CydrCydr to niskoalkoholowy napój (1-8%) otrzymywany przez odfermentowanie soku jabłkowego bez dodatku cukru. Produkuje się go zarówno w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową.

Co to jest cydr?

Cydr to ceniony wyrób winiarski stanowiący w niektórych regionach Francji alkohol o charakterze lokalno-narodowym. Jest popularny jednak nie tylko na terenie Francji, ale także Belgii, Niemiec, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Austrii. W krajach specjalizujących się produkcją cydru fabryki wykorzystują specjalne odmiany jabłek. Jabłka te zawierają stosunkowo małą ilość garbników i cechują się słodko-cierpkim lub cierpko-kwaśnym smakiem.

Produkcja cydru

Sok do produkcji cydru powinien mieć określony skład – około 15% cukrów, 0,2% tanin oraz do 0,5% kwasów. W warunkach domowych ciężko ocenić tak dokładnie skład przygotowanego soku, jednak wymienione proporcje odnoszą się do tradycyjnie wykonywanego cydru, zgodnie z wieloletnimi recepturami.

Jabłka powinny być odpowiednio dobrane, jednak ważne jest również ich przygotowanie do całego procesu. Nie wolno usuwać skórek ani pestek, ponieważ to właśnie one odpowiadają za typowy smak i zapach cydru.

Na samym początku należy dokładnie umyć jabłka, zgnieść je i wytłoczyć. Z otrzymanych wytłoczyn odzyskuje się następnie około 30% soku poprzez dodanie do nich wody, macerację i ostatecznie powtórne wyciśnięcie po około 2 dniach. Kolejnym krokiem jest fermentacja soku przy użyciu drożdży. Ten etap powinien przebiegać powoli w temperaturze około 5-8 stopni Celsjusza. Po tak przeprowadzonej fermentacji cydr zlewa się do wcześniej przygotowanych butelek.

Jak podawać cydr?

Cydr jest napojem nadającym się zarówno do samodzielnego spożycia, jak i do przyrządzania innych napojów. Może być nietypowym dodatkiem do drinków, niektóre osoby proponują dolanie odrobiny do piwa. Na bazie cydru produkuje się także inne, znane napoje alkoholowe, takie jak calvados czy applejack.

Bardzo ważna jest również technika spożywania omawianego napoju. Nie należy go bowiem pić prosto z butelki. Zgodnie z zasadami należy go podawać w wysokich szklankach bądź w kieliszkach rozszerzających się ku górze. Decydując się na kieliszki należy zadbać, aby były one na krótkich nóżkach.

Cydr gotowy do podania powinien mieć temperaturę 10-12 stopni Celsjusza. Nie należy dodawać do niego kostek lodu. Zaleca się, aby cydr wlewać do szklanki z pewnej wysokości, aby w trakcie tej czynności powstały delikatne bąbelki. Będą one wydobywać smak trunku podczas jego spożycia.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr jest napojem alkoholowym, zatem nie powinny po niego sięgać osoby niepełnoletnie, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby przyjmujące niektóre rodzaje leków. Mimo tego cydr wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.

Przede wszystkim należy wspomnieć, że zawiera dużą ilość antyoksydantów. Związki przeciwutleniające nie tylko przywracają prawidłową homeostazę organizmu, niwelują stres oksydacyjny i opóźniają procesy starzenia się organizmu, ale również chronią przed rozwojem licznych chorób cywilizacyjnych. Ze względu na dużą ilość soku jabłkowego cydr zawiera pewną ilość witamin i minerałów. Należy pamiętać, że każdy alkohol powinien być spożywany z umiarem. W innym razie podaż może przynieść więcej szkód niż pożytku.

Bibliografia

  1. Dworska A., Zalewska T., Kupryś M., Stecka K., Charakterystyka cech smakowo-zapachowych nowych napojów typu cydr i calvados, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 3/2011.
  2. Wiza P., Czubak W., Kowalczewski P., Wytłoki winogronowe jako dodatek do produkcji cydru domowego, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2018.
  3. Filipiak T., Biernat R., Produkcja cydru i perry na uproszczonych zasadach jako źródło dodatkowego dochodu w gospodarstwach sadowniczych, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 6/XVII.
Bio Acerola C - 100% naturalna witamina
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...