Rozdział 4. Skąd pochodzi spirulina i chlorella

Zarówno spirulina jak i chlorella są mikroskopijnymi roślinami rosnącymi w krystalicznie czystej wodzie. Są nazywane mikroalgami, jako że są mikroskopijną formą algi. Istnieją na świecie przez dosyć długi czas: tak właściwie to kilka miliardów lat. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi, które pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt.

Te mikroalgi zawierają ogromną ilość składników odżywczych: witaminy, makrominerały, śladowe minerały, niezbędne kwasy tłuszczowe, nukleinowe (RNA i DNA), chlorofil, i szeroki wachlarz związków chemicznych. Są uznawane za źródło każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi. Tak, to prawda, teoretycznie mógłbyś żyć jedząc tylko te mikoalgi. Nie musiałbyś również jeść zbyt wiele, ponieważ charakteryzują się takim upakowaniem składników odżywczych.

„Mikro” występujące w nazwie nie jest żadnym dowcipem: rozmiar tego pożywienia zawiera się pomiędzy w 2-8 mikronach, co rozmiarem dorównuje wielkości ludzkiej komórki krwi. Są zielone z powodu zawartości chlorofilu. Hodowla ich wymaga specjalnego oprzyrządowania, co jest powodem tego, że nie możemy sobie jej wyhodować samemu. Można więc kupić to tylko od firm zajmujących się jej produkcją na wodnych farmach, zlokalizowanych w tej części świata, gdzie klimat na to pozwala (im bliżej równika tym lepiej, jako że mają tam więcej słońca). Gdyby spirulina i chlorella były sprzedawane opisem zawartości składników odżywczych, taki opis byłby zaskakujący: brak przetwarzanych węglowodanów, duża zawartość wysoko przyswajalnego białka, duża zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych, brak szkodliwych tłuszczów, bogate w chlorofil, itd. Wypisze kilka znanych właściwości poniżej. Ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że wiele ze związków chemicznych zwartych w tym pożywieniu, jest dotychczas niezbadana. Naukowcy nie wyodrębnili jeszcze wszystkich składników znalezionych w tych roślinach. Wiec nie daje nam wiele wypisanie tylko wszystkich witamin i minerałów znalezionych np. w chlorelli. Witaminy i minerały, które znamy, nie są tylko tymi, które mają dla naszego organizmu znaczenie.

Dla przykładu, we wczesnych latach dwudziestego wieku, lekarze byli przekonani, że tylko cztery witaminy są potrzebne organizmowi. Dzisiaj wiemy o istnieniu setek witamin, minerałów, aminokwasów i innych substancji które są potrzebne do optymalnego zdrowia. W przyszłości zapewne odnajdziemy ich jeszcze więcej. A kiedy to się stanie, istnieją ogromne prawdopodobieństwo, że znajdują się one już w wymienionych mikroalgach.

Z tych substancji odżywczych, które znamy teraz, oto co można znaleźć w spirulinie i chlorelli:

  • Wysokiej jakości kompletne białko, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego (chlorella to 58% białka)
  • Wszystkie znane witaminy grupy B, włącznie z witaminą B12, która prawie w ogóle nie występuje w roślinach
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Makrominerały: wapń, magnez, cynk, potas i wiele innych
  • Śladowe minerały
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 włącznie z GLA
  • Polisacharydy
  • Beta-karoten
  • Kwasy nukleinowe (RNA & DNA)
  • Chlorofil

Patrząc na substancje jakie oferuje, dobrze poinformowany dietetyk może tylko patrzeć ze zdziwieniem: to jest ogrom wielu składników wymaganych przez każdy organizm ludzki, w prawie idealnych proporcjach. To tak jakby Matka Natura zeszła na Ziemię i powiedziała: „Oto idealne pożywienie dla każdej istoty ludzkiej…” I dała nam mikroalgę. Są tak bardzo imponujące.

Jedyna rzecz, jaka nie jest imponująca dotycząca tego pożywienia, jest fakt publikacji na ten temat. Otóż firmy farmaceutyczne nie mogąc czerpać korzyści z niego, nie prowadzą badań nad nimi, co powoduje, że zalety tego pożywienia są do końca nieznane przez zachodnich specjalistów. Jak będziesz mógł zauważyć w następnej części, jest to niezmiernie negatywna sytuacja, gdyż wykorzystanie spiruliny i chlorelli podczas leczenia pacjentów może nie tylko zapobiec przypadkom poważnych chorób każdego roku, może nawet odwrócić działanie nowotworów. Może wspomagać leczenie chemioterapią przyczyniając się do zmniejszenia skutków tego ubocznych tej terapii.

Ale zanim przejdziemy do zastosowań medycznych, zobaczmy jak jest używana teraz na całym świecie.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *