Promocja Cyber Monday kwas hialuronowy bioalgi 1+1 Gratis
Promocja Cyber Monday kwas hialuronowy bioalgi 1+1 Gratis

Aktualizacja: 16 listopada 2020

Dieta śródziemnomorskaDieta śródziemnomorska to tradycyjny sposób żywienia ludności zamieszkującej europejskie wybrzeża i wyspy Morza Śródziemnego. Cechuje ją duże spożycie produktów pochodzenia roślinnego, a mniejsze spożycie mięsa i produktów mlecznych. Dieta śródziemnomorska jest polecana jako metoda profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych w krajach północnej, środkowej i wschodniej Europy.

Jak wygląda dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska cechuje się kilkoma zasadami. Ważną częścią tej diety są przede wszystkim warzywa liściaste, głównie różne odmiany sałaty i szpinaku. Warzywa przygotowuje się z dodatkiem oliwy z oliwek. Ponadto spożywa się znacznie mniejsze ilości mięsa oraz produktów mlecznych, niż w przypadku innych diet. Produkty mleczne są spożywane głównie pod postacią jogurtów i serów. Również ciasta i ciastka nie są tak popularne, ponieważ piecze się je na ogół wyłącznie na większe święta. Deserem w diecie śródziemnomorskiej są owoce oraz puddingi. To właśnie warzywa liściaste doprawione oliwą z oliwek są podstawowym składnikiem tej diety. Aczkolwiek dieta śródziemnomorska cechuje się bardzo dużą różnorodnością i obfitością produktów pochodzenia roślinnego. W codziennych potrawach znaleźć można duże ilości:

  • owoców;
  • zbóż;
  • ziemniaków;
  • roślin strączkowych;
  • nasion i orzechów.

W umiarkowanej ilości spożywa się także drób, ryby i owoce morza. Czerwone mięso jest tutaj raczej wyjątkiem. Szacuje się, że mieszkańcy terenów basenu Morza Śródziemnego spożywają czerwone mięso zaledwie kilka razy w miesiącu i w dodatku w niewielkich porcjach.

Najbardziej charakterystycznym produktem stosowanym w diecie śródziemnomorskiej jest wspomniana oliwa z oliwek. Ma to związek z faktem, że w basenie Morza Śródziemnego znajduje się aż około 98% wszystkich drzew oliwnych uprawianych na całym świecie. W efekcie również spożycie oliwy jest tutaj największe. Oliwa z oliwek zawiera liczne, cenne składniki odżywcze, głównie:

Spożycie oliwy z oliwek oraz dużej ilości warzyw liściastych, z jednoczesnym ograniczeniem mięsa i produktów mlecznych sprawia, że konsumenci wykazują lepsze parametry zdrowotne. Szczególnie w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo należy wspomnieć, że nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej są przyprawy i zioła, w tym: czosnek, cebula, majeranek, oregano, rozmaryn czy mięta. Dzięki temu dania cechują się oryginalną, bogatą paletą smaków i zapachów.

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest tak zdrowa?

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się bardzo małą zawartością niekorzystnych lub niepożądanych substancji, takich jak nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe w pozycji trans czy cholesterol. Posiada natomiast wiele składników, które są dla organizmu człowieka i jego zdrowia niezbędne: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i mikroelementy. Jej korzyści zdrowotne wynikają również z tego, że posiada dużą ilość związków takich jak: karotenoidy, flawonoidy czy polifenole, których spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz innych (zaliczanych do współczesnych chorób cywilizacyjnych).

Mniejsze spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych czy cholesterolu sprawia, że znacznie poprawiają się parametry układu krążenia. Tym samym zmniejsza się ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, cukrzycy, otyłości i nadciśnienia tętniczego. Liczne badania wykazały, że konsumenci właśnie takich diet znacznie rzadziej zapadają na wymienione choroby.

To właśnie dieta śródziemnomorska jest współcześnie przykładem idealnej, zdrowej diety. Osoby przebywające na tej diecie cieszą się nie tylko lepszym zdrowie, ale również samopoczuciem. Dodatkowo ich skóra i włosy są bardziej odżywione i nawilżone, posiadają ogólnie lepszą kondycję.

Omega 3 - czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Cichocka A., Grecka dieta śródziemnomorska w praktyce, Przemysł Spożywczy, 1/2004.
  2. Mizgier M., Jeszka J., Jarząbek-Bielecka G., Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia, Nowiny Lekarskie, 6/2010.
  3. Cichocka A., Adaptacja diety śródziemnomorskiej do warunków polskich, Przemysł Spożywczy 3/2004.
  4. Wroniak M., Maszewska M., Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 5/2011.
  5. Cichocka A., Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 3/2005.