Aktualizacja: 12 grudnia 2021
Cebula to warzywo, które znane jest każdemu. Wiele potraw nie obejdzie się bez niej. Wyraźnie wzmacnia smak dania, działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy działanie i zastosowanie cebuli.
Cebula jest warzywem bardzo łatwym w uprawie. Można wyhodować ją nawet z warunkach domowych na parapecie, jak również w swoim ogródku. Występują w niej olejki lotne, związki alkilowe, kwercetyna (związek aromatyczny pochodzenia roślinnego) i enzymy. Są to związki, które dosyć drażniąco wpływają zarówno na nasze oczy jak i nos. Jednak nie należy uważać, że jest to szkodliwy wpływ na nasze zmysły. Takie działanie należy traktować jako sposób dezynfekcji i oczyszczanie organizmu.
Cebula – właściwości
Cebula to źródło wielu minerałów takich jak krzem, siarka, cynk, potas, fosfor, wapń czy sód. Ponadto zawiera szereg witamin m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E, K i PP. Występuje kilka rodzajów cebuli, choć najpopularniejsze z nich to biała i czerwona.
Główne właściwości cebuli
- Działa bakteriobójczo, za co odpowiadają olejki lotne zawarte w cebuli. Wydzielają się one przede wszystkim podczas krojenia. Z kolei związki nielotne obecne w miąższu cebuli zwiększają wydzielanie moczu oraz pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
- Dzięki zawartości dużej ilości siarki cebula w znaczny sposób zwiększa odporność organizmu.
- Przyspiesza wydzielanie soków trawiennych, co prowadzi do wzmożonego apetytu.
- Reguluje wypróżnianie oraz niweluje gazy.
- Zmniejsza poziom cukru we krwi.
- Zmniejsza pieczenie skóry wynikające z ukąszenia owadów np. komarów czy osy.
- Skutecznie obniża poziom cholesterolu.
- Zmniejsza krzepliwość krwi, zapobiegając powstawaniu skrzepów.
- Zawarta w cebuli witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki powodujące szybsze starzenie się. Warto jednak pamiętać, że jest ona bardzo podatna na obróbkę termiczną, z tego też względu podczas smażenia, cebula traci ten cenny składnik. Najlepiej więc spożywać cebulę w postaci surowej.
- Wykazuje działanie grzybobójcze. Z tego też względu jej spożywanie polecane jest po kuracji antybiotykowej.
Cebula – zastosowanie
Cebula w kuchni:
- stanowi doskonały dodatek do mięs, zarówno tych duszonych, pieczonych jak i smażonych;
- dodawana jest często do różnego rodzaju sałatek i sosów;
- wykorzystywana jest również jako składnik wielu zup;
- jest niemalże w każdym produkcie typu fastfood – pizza, kebab, hot-dog, hamburger.
Syrop z cebuli:
Składniki:
- cebula
- cukier
Przygotowanie
Cebulę należy obrać i drobno pokroić. Następnie zasypać białym cukrem. Tak przygotowane składniki pozostawić na kilka godzin. Sok, który uzyskamy będzie posiadał konsystencję leczniczego syropu. Należy spożywać go 2 razy dziennie. Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych domowych metod leczenia. Skuteczny jest w walce z przeziębieniem, anginą czy grypą.
Medycyna naturalna
- Ugotowana cebula w formie okładów stosowana była w przypadku leczenia wrzodów skóry. Obecnie stosuje się ją także w stanach zapalnych żylaków, odmrożeniach, oparzeniach czy trądziku.
- Forma okładów z cebuli leczy także hemoroidy.
- Niewielka ilość rozgotowanej cebuli zaaplikowana do ucha zmniejsza w nich szum oraz dolegliwości występujące u osób starszych.
- Posmarowanie skóry świeżą cebulą zmniejsza dolegliwości wywołane ukąszeniem owadów np. pszczół lub os.
- Cienka błonka znajdująca się między warstwami cebuli może służyć jako antyseptyczny opatrunek dla skóry.
Kto powinien unikać spożywanie cebuli?
Przeciwwskazania:
- choroby nerek
- stany zapalne jelit
- choroby wątroby
- inne choroby układu pokarmowego
- niewydolność pracy serca
- zgaga (spożywanie cebuli może nasilać objawy zgagi)


Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz