Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 6 maja 2023

MakrofagiMakrofagi to komórki żerne, które wykazują zdolność do przeprowadzania fagocytozy. Są niezwykle istotne dla utrzymania wysokiej odporności, ponieważ sprawnie eliminują bakterie i komórki nowotworowe, mogą też produkować cytokiny prozapalne. Zarówno ich budowa, jak i czynność, zostały bardzo dobrze poznane.

Makrofagi – charakterystyka

Makrofagi tkankowe wywodzą się z monocytów krwi obwodowej dojrzewających w szpiku kostnym i stanowią główną pulę komórek fagocytujących w odporności wrodzonej. Monocyty powstałe pod wpływem czynnika stymulującego tworzenie kolonii makrofagów, czynnika stymulującego tworzenie kolonii granulocytów i makrofagów oraz interleukiny-3 z komórek prekursorowych różnicują się następnie w kierunku komórek dendrytycznych lub makrofagów.

Makrofagi powstają w szpiku kostnym czerwonym, po czym są uwalniane do krwi pod postacią monocytów. Komórki te pozostają w krwiobiegu przez krótki czas (zaledwie do 48 godzin), po czym migrują do różnych tkanek organizmu. Tym samym mogą przybierać różne formy morfologiczne:

  • histiocyty – w tkance łącznej;
  • komórki Kupffera – w wątrobie;
  • makrofagi alweolarne – w płucach.

I inne. Znaleźć je możemy w dużych ilościach także w węzłach chłonnych. W momencie pojawienia się w organizmie człowieka czynnika inwazyjnego, makrofagi migrują do miejsca infekcji. Wiąże się to z występowaniem pozytywnej chemotaksji, wywoływanej przez substancje wydzielane w miejscu zapalnym. Makrofagi żyją średnio 2-3 miesiące, po czym ulegają zniszczeniu w procesie zwanym apoptozą.

Makrofagi – funkcje

Makrofagi tkankowe wykazują różnorodną aktywność biologiczną, która zależy od ich lokalizacji oraz sygnałów odbieranych z otoczenia. Należą do białych ciałek krwi (leukocytów), stanowiąc przy tym istotną linię obrony organizmu. Reagują aktywnie na czynniki naruszające jego homeostazę. Biorą udział w nieswoistych reakcjach odpornościowych i wykazują zdolność migracji i fagocytozy, tj. wchłaniania i trawienia ciał obcych, drobnoustrojów oraz uszkodzonych i martwych komórek. Fizjologicznie wyróżnia się 2 populacje makrofagów:

  • M1 – pośredniczą w odpowiedzi immunologicznej i reakcjach przeciwnowotworowych, a także produkują cytokiny prozapalne. Powstają głównie w odpowiedzi na działanie czynników bakteryjnych lub interferonu gamma;
  • M2 – wykazują właściwości supresyjne, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają gojenie się ran. Różnicują się w odpowiedzi na czynnik stymulujący wzrost kolonii makrofagów.

Funkcje makrofagów można przedstawić również w skrócie:

  • chemotaksja – makrofagi nie poruszają się bezładnie po ustroju, lecz pod wpływem działania czynników patologicznych kierują się bezpośrednio w miejsce największego zapotrzebowania;
  • fagocytoza – komórki te mają zdolność pochłaniania i rozkładania na mniejsze części wszystkich szkodliwych dla organizmu patogenów. Jest to możliwe dzięki obecności receptorów błonowych rozpoznających takie cząsteczki;
  • wydzielanie substancji – makrofagi posiadają również umiejętność syntezy ważnych dla układu odpornościowego związków, takich jak interleukiny (1, 4, 6, 8, 10, 12), kwaśne hydrolazy lizosomowe, elastaza, kolagenaza czy lizozym.

Należy wiedzieć, że wszelkie nieprawidłowości dotyczące ilości i aktywności makrofagów przekładają się na pogorszenie stanu zdrowia człowieka.

Makrofagi – normy

Nie ocenia się ilości makrofagów w organizmie, lecz sprawdza się monocyty znajdujące się w krwiobiegu. Za normę uznaje się zakres 30-800 /ul. Zbyt wysoki poziom monocytów zwie się monocytozą, co zazwyczaj wskazuje na rozwijający się w organizmie stan zapalny lub infekcję. Z kolei zbyt niski poziom monocytów może wskazywać na przewlekły stres, nerwicę, depresję, wyczerpaniem organizmu. Przyczyn obu stanów jest jednak znacznie więcej, dlatego każdorazowo wyniki badań powinny być opisane przez lekarza.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.
  2. Górski J., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
  3. Kopeć-Szlęzak J., Makrofagi i ich rola w układzie krwiotwórczym, Journal of Transfusion Medicine, 3/2014.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami