Aktualizacja: 26 maja 2022
Kawa to napój, który można łączyć z wieloma dodatkami. Wzbogacona posiada ciekawszy smak, lepsze właściwości oraz niepowtarzalny aromat. Jak dobrze przygotować kawę z kardamonem? Oto przepis.
Kardamon
Kardamon to cenna roślina, która pochodzi z rejonów Indii i Sri Lanki. Dobrze znany był już w starożytności, ponieważ wykorzystywano go wtedy do produkcji kosmetyków, w tym m.in. perfum. W rejonach Grecji z kolei używany był jako naturalny środek leczniczy oraz doskonała przyprawa do wielu potraw. W kwestii lecznictwa Grecy nie mylili się, ponieważ czasy nowożytne udowodniły zdrowotne właściwości kardamonu.
Jakie właściwości posiada kawa z kardamonem?
Kawa z kardamonem charakteryzuje się wyrazistym i jednocześnie przyjemnym smakiem. Kardamon podkreśla smak nadając jej dość ciekawy, korzenny aromat.
Zobacz również: Kiedy najlepiej pić kawę?
Napój ten, oprócz pobudzania wynikającego z działania kofeiny wykazuje również właściwości rozgrzewające. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się jako napój na długie jesienno-zimowe wieczory lub deszczową pogodę. Ponadto kawa z dodatkiem kardamonu wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn i nadmiaru soli. Z tego też względu stosowana jest często w dietach oczyszczających. Wykazuje również działanie moczopędne oraz działa oczyszczająco na drogi moczowe. Kawa z kardamonem zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz przyspiesza przemianę materii organizmu.
Zobacz również: Kawa z olejem kokosowym – jak wpływa na organizm?
Kawa z kardamonem – przepis
Przygotuj następujące składniki:
- 2 łyżeczki zmielonej kawy;
- 100 ml wody;
- kilka rozdrobnionych ziaren kardamonu;
- mleko.
Ziarna kardamonu należy wyjąć z łupiny, a następnie dokładnie rozdrobnić. Sproszkowany kardamon łączymy ze zmieloną kawą i przesypujemy do tygielka, po czym zalewamy zimną wodą. Tygielek należy postawić na niewielkim ogniu i czekać, aż kawa się zagotuje. W momencie kiedy kawa jest już gotowa należy ją przecedzić używając do tego papierowego filtra. Na samym końcu dodajemy odrobinę mleka dla złagodzenia smaku.
Tak przygotowaną kawę można podawać z różnego rodzaju dodatkami według upodobań smakowych np. cynamon. Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Olejek kardamonowy. Najcenniejsze olejki eteryczne.
- Janaby S., Kufaishi A., Noor H., Al-Musawi J., Healthy effects of cardamon in the mammalian: a review, Plant Archives, 2/2020.
Ja kawoszka jak czytam, to aż mam ochotę na następną kawkę :-).
Cynamon bardzo lubię, niestety kawy już nie. 😛
Uwielbiam takie wydanie kawy! Co prawda, nigdy nie próbowałam z „całym” kardamonem, a jedynie tym już sproszkowanym. Podejrzewam, że aromat jest jeszcze pełniejszy. Kocham przygotowywać taką kawę w kawiarce, dodaję wtedy kardamon, a czasem cynamon, czasami kakao. I piję czarną jak noc, lub białą jak smierć 😉 Z mlekiem kokosowym też samkuje nieprzyzwoicie wybornie 🙂
Do tej pory miałam wyrzuty sumienia, że piję kawę, ale dorzucę kardamon i będę rozgrzeszona:) Jeszcze takiej nie piłam – z chęcią wypróbuję.