Kawa z kardamonem - połączenie idealneKawa to napój, który można łączyć z wieloma dodatkami. Wzbogacona posiada ciekawszy smak, bogatsze właściwości oraz niepowtarzalny aromat. Jak dobrze przygotować kawę z kardamonem? Oto przepis.

Kardamon

Kardamon to cenna roślina, która pochodzi z rejonów Indii i Sri Lanki. Dobrze znany był już w starożytności, ponieważ wykorzystywano go wtedy do produkcji kosmetyków w tym m.in. perfum. W rejonach Grecji z kolei używany był jako naturalny środek leczniczy oraz doskonała przyprawa do wielu potraw. W kwestii lecznictwa Grecy nie mylili się, ponieważ czasy nowożytne udowodniły zdrowotne właściwości kardamonu.

Jakie właściwości posiada kawa z kardamonem?

Kawa z kardamonem charakteryzuje się wyrazistym i jednocześnie przyjemnym smakiem. Kardamon podkreśla smak kawy nadając jej dość ciekawy, korzenny aromat.

Czy wiesz kiedy powinno spożywać się kawę? Jeśli nie, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu: Kiedy najlepiej pić kawę?

Napój ten, oprócz pobudzania wynikającego z działania kofeiny wykazuje również właściwości rozgrzewające. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się jako napój na długie jesienno-zimowe wieczory lub deszczową pogodę. Ponadto kawa z dodatkiem kardamonu wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn i nadmiaru soli. Z tego też względu stosowana jest często w dietach oczyszczających. Wykazuje również działanie moczopędne oraz działa oczyszczająco na drogi moczowe. Kawa z kardamonem zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz przyspiesza przemianę materii organizmu.

Jakie właściwości wykazuje kawa z olejem kokosowym? Więcej informacji w artykule: Kawa z olejem kokosowym – jak wpływa na organizm?

Kawa z kardamonem – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki zmielonej kawy
  • 100 ml wody
  • kilka rozdrobnionych ziaren kardamonu
  • mleko

Sposób wykonania:

1. Ziarna kardamonu należy wyjąć z łupiny, a następnie dokładnie rozdrobnić.
2. Sproszkowany kardamon połączyć ze zmieloną kawą i przesypać do tygielka, a następnie zalać zimną wodą.
3. Tygielek należy postawić na niewielkim ogniu i czekać, aż kawa się zagotuje.
4. W momencie kiedy kawa jest już gotowa należy ją przecedzić używając do tego papierowego filtra i dodać odrobinę mleka dla złagodzenia smaku.

Tak przygotowaną kawę można podawać z różnego rodzaju dodatkami według upodobań smakowych np. cynamon.

Smacznego!

Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...