Acerola
Acerola

Aktualizacja: 26 maja 2022

Kawa z kardamonem - połączenie idealneKawa to napój, który można łączyć z wieloma dodatkami. Wzbogacona posiada ciekawszy smak, lepsze właściwości oraz niepowtarzalny aromat. Jak dobrze przygotować kawę z kardamonem? Oto przepis.

Kardamon

Kardamon to cenna roślina, która pochodzi z rejonów Indii i Sri Lanki. Dobrze znany był już w starożytności, ponieważ wykorzystywano go wtedy do produkcji kosmetyków, w tym m.in. perfum. W rejonach Grecji z kolei używany był jako naturalny środek leczniczy oraz doskonała przyprawa do wielu potraw. W kwestii lecznictwa Grecy nie mylili się, ponieważ czasy nowożytne udowodniły zdrowotne właściwości kardamonu.

Jakie właściwości posiada kawa z kardamonem?

Kawa z kardamonem charakteryzuje się wyrazistym i jednocześnie przyjemnym smakiem. Kardamon podkreśla smak nadając jej dość ciekawy, korzenny aromat.

Zobacz również: Kiedy najlepiej pić kawę?

Napój ten, oprócz pobudzania wynikającego z działania kofeiny wykazuje również właściwości rozgrzewające. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się jako napój na długie jesienno-zimowe wieczory lub deszczową pogodę. Ponadto kawa z dodatkiem kardamonu wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn i nadmiaru soli. Z tego też względu stosowana jest często w dietach oczyszczających. Wykazuje również działanie moczopędne oraz działa oczyszczająco na drogi moczowe. Kawa z kardamonem zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz przyspiesza przemianę materii organizmu.

Zobacz również: Kawa z olejem kokosowym – jak wpływa na organizm?

Kawa z kardamonem – przepis

Przygotuj następujące składniki:

  • 2 łyżeczki zmielonej kawy;
  • 100 ml wody;
  • kilka rozdrobnionych ziaren kardamonu;
  • mleko.

Ziarna kardamonu należy wyjąć z łupiny, a następnie dokładnie rozdrobnić. Sproszkowany kardamon łączymy ze zmieloną kawą i przesypujemy do tygielka, po czym zalewamy zimną wodą. Tygielek należy postawić na niewielkim ogniu i czekać, aż kawa się zagotuje. W momencie kiedy kawa jest już gotowa należy ją przecedzić używając do tego papierowego filtra. Na samym końcu dodajemy odrobinę mleka dla złagodzenia smaku.

Tak przygotowaną kawę można podawać z różnego rodzaju dodatkami według upodobań smakowych np. cynamon. Smacznego!

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Olejek kardamonowy. Najcenniejsze olejki eteryczne.
  2. Janaby S., Kufaishi A., Noor H., Al-Musawi J., Healthy effects of cardamon in the mammalian: a review, Plant Archives, 2/2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami