Aloes – działanie, dawkowanie i skutki uboczne

Aloes działanie, dawkowanie i skutki uboczneAloes jest sukulentem liściowym. Z jego mięsistych liści uzyskuje się miąższ, który jest stosowany miejscowo na skórę już od bardzo dawnych czasów. Aloes odkryli starożytni Egipcjanie. Zbadali jego lecznicze właściwości. Chłodzący, łagodzący miąższ jego liści jest używany od tamtych czasów do opatrywania oparzeń i niewielkich ran. Ze skórki liści otrzymuje się mleczny sok, który zwalcza zaparcia.

Aloes ma szerokie spektrum działania, między innymi:

  • Działa przeciwzapalnie
  • Ma właściwości zmiękczające
  • Działa przeciwbólowo i przeciwobrzękowo
  • Łagodzi swędzenie
  • Rozszerza naczynia włosowate, dzięki czemu zraniona tkanka jest lepiej ukrwiona, co przyśpiesza proces gojenia
  • Niszczy wiele bakterii, wirusy i grzyby, a przynajmniej spowalnia ich rozwój
  • Miąższ aloesu działa szczególnie skutecznie na zranioną skórę
  • Pomaga w gojeniu niewielkich oparzeń, poparzeń słonecznych oraz zranień
  • Łagodzi ból i świąd towarzyszący półpaścowi
  • Jest skutecznym i higienicznym środkiem nawilżającym
  • Zapobiega wysychaniu rany
  • Poprzez rozszerzenie naczyń włosowatych poprawia ukrwienie skóry
  • Przynosi ulgę przy łagodniejszych odmrożeniach
  • Ma właściwości przeciwwirusowe dzięki temu jest stosowany jako środek wspomagający leczenie brodawek
  • Z miąższu aloesu otrzymuje się sok, który podawany doustnie pomaga zwalczyć stany zapalne układu trawiennego, w tym również wrzody i niestrawność
  • Sproszkowany aloes zmniejsza wydzielanie i zmiany chorobowe w żołądku
  • Leczy wrzody żołądka
  • Łagodzi ukąszenia i użądlenia owadów
  • Łagodzi objawy choroby wrzodowej , niestrawność i zaburzenia trawienia

Choć aloes jest skutecznym środkiem na niewielkie rany, nie należy go używać w przypadku poważniejszych, zainfekowanych ran. Podczas badania obejmującego 21 pacjentów jednego ze szpitali ustalono, że stosowanie aloesu na zakażone rany po cesarskim cięciu wydłużyło czas gojenia, średnio z 53 do 83 dni.

Dawkowanie aloesu:

  • zewnętrznie: nanieść miąższ lub gotowy krem na uszkodzoną skórę
  • wewnętrznie: około pół szklanki soku z aloesu 3 razy dziennie lub 1-2 kapsułki zgodnie z opisem na ulotce

Zewnętrznie miąższ z aloesu można stosować dowolnie często, szczególnie w oparzeniach. Należy go nanieść na chore miejsce, pozostawić do wyschnięcia i w razie potrzeby zastosować ponownie. Świerzy miąższ z liści jest najsilniej działającą i najtańszą postacią aloesu. Jeśli ma się w domu aloes rosnący w doniczce, można odciąć kawałek liścia o długości kilku do kilkunastu centymetrów i naciąć go wzdłuż. Miąższem wydobytym z wnętrza należy posmarować zmienioną chorobowo skórę.

Miąższ aloesu stosuje się także w stanach zapalnych skóry towarzyszących łuszczycy. W badaniach przeprowadzonych na grupie 60 pacjentów cierpiących od wielu lat na łuszczycę okazało się, że stosowanie aloesu 3 razy dziennie przez 8 miesięcy spowodowało znaczną poprawę u 83% pacjentów.

Wewnętrznie należy przyjmować aloes między posiłkami. Mleczny, żółtawy sok otrzymywany ze skórki liści jest silnym środkiem przeczyszczającym, który należy stosować bardzo ostrożnie i w porozumieniu z lekarzem.

Skutki uboczne

Aloes można bezpiecznie stosować zewnętrznie. Bardzo rzadko może wystąpić lekkie swędzenie lub wysypka. Należy wtedy przerwać stosowanie aloesu. Miąższ z aloesu może w wyniku złego przetworzenia zawierać niewielką ilość substancji o działaniu przeczyszczającym, które pochodzą ze skórki rośliny. W przypadku skurczów żołądka, rozwolnienia lub biegunki trzeba przerwać zażywanie i postarać się o czysty miąższ.

Soku z aloesu nie wolno przyjmować kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią.

Kąpiel z dodatkiem miąższu aloesu przynosi ogromną ulgę, szczególnie w przypadku oparzeń słonecznych. Jedną lub dwie szklanki miąższu należy dodać do wanny wypełnionej letnią wodą.

Aloes jest dostępny w różnych postaciach, między innymi jako:

  • Kapsułki
  • Krem
  • Maść
  • Sok
  • Świeże zioło
  • Wyciąg wodny lub alkoholowy
  • Żel

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
71 komentarzy
« Older Comments
« Older Comments

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *