Czarny kminek - zastosowania

Czarny kminek – zastosowania

Czarny kminek - zastosowaniaOd wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby.
Czarny kminek zalecano przede wszystkim przy:

  • obniżonej odporności organizmu
  • podatności na infekcje
  • przeziębieniach
  • alergiach i stanach zapalnych
  • astmie i problemach z układem oddechowym
  • problemach trawiennych i zatruciach

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej  czarnuszkowy – Semen et Oleum Nigellae Sativae. Mielone nasiona czarnuszki można wykorzystać do sporządzania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W “Herbarzu Polskim” Marcina z Urzędowa (1599 r.) jest wzmianka o czarnuszcze jako dodatku do chleba: “Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy”.
Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej i o tym napiszemy już wkrótce.

1 komentuj
  1. Robert
    Robert says:

    Myśle, ze dzięki Czarnuszcze na dobre pozbyłem sie hemoridów. Ważne aby to Olej z Czarnego Kminku był tłoczony na zimno. Bardzo dobry jakościowy produkt. Mogę polecic każdemu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *