Wyprzedaż Spirulina Febico
Wyprzedaż Spirulina Febico

Aktualizacja: 9 grudnia 2020

Czarny kminek - zastosowaniaOd wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby. Dzisiaj nie tylko tam, ale już na całym świecie wykorzystuje się właściwości czarnuszki. To cenna roślina oleista wykorzystywana zarówno w gastronomii, jak i kosmetologii czy farmacji.

Czarny kminek – zastosowanie w lecznictwie

Czarny kminek zalecany jest przede wszystkim przy:

  • obniżonej odporności organizmu;
  • podatności na infekcje;
  • przeziębieniach;
  • alergiach i stanach zapalnych;
  • astmie i problemach z układem oddechowym;
  • problemach trawiennych i zatruciach.

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej z czarnuszki – Semen et Oleum Nigellae Sativae. Mielone nasiona czarnuszki można wykorzystać do sporządzania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W “Herbarzu Polskim” Marcina z Urzędowa (1599 r.) jest wzmianka o czarnuszce jako dodatku do chleba: “Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy”.
Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej i o tym napiszemy już wkrótce.

Zobacz również: Czarnuszka w walce z pasożytami u dzieci i dorosłych.

Zastosowanie czarnuszki w kosmetyce

W kosmetyce zastosowanie znajduje przede wszystkim olej z czarnuszki, będący skoncentrowanym źródłem wielu związków aktywnych, w tym:

Taki skład sprawia, że olej z czarnuszki wykazuje przede wszystkim działanie ochronne, odmładzające i antyoksydacyjne. Stosowany na skórę poprawia jej jędrność, niweluje zmarszczki mimiczne oraz odżywia jej głębsze partie. Z kolei stosowany na włosy sprawia, że stają się lśniące i przestają się puszyć. Ponadto olejek można bez obaw dodawać do kąpieli czy kupnych, regularnie stosowanych kosmetyków jako wzbogacenie ich składu.

Zobacz również: Olej z czarnuszki na skórę.

Czarny kminek wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i zmniejszające świąd. Wszystko to sprawia, że może być z powodzeniem wykorzystywany celem zmniejszania objawów łuszczycy, łupieży czy trądziku. Jak widać, działanie lecznicze i kosmetyczne tego produktu ściśle się łączy.

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  2. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska, 1/2009.
  3. Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 2/2016.
  4. Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.