Aktualizacja: 23 lipca 2020

Czarny kminek - zastosowaniaOd wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby. Dzisiaj nie tylko tam, ale już na całym świecie wykorzystuje się właściwości czarnuszki.

Czarny kminek

Czarny kminek zalecany jest przede wszystkim przy:

  • obniżonej odporności organizmu
  • podatności na infekcje
  • przeziębieniach
  • alergiach i stanach zapalnych
  • astmie i problemach z układem oddechowym
  • problemach trawiennych i zatruciach

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej  czarnuszkowy – Semen et Oleum Nigellae Sativae. Mielone nasiona czarnuszki można wykorzystać do sporządzania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W “Herbarzu Polskim” Marcina z Urzędowa (1599 r.) jest wzmianka o czarnuszcze jako dodatku do chleba: “Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy”.
Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej i o tym napiszemy już wkrótce.

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...