Estragon – właściwości i zastosowanie

Estragon - właściwości i zastosowanieEstragon należy do bardzo popularnej grupy ziół, które wykorzystywane są w różnego rodzaju kuchniach na świecie. Estragon jest na tyle cenną i lubianą przyprawą w kuchni, że ludność nadała mu miano “króla wśród wszystkich przypraw”. Jakie właściwości wykazuje oraz w czym znalazł zastosowanie? Przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o estragonie.

Estragon – czym jest?

Nazwa estragon pochodzi z języka łacińskiego “draco” i oznacza “węża”. Estragon to roślina należąca do rodziny astrowatych, która występuje na terenach południowo – wschodniej Europy oraz w Azji i Ameryce Północnej. Oprócz nazwy “króla przypraw”, nadanej przez ludność korzystającą z właściwości estragonu, przyprawa ta nazywana jest również bylicą draganek lub bylicą głupich.

Smak estragonu jest lekko gorzki, nieco przypominający anyż. Można stosować go pod dwiema postaciami: świeżej i suszonej. W przypadku tej pierwszej warto pamiętać o odpowiedniej długości gotowania, ponieważ byt długi czas poddawania takim procesom może wywołać jego gorzki smak co zdominuje cały smak potrawy. Warto również pamiętać o stosowaniu umiarkowanej ilości estragonu w kuchni, ponieważ posiada intensywny smak i mocny aromat.

Estragon – właściwości lecznicze

Estragon to źródło wielu składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminę A oraz C. Dzięki temu wykazuje właściwości wzmacniające organizm oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. Wzmacnia bowiem ściany naczyń krwionośnych zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Witamina A w szczególności warunkuje prawidłowe widzenie, odpowiada za właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Estragon to również źródło związków działających żółciopędnie, rozkurczowo, uspokajająco, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Osoby miewające problem z nerwicą oraz z nieżytem przewodu pokarmowego powinny włączyć do swej diety estragon. Ponadto wskazany jest on u osób cierpiących na refluks żołądka oraz skurcze jelit. Estragon działa również na inne dolegliwości m.in. pomocny jest w likwidacji obrzęków w chorobie reumatycznej. Takie miejsca warto nacierać np. olejkiem z wyciągu estragonu, który zwiększa krążenie krwi w miejscach chorobowych, zmniejszając tym ich bolesność oraz istniejący obrzęk.

Oprócz właściwości zdrowotnych estragon równie dobrze wpływa na naszą urodę. Aby uzyskać zdrowe i piękne włosy, po każdym umyciu wypłukać je naparem z estragonu. Tego rodzaju zabiegi poprawiają ukrwienie skóry, przez co stymulują włosy do wzrostu, likwidują łupież oraz sprawiają, że włosy zachowują zdrowy i naturalny wygląd.

Estragon – zastosowanie w kuchni

Estragon wyraźnie nadaje smak sosom i dresingom, wszelkiego rodzaju sałatkom oraz daniom mięsnym. Ponadto przyprawa ta bardzo dobrze współgra z daniami wykonywanymi na bazie jaj.

Ciekawostką jet fakt, że estragon stanowi bazę w produkcji octów. Jego liście oraz łodygi wykorzystuje się do kiszenia ogórków, a także kapusty. Bardzo pomocny jest również w dietach bez zawartości soli, bowiem doskonale ją zastępuje i uzupełnia smak wielu dań.

Do czego najczęściej stosowany jest estragon?

  • sosy
  • owoce morza
  • sałatki warzywne
  • dania rybne
  • dania mięsne (dziczyzna, wołowina, drób)
  • dania jajeczne (omlet, jajecznica)

Polecane produkty:

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *