Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 września 2022

Zioła prowansalskie - właściwości i zastosowanieZioła prowansalskie to bardzo popularna przyprawa, szczególnie w naszej polskiej kuchni. Stanowią one mieszankę ziół, które pochodzą z Prowansji położonej na południu Francji. Zioła prowansalskie należą do bardzo aromatycznych przypraw, które wykorzystywane są do wzbogacenia smaku m.in. zup, sosów czy potraw grillowych. Jakie właściwości wykazuj oraz jakie znalazły zastosowanie? Poznajmy bliżej zioła prowansalskie.

Zioła prowansalskie – co w sobie kryją?

Głównym składnikiem ziół prowansalskich jest tymianek. Ponadto w mieszance tej znaleźć można również bazylię, oregano, rozmaryn, szałwię lekarską, miętę, cząber ogrodowy oraz majeranek. Warto wiedzieć, że to kuchnia francuska wprowadziła aromatyczną mieszankę ziół, która posiada wiele korzystnych właściwości i zastosowań. Nazwa mieszanki ziół pochodzi od regionu, z którego się ona wywodzi, czyli Prowansji.

Bazylia

Bazylia charakteryzuje się korzennym zapachem oraz nieco cytrynowym smakiem. Jest ona składnikiem, który doskonale orzeźwia całą mieszankę ziół prowansalskich. Podkreśla smak np. sałatek oraz świeżych warzyw. Bazylia korzystnie oddziałuje na układ trawienny m.in. pobudzając trawienie, a co za tym idzie metabolizm, zapobiegając wzdęciom.

Oregano

Oregano nazywane jest również lebiodką. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a także przeciwgrzybicze. Olejki eteryczne w nim zawarte wykazują działanie rozluźniające mięśnie. Ponadto dzięki właściwościom wykrztuśnym, idealnie sprawdza się jako naturalny środek na kaszel. Oregano chroni przed cukrzycą, miażdżycą i chorobami wieńcowymi.

Rozmaryn

Rozmaryn posiada intensywny, sosnowy zapach. Jest za to nieco gorzki w smaku. Rozmaryn pobudza apetyt, idealnie komponuje się z mięsem np. baraniną. Udowodniono, że wspiera równowagę bakterii znajdujących się w jelitach oraz znacznie redukuje stres. Idealnie nadaje się dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi.

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska stanowi źródło garbników, kwasów organicznych oraz związków mineralnych. Dzięki temu bogatemu składowi posiada intensywny aromat i smak. Wykazuje bardzo szerokie działanie na nasz organizm m.in. łagodzi dolegliwości podczas miesiączki czy menopauzy, pielęgnuje skórę (niweluje objawy trądziku pospolitego, hamuje procesy starzenia), poprawia pracę układu trawiennego oraz zwalcza infekcje pochodzenia bakteryjnego.

Mięta

Mięta jest niezwykle aromatyczna, przez co doskonale orzeźwia smak całej mieszanki ziół prowansalskich. Wykazuje szereg cennych korzyści dla naszego zdrowia m.in. reguluje pracę wątroby, zapobiega wzdęciom oraz niweluje dolegliwości żołądkowe. Wykazuje właściwości uspokajające oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia. To właśnie w dużej mierze ona odpowiada za charakterystyczny smak ziół prowansalskich.

Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy posiada korzenny, lekko gorzki smak i zapach. Jako osobna przyprawa bardzo dobrze współgra z daniami na bazie fasoli. Wykazuje szereg właściwości leczniczych, m.in. przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Wykazuje zdolność do zmniejszania poziomu szkodliwych wolnych rodników w organizmie.

Majeranek

Majeranek posiada dość mocny, charakterystyczny aromat. Ze względu na swoje właściwości ułatwiające trawienie często wykorzystywany jest do potraw ciężkostrawnych. Ponadto majeranek reguluje procesy trawienne, zapobiega biegunkom i przyspiesza metabolizm.

Zioła prowansalskie – zastosowanie

Zioła prowansalskie stanowią bardzo uniwersalną przyprawę. Można jest dodawać do wielu potraw, między innymi do zup i potraw mięsnych oraz warzywnych. Bardzo często mieszanka stosowana jest również do sałatek, twarożków, pierogów, potraw grillowych, ryb czy drobiu. Zioła prowansalskie wykorzystywane są również w diecie bezsolnej. Osoby, które posiadają problem z wysokim ciśnieniem lub z często pojawiającymi się obrzękami powinny korzystać z właściwości ziół prowansalskich.

Zioła prowansalskie stanowią doskonałą przyprawę, która wzbogaca smak i aromat wielu potraw. W kuchni znalazły szerokie zastosowanie nie bez powodu. Nadają one bowiem posiłkom niepowtarzalnego smaku, jednocześnie korzystnie wpływając na nasze zdrowie. Warto więc z nich korzystać!

Gdzie kupić zioła prowansalskie?

Gotową mieszankę ziół prowansalskich można kupić w supermarketach, a także w sklepach zielarskich oraz ze zdrową żywnością. Oprócz tego można również stworzyć własną mieszankę ziół. W tym przypadku nie jest określone jakich dokładnie ziół musimy użyć, najlepiej według uznania.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szyc-Juchnowicz E., Przyprawy, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2016.
  2. Senderski M., Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, 2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami