Olej rycynowy – właściwości i zastosowanie

Olej rycynowy - właściwości i zastosowanieOlej rycynowy stanowi naturalny kosmetyk na wiele dolegliwości skórnych. Wszystko dzięki wielu właściwościom pielęgnacyjnym, które posiada. Ciekawostką jest fakt, że olej rycynowy pozyskiwany jest z rącznika pospolitego, który de facto jest rośliną trującą. Dopiero specjalna obróbka rycyny sprawia, że wytwarzany z niej olejek wykazuje właściwości pielęgnacyjne wykorzystywane m.in. w kosmetologii. Do jakich więc celów stosowany jest olejek rycynowy? Oto kilka podpowiedzi.

Olej rycynowy – właściwości

Olej rycynowy to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów oraz witaminy E. Wszystkie te składniki sprawiają, że preparat ten wykazuje szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości.

Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Z tego względu stosowany na skórę może wspomóc leczenie trądziku pospolitego, przyspieszyć regenerację podrażnionej skóry czy gojenie się otwartych ran.

Zawarte w oleju rycynowym składniki odżywcze takiej jak nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina E powodują, że działa on odżywczo na włosy, skórę i paznokcie. Doskonale nawilża zapobiegając spierzchnięciu naskórka oraz rozdwajaniu się i łamaniu się paznokci.

Olej rycynowy dzięki obecności wielu składników odżywczych wykazuje również właściwości typowo lecznicze. M.in. likwiduje zaparcia, niweluje bóle stawów i wspomaga pracę wątroby.

Olej rycynowy – zastosowanie

Olej rycynowy znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jego właściwości sprawiają, że wpływa on m.in. na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo może być pomocny przy bólach mięśni, zaparciach, a także sprawdza się na świąd skóry.

1. Olej rycynowy na skórę

Olej rycynowy stosowany zewnętrznie na skórę zwiększa krążenie krwi, co wspomaga oczyszczanie z niej toksyn. Proces ten skutecznie zwalcza dolegliwości skóry wywołane przez bakterie i wirusy. Ponadto przyspiesza gojenie się otwartych ran czy owrzodzeń. Olejek rycynowy posiada również cenne właściwości złuszczające. Dzięki temu może w znacznym stopniu redukować blizny. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju wnikają głęboko w skórę, wypychają martwą tankę, prowadząc jednocześnie do wzrostu nowych komórek. Olej rycynowy warto łączyć z witaminą A lub pastą cynkową, wówczas jego działanie zwiększa się.

2. Olej rycynowy na włosy.

Olej rycynowy świetnie wpływa na kondycję naszych włosów. Szczególnie jeśli mamy problem z nadmiernym wypadaniem, rozdwojonymi końcówkami lub włosy pozbawione blasku. Ważną informacją jest tu fakt, że olej należy używać odpowiednio do danego problemu. W przypadku wypadania włosów aplikujemy bezpośrednio na skórę głowy wcześniej podgrzany olejek, a następnie wykonujemy kilkuminutowy masaż. Z kolei na włosy zniszczone warto zastosować maskę na bazie olejku rycynowego z dodatkiem żółtka jaja. Taki zabieg nada włosom blasku oraz w znacznym stopniu je wygładzi.

3. Olej rycynowy na brwi i rzęsy.

Olejek rycynowy pomaga nawet we wzroście rzęs i brwi. Stymulując krążenie we krwi, pobudza cebulki włosów do pracy, co powoduje zwiększony wzrost włosków, które posiadamy i co ważne stymuluje nowe. Olej rycynowy sprawia, że włosy pielęgnowane z jego pomocą stają się grubsze, mocniejsze i bardziej odporne na wypadanie. W przypadku pielęgnacji brwi i rzęs, włoski należy nacierać olejkiem wieczorem przed położeniem się do łóżka i odczekać aż do jego wchłonięcia. Efekty kuracji widzimy po około miesiącu stosowania.

4. Olej rycynowy na paznokcie.

Olejek rycynowy bardzo dobrze sprawdza się również w pielęgnacji paznokci, skórek oraz całych dłoni. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem jest np. kąpiel rycynowa. Ciepłą wodę należy wlać do niedużego naczynia i dodać do niej kilka kropel oleju. Następnie moczyć w niej dłonie przez kilka, kilkanaście minut.

Olejek rycynowy można również bezpośrednio nakładać na dłonie czy wysuszone skórki. Warto jednak pamiętać o dokładnym zmyciu po zabiegu, ponieważ pozostawiając go na skórze możemy mocno pobrudzić swoje ubranie lub pościel.

5. Olej rycynowy na ból mięśni.

Olej rycynowy znajduje zastosowanie również w relaksacji oraz bólach mięśniowych. W takich sytuacjach należy wykonać odpowiedni masaż w napiętym i bolącym miejscu na ciele.

6. Olej rycynowy na zaparcia.

Stosowanie olejku rycynowego na okolicę podbrzusza, poniżej pępka pomaga zwiększyć perystaltykę jelit. Dzięki takiemu zabiegowi będziemy mogli regularnie się wypróżniać, a co za tym idzie, wpłynąć na oczyszczenie organizmu z toksyn.

7. Olej rycynowy na świąd skóry.

Olejek rycynowy posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Warto więc w przypadku świądu wywołanego np. ugryzieniami owadów posmarować miejsce olejem. Na pewno zmniejszy uczucie swędzenia.

Podsumowanie

Olej rycynowy to naturalny kosmetyk, który znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także zagęszcza brwi i rzęsy. Oprócz właściwości pielęgnacyjnych wykazuje także mocne działanie lecznicze m.in. niweluje świąd skóry czy bóle mięśniowe. Jest naturalnym preparatem, który można stosować bardzo wszechstronnie. Warto pamiętać jedynie, że kuracja olejem rycynowym nie przynosi rezultatów natychmiastowo. Stosowany regularnie przynosi efekty po około 4 tygodniach.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *