Rzeżucha – właściwości i jej zastosowanie

Rzeżucha - właściwości i jej zastosowanieRzeżucha zwana jest również pieprzycą siewną. Pochodzi z regionów Afryki i Azji. W Europie zasłynęła przede wszystkim ze względu na swoje działanie lecznicze, stąd też wykorzystywana była głównie do celów medycznych. Dziś stanowi głównie element dekoracyjny wielu stołów i kojarzona jest z Wielkanocą. Jednak z rzeżuchy można utworzyć coś więcej niż tylko dekorację. Z racji swoich właściwości może stanowić również zdrowy składnik kanapek. Do jakich celów można ją jeszcze wykorzystać? Jakie właściwości lecznicze posiada ta roślina?  Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

Rzeżucha należy do rodziny roślin kapustowatych i określana jest mianem roślin przyprawowych. Wysiewana jest najczęściej na Wielkanoc. Najlepiej jest jednak pamiętać o niej przez cały rok bowiem jest ona źródłem witaminy A, C, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także składników mineralnych jak magnez, wapń, jod, żelazo czy potas, a także antyoksydantów i błonnika.

Rzeżucha – właściwości

Lecznicze właściwości rzeżuchy odkryto już wiele wieków temu. Posiada ona działanie obniżające poziomu cukru we krwi, a znajdujące się w niej składniki mineralne warunkują prawidłową pracę trzustki. Ponadto wykazuje działanie oczyszczające organizm, zwiększa apetyt i wspomaga procesy trawienne. Działa także moczopędnie, wspomagając pracę nerek. Warto jednak pamiętać, aby nie korzystać z jej w nadmiarze, ponieważ może wywołać stany zapalne pęcherza. Ze względu na zawartość w swoim składzie wapnia wzmacnia kości i zęby. Z tego względu polecana jest osobom z osteoporozą.

Rzeżucha wykazuje też właściwości upiększające. Dzięki obecnej w niej siarce doskonale wpływa na kondycję włosów i skóry. Wysoki poziom siarczanów w rzeżusze sprawia, że posiada działanie odkażające i oczyszczające. Zalecana jest więc w pielęgnacji skór problematycznych o podłożu trądzikowym. Dzięki zawartości witaminy C działa też rozjaśniająco na skórę oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Rzeżuchę można więc stosować w przypadku przebarwień skóry np. w formie piegów.

Rzeżucha – zastosowanie

Rzeżucha ze względu na swoje właściwości wpływa na poprawę zdrowia i urody. Swoje zastosowanie znajduje najczęściej w kuchni.

1. Dla zdrowia.

Rzeżucha dzięki swoim szerokim właściwościom  znalazła zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywana w postaci kiełków pomocna jest osobom z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Ponadto zalecane jest jej spożywanie przez chorych na anemię. Dzięki obecności w składzie rzeżuchy żelaza i innych związków mineralnych uzupełnia niedobory niezbędnych składników odżywczych. Ponadto usprawnia pracę nerek i oczyszcza organizm poprzez działanie moczopędne. Reguluje oraz usprawnia procesy trawienia, działania odkażająco na jamę ustną i cały układ trawienny.

2. Dla urody.

Właściwości rzeżuchy wykorzystywane są także w kosmetyce. Spożywana w formie soku wpływa na stan włosów i skóry. Wykonany z tej rośliny tonik, poprzez obecność w nim siarki, leczy zmiany chorobowe takie jak trądzik pospolity, a witamina C rozjaśnia nieestetyczne przebarwienia. Dodatkowo inne witaminy odżywiają skórę i działają napinająco.

3. W kuchni.

Rzeżucha stanowi zdrowy dodatek do kanapek. Ze względu na swój wyrazisty smak stanowi przyprawę dla wielu potraw, sałatek, zup, sosów, surówek, a nawet masła.

Ile rośnie rzeżucha?

Nasiona rzeżuchy potrzebują około 5, 6 dni żeby wykiełkować i na tyle urosnąć, aby można było je wykorzystać.

Podsumowanie

Rzeżucha zazwyczaj jest wysiewana na Święta Wielkiej Nocy. Głównie z tego względu, że stanowi symbol odrodzenia, nadziei i nowego życia, a także zwiastuje energię i wiosnę. Warto jednak pamiętać o tej cennej roślinie przez cały rok. Nie dość, że z nasion rzeżuchy można ją wyhodować samemu w domu to jest ona bogatym źródłem wielu odżywczych składników.

Polecane produkty:

Oryginalne pędy młodego jęczmienia - odmładzający i rewitalizujący skarb natury
W królestwie roślin jęczmień uważany jest przez wielu ekspertów za roślinę najbogatszą na świecie w składniki odżywcze. Ponad 3000 aktywnych składników odżywczych, występujących najliczniej i o najwyższej wartości, jak w żadnej innej roślinie.
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Anna
    Anna says:

    Uwielbiam! Nie wiedziałam, że ma aż tyle takich pożytecznych cech! Rzeczywiście powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok, a nie tylko w okresie Wielkanocy.

    Odpowiedz
  2. Magdalena Bur
    Magdalena Bur says:

    A ja uwielbiam smak rzeżuchy. Jadam na kanapkę z nabiałem czy łososiem. U mnie stoi na parapecie w kuchni. Obcinam sobie troche i kładę na kanapki. Czasami też jadam kiełki. Ostatnio widziałam w Lidlu już wysiane pudełeczka z rzeżuchą. Nawet się zastanawiałam czy to tak samo zdrowe jak domowe…

    Odpowiedz
  3. AdKO
    AdKO says:

    Z tym dodatkiem d kanapek to nie wiem 🙂 Próbowałem kiedyś jeść i specjalnych właściwości smakowych to ona nie miała 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *