Suszone śliwki – dlaczego warto je jeść?

Suszone śliwki - dlaczego warto je jeść?Suszone śliwki to bardzo popularne owoce w Polsce. Znalazły szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Stanowią bowiem zdrowy i smaczny składnik ciast, dżemów oraz kompotów. Gdzie jeszcze wykorzystuje się te owoce oraz dlaczego warto je jeść? Oto odpowiedź.

Śliwki to źródło wielu składników odżywczych. Są to m.in. witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. W skład tych owoców wchodzą również związki mineralne takie jak żelazo, miedź, mangan, potas oraz błonnik pokarmowy. Po ususzeniu śliwek skład oraz właściwości zdrowotne ulegają zmianie. Posiadają wówczas 5 razy więcej witaminy A oraz aż siedem razy więcej błonnika. Dzięki temu suszone śliwki regulują metabolizm oraz zapobiegają zaparciom.

Suszone śliwki – dlaczego warto je jeść?

1. Chronią organizm przed chorobami.

Suszone śliwki to także źródło polifenoli, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za destrukcję komórek organizmu. Poprzez usuwanie ich nasz organizm jest w stanie uniknąć groźnych chorób oraz wolniej zachodzą w nim procesy starzenia.

2. Obniżają poziom cholesterolu.

Obecny w śliwkach błonnik wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dlatego, że pomaga on usuwać żółć z organizmu. Wszystko dlatego, że kiedy nasz układ trawienny wydala żółć, wraz z błonnikiem musi wykorzystać do tego cholesterol co powoduje jego automatyczne obniżenie się.

3. Zmniejszają ryzyko osteoporozy.

Jak się okazuje spożywanie suszonych śliwek  zapobiega procesom odwapniania kośćca przez co zmniejsza się ryzyko rozwoju osteoporozy.

4. Chronią przed cukrzycą i otyłością.

Suszone śliwki poprzez zawartość błonnika, pomocny jest w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Spożycie już kilku owoców sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni. Zrezygnujemy więc przez to z podjadania, dzięki czemu będziemy w stanie utrzymać odpowiednią masę ciała.

5. Stanowią źródło witamin i minerałów.

Tego rodzaju owoce to doskonała przekąska zawierająca wiele cennych składników odżywczych, przez co warunkują ogólną kondycję naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że w odróżnieniu od świeżych owoców posiadają one nieco więcej kalorii.

6. Dodają urody.

Suszone śliwki bardzo dobrze wpływają również na urodę. Szeroki skład tych owoców sprawia, że skóra nabiera odpowiedniego kolorytu, wygładza się i zostaje odżywiona. Obecne w nich antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry i pojawianie się zmarszczek. Z kolei witamina C i K korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu tzw. pajączków.

Zastosowanie suszonych śliwek w kuchni

Suszone śliwki wykorzystywane są do różnego rodzaju przetworów m.in. dżemów, konfitur czy kompotów. Stanowią również doskonały składnik ciast, a także wędlin i mięs.

Suszone śliwki – jak właściwie je przechowywać?

Aby suszone śliwki zachowały świeżość oraz nie straciły swoich składników odżywczych, najlepiej jest przechowywać je w lnianej lub papierowej torebce, w suchym miejscu.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *