Selen – minerał przeciwko starzeniu

Selen - minerał przeciwko starzeniuSelen jest jednym z mikroelementów posiadających właściwości odmładzające i odgrywa istotną rolę w procesach przeciwko starzeniu (anti-aging). Będąc w ścisłej synergii z witaminą E, działa jako pogromca wolnych rodników przyspieszając tym samym regenerację komórek. Jest również aktywatorem peroksydazy glutaminowej, jednego z głównych enzymów antyutleniających zapobiegającym powstawaniu zmian nowotworowych w tkankach i narządach.

Jakie są zalety selenu?

Selen stanowi doskonałą broń w walce z wszelakimi chorobami serca. Chroni nasze ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, jak również redukuje stężenie złego cholesterolu (LDL) w organizmie. Liczne badania naukowe sugerują, że jako antyoksydant zapobiega i chroni przed chorobami takimi jak: reumatoidalne zapalenie stawów, HIV  i AIDS.

Dodatkowa suplementacja selenem wspomaga walkę z chorobami serca, rakiem,  z chronicznymi chorobami gastrycznymi takimi jak chorob Crohn’a i Zespół Jelita Drażliwego (IBS), gdzie problemem jest niedostateczne wchłanianie selenu do komórek ciała.

Według specjalisty z Uniwersytetu Cornell, dr Donalda Lisk warto włączyć selen do swojego codziennego menu, ponieważ jest jedną z najpotężniejszych naturalnych broni do walki z rakiem. Zmniejsza niepożądane objawy chemioterapii, zapobiega lub spowalnia rozwój guzów nowotworowych, a podnosząc odporność warunkuje sprawne działanie systemu immunologicznego. Badania opublikowane przez Journal of the American Medical Association wykazały, że regularnie przyjmowany selen obniża ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe takie jak: rak okrężnicy, płuc czy rak gruczołu krokowego (prostaty) nawet do 50% w przeciągu 10 lat.

Jest polecany także osobom cierpiącym na zmiany chorobowe wynikające z dolegliwości związanych z układem krwionośnym, bowiem zmniejsza podatność na choroby serca oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrej kondycji. Zmniejsza również ryzyko udaru, redukuje niepokój i depresję, zwiększa libido i poprawia płodność organizmu.

Zalecane dawkowanie selenu

Rekomendowana przez RDA dzienna dawka spożycia selenu dla wszystkich powyżej 11 roku życia wynosi 55 mikrogramów. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebujące około 10 miligamów więcej. Są to wartości, które łatwo uzupełnić stosując zdrową, zbilansowaną dietę. Warto wiedzieć, iż RDA ustala takie wartości, aby zapobiec deficytom natomiast profilaktyka wymaga przyjmowania przez nas znacznie większych dawek.

Według badań dr Lisk’a z Uniwersytetu Cornell, potwierdzonych również przez dr Earl Mindell’a w swojej książce „Biblia Witamin“  zbyt duża ilość selenu około 2400-2500 mikrogramów dziennie może być dla nas toksyczna. Nie musimy się jednak obawiać, ponieważ jest to wartość bardzo trudna do osiągnięcia przez nasz organizm, przez co ryzyko jest niewielkie.

Zalecaną i w pełni bezpieczną dawką, która chroni i przynosi korzyści przeciwstarzeniowe jest 200 mikrogramów. Sama dieta nie wystarczy, aby pokryć takie zapotrzebowanie organizmu. Warto więc sięgnąć po suplementy zawierające ten cenny minerał.

Źródła selenu

Selen możemy znaleźć w podrobach mięsnych i owocach morza. Produkty pełnoziarniste takie jak brązowy ryż i płatki owsiane, orzechy brazylijskie, drożdże piwne, brokuły, czosnek, cebula, melasa czy algi morskie są również doskonałym źródłem selenu, pod warunkiem jednak, że wzrastały na glebach bogatych w ten cenny pierwiastek. Niestety gleby w Polsce są raczej ubogie w selen.

Suplementy z selenem można znaleźć pod postacią organiczną jak i nieorganiczną. Organiczne formy są pozyskiwane z drożdży i zawierają selenometioninę, formę najlepiej przyswajalną przez nasz organizm. Nieorganiczne zawierają selenin sodu i selenian sodu, czyli mniej przyswajalne formy selenu.

Niedobory selenu

Niedobór selenu może spowodować wiele poważnych schorzeń w tym choroby serca, tarczycy i obniżenie odporności organizmu. Zbyt mała ilość selenu w organizmie jest identyfikowana z chronicznym zmęczeniem, wysokim poziomem cholesterolu, bezpłodnością, częstymi infekcjami, zapaleniem wątroby i  zaburzeniami trzustki.

Polecane produkty:

Spirulina + Selen - lekkość bytu
Rok 1979 okazał się ważnym rokiem dla selenu - wtedy to pojawiły się pierwsze interesujące doniesienia na temat roli tego mikroelementu w procesie przemiany materii. Ten wcześniej niedoceniany pierwiastek śladowy okazał się równie niezbędny dla procesów ż
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *