Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)

Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)Olej z pestek winogron stosowany jest przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla dziedziny takie jak kosmetologia.

Olej z pestek winogron jest tak rafinowany, aby zachowany został jego charakter organoleptyczny oraz zawartość witaminy A, E oraz B6. Olej ten powstający z ziaren jest jednym z olei z największą zawartością kwasu linolowego (który stanowi przynajmniej 65% kwasów tłuszczowych). Pozostałe kwasy tłuszczowe to między innymi kwas oleinowy (12-25%) oraz niewielka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoki udział tokoferoli nadaje olejowi tak dużą samo ochronę, że jest on jednym z najmniej wrażliwych na utlenianie olei na rynku i nie musi być dodatkowo stabilizowany.

Olej z pestek winogron – zastosowanie

            Olej z pestek winogron tłoczony jest na zimno z owoców winogron. Jest on trudno dostępny na rynku, a większość z olei deklarowanych jako „tłoczone na zimno” są niestety fałszywie zaliczane do tej grupy. W przeciwieństwie do olei ekstrahowanych chemicznie (zazwyczaj heksanem, w których w procesie produkcji utracone zostaje wiele bioaktywnych składników), w oleju z pestek winogron w całości zawarte pozostają jego składniki zdrowotne i pielęgnujące. Naturalny olej różni się od oleju pozyskiwanego chemicznie swoim zielonkawym lub zielono-złotym kolorem oraz charakterystycznym winogronowo-orzechowym zapachem. Olej wytwarzany chemicznie, pozostaje natomiast bezzapachowy i prawie bezbarwny.

Olej z pestek winogron, który wykazuje największy wśród olei roślinnych poziom (>90%) nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecany jest jako bardzo dobry dodatek spożywczy oraz środek dietetyczny. Obok kwasu stearynowego, oleinowego, palmitynowego oraz linolowego (78%), olej ten zawiera różne witaminy (wysoki poziom witaminy E), flawonoidy (procyjanidy), resveratrol, lecytynę oraz minerały.

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno posiada niezwykłą cechę, całkowitego przyjmowania i wchłaniania się przez skórę oraz pozostawiania jej w przyjemnym w dotyku stanie. Nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powierzchni. Właściwości pielęgnujące zapewniają skórze jedwabistą gładkość. Jedyna w swoim rodzaju naturalna kombinacja składników, zawierająca procyjanidy, ma silne działanie przeciwutleniające (20 x silniejsze niż witamina C, 50 x silniejsze niż witamina E) i jest skutecznym środkiem przeciwko wolnym rodnikom skóry.

Jako składnik spożywczy:

  • zawiera kwas linolowy oraz inne nienasycone kwasy tłuszczowe (>90%) i wspiera dietę obniżającą poziom cholesterolu
  • zawiera lecytynę i wspomaga wydajność mózgu
  • zawiera procyjanidyny (OPC), dzięki czemu jest wielostronnie działającym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne
  • posiada wysoką minimalną temperaturę wytwarzania się dymu przy podgrzewaniu, w konsekwencji olej może być podgrzewany do ponad 190 stopni C
  • duża wydajność
  • w przeciwieństwie do suplementów diety pozyskiwanych w chemicznych procesach produkcji, w przypadku oleju z pestek winogron, cenne składniki w ich kompleksowym zestawieniu są w całości przyjmowane przez organizm

Jako składnik środków kosmetycznych:

  • zawiera pielęgnującą skórę witaminę E, odżywia i chroni ją
  • zawiera liczne, naturalne emulgatory
  • natychmiast się wchłania i czyni skórę elastyczną
Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *