Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Olej owsianyOlej owsiany to wyjątkowy produkt zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Jego cechą szczególną jest duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Skład chemiczny oleju owsianego

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich najwięcej jest kwasu linolowego (do 53%), oleinowego (do 48%) i alfa-linolenowego (do 5%). Uważa się, że ziarno owsa zawiera do kilku razy więcej lipidów niż pszenica.

Do pozostałych składników zalicza się:

Olej owsiany jest bardzo dobrze przyswajalny i całkowicie wykorzystywany przez organizm człowieka. Jest produktem bezpiecznym, dlatego nie ma praktycznie przeciwwskazań do jego spożycia. Mogą po niego sięgać także dzieci czy kobiety w ciąży.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje olej owsiany?

Olej owsiany wykazuje działanie przeciwutleniające. Badania wykazały, że olej owsiany może wpływać na zmniejszenie modyfikacji DNA już na etapie inicjacji zmian nowotworowych. Ponadto chroni organizm przed starzeniem się oraz przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych. Działanie antyoksydacyjne polega również na zdolności łączenia się z metalami ciężkimi, np. miedzią. Dzięki temu przeciwutleniacze oleju owsianego uniemożliwiają ich udział w enzymatycznych procesach utleniania.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (obecne w tak dużej ilości w tym oleju) są niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów. Natomiast do pozostałych właściwości zdrowotnych produktu zalicza się:

  • poprawę perystaltyki jelit;
  • korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia diabetyków;
  • wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej;
  • pobudzanie przemiany materii;
  • zwiększanie sprawności fizycznej i umysłowej;
  • oddziaływanie psychotropowe na ustrój;
  • korzystne oddziaływanie na skórę.

Wykazano, że regularne spożycie oleju owsianego przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Jednocześnie związki zawarte w tym produkcie (głównie antyoksydanty) poprawiają pracę serca, wywierają korzystny wpływ na krwiobieg i zapobiegają chronicznym zapaleniom.

Zastosowanie w kosmetologii

Olej owsiany posiada liczne korzystne właściwości dermatologiczne. Może być stosowany jako osobny kosmetyk, a także jako dodatek do mydeł i płynów do kąpieli. Wykorzystuje się go przede wszystkim do łagodzenia świądu, przy egzemach oraz jako środek na oparzenia słoneczne. Omawiany olej stosuje się często w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Zapobiega bowiem wysuszaniu się włosów i poprawia ich strukturę.

Olej można stosować w przygotowywaniu domowych kosmetyków – zarówno do twarzy, włosów, jak i całego ciała. Kilka kropel można z powodzeniem dodać do 2 łyżek maślanki i garści płatków owsianych. Wówczas otrzymuje się skuteczny, naturalny peeling do ciała. Z kolei dodanie kilku kropel do odżywki do włosów znacznie wygładzi je i nada im blask. Olej owsiany można aplikować na paznokcie, jeśli problemem są odchodzące skórki i zadziory. Inną opcją jest dodawanie go do codziennej kąpieli. Wystarczy kilka kropel, aby kąpiel całkowicie zmiękczyła skórę, a cenne składniki wniknęły w głąb naskórka.

Olej owsiany zaliczany jest do produktów bezpiecznych. Można go stosować do skóry wrażliwej, a nawet atomowej czy alergicznej. Podczas zakupu oleju kosmetycznego należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności sprawdzić jego skład. Czysty olej wciąż nie jest tak popularny i powszechnie dostępny. Wciąż najczęściej spotyka się produkty z dodatkiem oleju bądź oleje z domieszką owsianego.

Jak przechowywać olej owsiany?

Olej owsiany należy zużyć jak najszybciej po otwarciu buteleczki – bez względu na fakt czy jest to olej spożywczy czy kosmetyczny. Ponadto należy przechowywać go w zaciemnieniu (buteleczka również powinna być wykonana z ciemnego szkła), w chłodnym miejscu. Długotrwałe przechowywanie oleju owsianego, szczególnie w niewłaściwych warunkach, może poprzez nasilanie procesów utleniania tłuszczu sprzyjać zwiększeniu stężenia nadtlenków lipidowych we krwi.

Bibliografia

  1. Gibiński M., Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2005.
  2. Lange E., Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2010.
  3. Zarzecka K., Gugała M., Mastykowska I., Baranowska A., Zarzecka M., Falkowska K., Owies siewny – wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe, Medycyna Rodzinna, 4/2015.
Omega 3 - czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...