Suplementy diety
Suplementy diety

Aktualizacja: 16 kwietnia 2021

Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)Olej z pestek winogron stosowany jest przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla dziedziny takie jak kosmetologia.

Charakterystyka oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron tłoczy się na zimno z owoców winogron. Stanowi produkt trudno dostępny na rynku, a większość z olei deklarowanych jako „tłoczone na zimno” zalicza się niestety fałszywie do tej grupy. W przeciwieństwie do olei ekstrahowanych chemicznie (zazwyczaj heksanem, w których w procesie produkcji utracone zostaje wiele bioaktywnych składników), w oleju z pestek winogron w całości zawarte pozostają jego składniki zdrowotne i pielęgnujące. Naturalny olej różni się od oleju pozyskiwanego chemicznie swoim zielonkawym lub zielono-złotym kolorem oraz charakterystycznym winogronowo-orzechowym zapachem. Olej wytwarzany chemicznie, pozostaje natomiast bezzapachowy i prawie bezbarwny. Posiada wysoką minimalną temperaturę wytwarzania się dymu przy podgrzewaniu, w konsekwencji olej może być podgrzewany do ponad 190 stopni C.

Zobacz również: Olej owsiany.

Skład oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest tak produkowany, aby zachowany został jego charakter organoleptyczny oraz zawartość witaminy A, E oraz B6. Wysoki udział tokoferoli nadaje olejowi tak dużą samo ochronę, że jest on jednym z najmniej wrażliwych na utlenianie olei na rynku i nie musi być dodatkowo stabilizowany. Ponadto pestki winogron są niezwykle bogatym źródłem:

Produkt jest jednym z olei z największą zawartością kwasu linolowego (stanowi przynajmniej 65% kwasów tłuszczowych). Pozostałe kwasy tłuszczowe to między innymi kwas oleinowy (12-25%) oraz niewielka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż do 90% wszystkich składników produktu. To najwyższa zawartość wśród znanych współcześnie olejów. Poleca się go jako bardzo dobry dodatek spożywczy oraz środek dietetyczny.

Olej z pestek winogron – zastosowanie

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno posiada niezwykłą cechę, całkowitego przyjmowania i wchłaniania się przez skórę oraz pozostawiania jej w przyjemnym w dotyku stanie. Nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powierzchni. Właściwości pielęgnujące zapewniają skórze jedwabistą gładkość. Jedyna w swoim rodzaju naturalna kombinacja składników, zawierająca procyjanidy, ma silne działanie przeciwutleniające (20 x silniejsze niż witamina C, 50 x silniejsze niż witamina E) i jest skutecznym środkiem przeciwko wolnym rodnikom skóry.

Jako składnik spożywczy:

  • wspiera dietę obniżającą poziom cholesterolu;
  • zawiera lecytynę i wspomaga wydajność mózgu;
  • zawiera procyjanidyny (OPC), dzięki czemu jest wielostronnie działającym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne;
  • cechuje go duża wydajność.

W przeciwieństwie do suplementów diety pozyskiwanych w chemicznych procesach produkcji, w przypadku oleju z pestek winogron, cenne składniki w ich kompleksowym zestawieniu ulegają całkowitemu przyswojeniu przez organizm. Cechują się więc dużą biodostępnością.

Z kolei jako składnik środków kosmetycznych:

  • zawiera pielęgnującą skórę witaminę E, odżywia i chroni ją;
  • zawiera liczne, naturalne emulgatory;
  • natychmiast się wchłania i czyni skórę elastyczną.
Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2006.
  2. Stec M., Kurzeja E., Mazurek I., Pawłowska-Góral K., Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku, 2012.
  3. Kołodziejczyk J., Olas B., Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami