Gastroenterolog to lekarz specjalista zajmujący się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób układu pokarmowego, a w szczególności jego górnego i środkowego odcinka. Leczeniem chorób odbytnicy i odbytu zajmuje się raczej lekarz proktolog, pomimo że jest to wciąż część dróg pokarmowych.
Spis treści
Gastroenterolog – kto to jest?
Gastroenterolog, zwany potocznie (i nieco błędnie) gastrologiem, jest lekarzem specjalistą zajmującym się głównie rozpoznawaniem i leczeniem chorób układu pokarmowego, zwłaszcza: przełyku, żołądka, jelita cienkiego i jelita grubego. Nie zajmuje się jednak leczeniem wszystkich odcinków układu pokarmowego, ponieważ jama ustna pozostaje w kompetencjach stomatologa, gardło otorynolaryngologa, zaś odbyt i odbytnica proktologa. Lekarz gastroenterolog może także leczyć niektóre elementy układu trawiennego, np. choroby trzustki.
Zobacz również: Zapalenie trzustki.
Aby zostać gastroenterologiem, należy w pierwszej kolejności ukończyć studia medyczne na kierunku lekarskim. Trwają one 6 lat i kończą się zdaniem egzaminów lekarskich. Następnie lekarz decyduje się na uzyskanie specjalizacji z zakresu gastroenterologii, co trwa dodatkowo 6 lat. Kończy się ona również egzaminem państwowym, jednak już wyłącznie z wiedzy obejmującej wybraną specjalizację. Łączny czas nauki na gastroenterologa trwa więc 12 lat.
Gastroenterolog – czym się zajmuje?
Gastroenterolog zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób i problemów zdrowotnych:
- przełyku – np. choroba refluksowa przełyku, perforacje i podrażnienia przełyku, przełyk Barretta;
- żołądka i dwunastnicy – np. wrzody żołądka i/lub dwunastnicy, zapalenie żołądka i/lub dwunastnicy, zakażenia Helicobacter pylori;
- jelita cienkiego – zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia, zespół złego wchłaniania, dysbiozy jelitowe;
- jelita grubego – wrzody jelita grubego, polipy jelita grubego, zakażenia jelita grubego, niektóre choroby pasożytnicze.
Może też wspierać leczenie chorób:
- wątroby – np. stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby, marskość wątroby, jednak problemy tego narządu pozostają głównie w kompetencjach lekarza hepatologa;
- trzustki – torbiele trzustki, ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki;
- pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Lekarz gastroenterolog bardzo często współpracuje z innymi specjalistami, ponieważ ciało ludzkie jest jednością, a wszystkie układy organizmu są ze sobą dość mocno połączone. Przykładowo, nowotwór żołądka jest leczony przez gastroenterologa oraz onkologa, natomiast zespół jelita drażliwego wspólnie z gastroenterologiem może leczyć psychoterapeuta oraz dietetyk.
Jak wygląda wizyta u gastroenterologa?
Wizyta u gastroenterologa rozpoczyna się zebraniem szczegółowego wywiadu zdrowotnego, podczas którego powinny paść pytania odnośnie sposobu żywienia, nawyków i nałogów, stylu życia, przyjmowanych leków i suplementów diety, chorób pacjenta i tych występujących w jego rodzinie, niepokojących objawów, przez które pacjent zgłosił się do lekarza.
Następnie, w miarę swoich podejrzeń, gastroenterolog zleca bardziej szczegółowe badania: badania krwi, badania moczu, badania kału, gastroskopię, kolonoskopię, USG jamy brzusznej i inne. Na tej podstawie bardzo często można już ustalić pełne rozpoznanie i wdrożyć optymalne leczenie.
Należy zaznaczyć, że leczenie często nie obejmuje wyłącznie farmakoterapii, wręcz przeciwnie. Stanowi ona zwykle uzupełnienie działań leczniczych, a podstawą powinna być zmiana nawyków, rezygnacja z nałogów i dietoterapia. Dieta powinna być ustalona przez dietetyka klinicznego, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa oraz pozbawiona ryzyka ewentualnych niedoborów pokarmowych.


Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szajewska H., Probiotyki w gastroenterologii – aktualny stan wiedzy (2015), Gastroenterologia Kliniczna 2015, Tom 7, nr 1, 20–26.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Dąbrowski A., Wielka interna – gastroenterologia, Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2019.
Zostaw komentarz