Koenzym Q10 promocja
Koenzym Q10

Aktualizacja: 25 grudnia 2021

Spirulina mięśnieSpirulina stała się ostatnio bardzo popularna wśród sportowców jako suplement, który pomaga budować masę mięśniową. Trzeba przyznać, że jest to jedno z tych zastosowań, w których alga ta sprawdza się najlepiej i jest to dobrze udokumentowane badaniami klinicznymi. Dodatkowo Spirulina skraca okres regeneracji mięśni po ciężkim treningu.

Z czego zbudować mięśnie?

Mięśnie zbudowane są z białek, przede wszystkim z aktyny i miozyny, które tworzą miofilamenty ruchome względem siebie w każdej komórce mięśni szkieletowych. Oczywiście niezbędne są także inne białka, które pozwolą zbudować kanały transportowe w błonach komórkowych, białka enzymatyczne, modyfikujące i wiele, wiele innych. Powszechnie uważa się, że najlepszym źródłem białka są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, ale niekoniecznie mięso – jogurt, kefir, twaróg itd. Faktycznie – w ich składzie nawet do 70% stanowią białka. Jednak Spirulina ma w suchej masie również 60-80% białka. Może więc z powodzeniem zastąpić klasyczne produkty spożywcze, a tym bardziej syntetyczne jednoskładnikowe preparaty białkowe.

Zobacz również: Aktywność fizyczna – wpływ na zdrowie człowieka.

Białko białku nierówne

Jest pewna istotna różnica między białkami roślinnymi a zwierzęcymi. Dla tych ostatnich charakterystyczne są aminokwasy siarkowe, na przykład cysteina, której zasadniczo nie ma w białkach roślinnych. Zasadniczo, ponieważ są takie rośliny, których skład białkowy idealnie odpowiada składowi białek zwierzęcych. Na przykład w warzywach strączkowych siarki jest sporo (co wykrywa się organoleptycznie niestety dopiero po przetrawieniu takiego posiłku), podobnie jest z algą Spirulina, przy czym tutaj wydajność białek jest znacznie większa.


Spirulina Febico

Co to oznacza? Przede wszystkim Spirulina jest suplementem. Przyjmuje się jej do 10-15 gramów dziennie, co pozwala na uzupełnienie niedoborów występujących w codziennej diecie. Po drugie, Spirulina pozbawiona jest kilku składników, które są jedynie balastem dla organizmu w trakcie metabolizmu – na przykład skrobi lub sporej ilości pektyn i celulozy. Oznacza to, że wydobycie z niej białek i ich trawienie jest łatwiejsze i szybsze niż w przypadku klasycznych źródeł proteinowych.

Jak to jest z regeneracją?

Regeneracja to okres odbudowy mikrouszkodzeń w mięśniach, a dokładniej włókien mięśniowych oraz usuwanie szkodliwych produktów przemian metabolicznych, które są wydzielane w czasie treningu, a do których należy przede wszystkim kwas mlekowy. Spirulina jest naturalnym suplementem, który nie tylko przyspiesza odbudowę mięśni, ale także skraca okres regeneracji po wysiłku. Po części wynika to właśnie z tego, że sam suplement jest prawie bezresztkowy i łatwo się go trawi. Po drugie liczy się skład tej algi. Zawiera ona związki potrzebne między innymi do budowy enzymów litycznych, które oczyszczają mięśnie, a także przyspiesza zbieranie „zanieczyszczeń” przez układ limfatyczny i krwionośny. To o ile skraca się okres regeneracji jest sprawą dość indywidualną. Jednak w zdecydowanej większości przypadków jest to zmiana wyraźnie zauważalna, podobnie jak wpływ na szybkość budowy masy mięśniowej.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico - 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
  3. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  4. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  5. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami