Jogurt naturalny – wpływ na zdrowie

Jogurt naturalny - wpływa na zdrowieJogurt naturalny jest produktem, który powstaje w wyniku naturalnej fermentacji mleka. Nie jest on nowością na rynku spożywczym, bowiem znany był już w czasach starożytnych. Kiedy dotarł do Europy, uważano go nawet za lekarstwo. A w XX wieku można go było dostać jeszcze w aptece. Jakie właściwości wykazuje jogurt naturalny oraz jak wpływa na nasz organizm? Sprawdźmy.

Jogurt naturalny to produkt znany od bardzo dawna. Jednak do dziś nie do końca wiadomo skąd pochodzi. Istnieją pogłoski, że może być to Egipt lub Indie. Jak każdy doskonale wie, jogurt naturalny jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Spożycie jednej szklanki pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania. Stanowi on ważny składnik diety, bowiem warunkuje prawidłowy stan naszych zębów i kości, a także chroni przed osteoporozą. Dodatkowo wspomaga pracę układu nerwowego. Jogurt to także dobre źródło potasu oraz magnezu.

Jak jogurt naturalny wpływa na nasz organizm?

Jogurt naturalny to bardzo wartościowy produkt. Powszechnie znany jest jako doskonałe źródło wapnia. Ponadto w jego składzie znaleźć można m.in. fosfor, witaminy z grupy B oraz żywe kultury bakterii, które zalecane są szczególnie w terapii antybiotykowej oraz za po jej zakończeniu. Obecne w jogurtach naturalnych żywe kultury bakterii, wzmacniają odporność organizmu, w związku z czym polecane są osobom z problemami skórnymi np. grzybicą.

Jogurt naturalny korzystnie wpływa również na układ trawienny. Zapobiega zarówno biegunkom jak i zaparciom. Bez dodatku cukru pozytywnie oddziałuje na nasze zęby. Nie tylko zawiera korzystny dla nich wapń, ale zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z jamy ustnej. Regularne spożywanie jogurtu naturalnego może zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego oraz powstawania próchnicy.

Jogurt naturalny może spożywać każdy, nawet osoby będące na diecie. Stanowi bardzo dobre źródło białka, które hamuje apetyt przez co wspomaga utratę wagi.

Jogurt naturalny – zastosowanie

1. Kuchnia.

Jogurt naturalny znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Może stanowić formę zwykłej przekąski lub tzw. drugie śniadanie jako dodatek do owsianki. Może również być składnikiem lub bazą wielu dań. Bardzo dobrze sprawdza się w sosach oraz dressingach. Jogurt naturalny często dodawany jest do ciast oraz zdrowych deserów owocowych.

2. Pielęgnacja skóry.

Jogurt naturalny można wykorzystać również zewnętrznie np. w pielęgnacji skóry. Jest idealnym produktem jeśli  przesadziliśmy z nadmiarem kąpieli słonecznych i mamy podrażnioną skórę. Wówczas warto nałożyć na nią warstwę jogurtu naturalnego, aby złagodzić pieczenie. Jak się okazuje produkt ten pomocny jest też przy ugryzieniach komarów.

Dodatkowo może stanowić główny składnik domowych maseczek do twarzy. Skóra po takiej pielęgnacji staje się miękka, nawilżona i gładka. Tego rodzaju maseczkę można również wykorzystać na włosy. Jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla włosów suchych oraz skłonnych do elektryzowania się.

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *