Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?

Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?

Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć? Wydawać by się mogło, że produkty typu biały ser, pomidor, ogórek, herbata czy cytryna nie mogą wchodzić ze sobą w negatywne interakcje. Jak się okazuje razem spożywane mogą stać się zupełnie bezwartościowe, a co gorsze zaszkodzić naszemu zdrowiu. Na jakie połączenia warto więc uważać? Oto  wskazówki.

Odpowiednio zbilansowana dieta, a także skupienie się na zdrowych produktach można nazwać połową sukcesu. Wszystko dlatego, że nieumiejętne łączenie ze sobą składników niesie za sobą przykre skutki dla zdrowia. Warto więc wiedzieć jakich produktów nie należy ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami.

Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?

Należy wiedzieć, że połączenia niektórych składników mogą przyczynić się do tego, że dana potrawa stanie się bardziej tucząca, a także spowodować, że zmienią się podstawowe właściwości konkretnych produktów.

1. Pomidor i ogórek.

Ogórek stanowi źródło askorbinozy – enzymu, który powoduje utlenianie witaminy C. W związku z tym już niewielka ilość jego soku sprawia, że zawarta w pomidorach witamina C ulega zniszczeniu. Obecność na kanapce papryki, natki pietruszki, pomidora, a więc doskonałych źródeł witaminy C, z dodatkiem ogórka, pozbędzie się całkowicie tej witaminy z pożywienia.

Istnieje jednak prosty sposób, aby temu zaradzić. Wystarczy na kanapkę lub do sałatki dodać kilka kropel soku z cytryny. Czynność ta spowoduje obniżenie się poziomu pH, dzięki czemu askorbinoza automatycznie przestanie działać.

2. Czerwone mięso i wino.

Czerwone mięso to czyste źródło żelaza, które w wyniku działania garbników występujących przede wszystkim w winie zmniejsza jego przyswajanie.

3. Biały ser i pomidor.

Jak się okazuje pomidor nie zaleca się łączyć tylko ze świeżym ogórkiem, ale również z białym serem. Mimo że oba te składniki to wręcz tradycja kulinarna, warto z niej zrezygnować. Wszystko dlatego, że kwasy obecne w pomidorze wchodzą w reakcję z wapniem znajdującym się w serze, w wyniku czego tworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, co może przełożyć się na gorsze ich funkcjonowanie, a w konsekwencji ich choroby.

4. Grzyby i alkohol.

Jednoczesne spożywanie grzybów z alkoholem to jeden z najniebezpieczniejszych połączeń w diecie. Wynika to z faktu, że grzyby należą do produktów ciężkostrawnych w takim stopniu, że niezalecane są one ani dzieciom ani osobom starszym. W związku z tym należy unikać takiego połączenia w diecie. Alkoholu nie należy spożywać ani po posiłku, ani przez cały dzień, w którym były spożywane grzyby. Takie połączenie jest niebezpieczne dla układu pokarmowego, a dodatkowo w dużym stopniu obciąża wątrobę.

5. Herbata i cytryna.

Herbata z cytryną to kolejny przykład, na który warto zwrócić szczególną uwagę. Należy jednak zaznaczyć, że sama herbata nie stanowi dla nas żadnego zagrożenia. Jedynie w połączeniu z sokiem z cytryny nie jest zalecana w codziennej diecie. Jak się okazuje ziemia, w której hodowana jest herbata zawiera w sobie aluminium (glin), który gromadzi się w strukturze całej rośliny. Przygotowując herbatę i dodając do niej sok z cytryny, związek ten przekształca się w cytrynian glinu.

Taka sytuacja ma miejsce tylko wtedy gdy w filiżance znajdują się fusy herbaty. Jeśli więc zaparzymy herbatę, a torebkę wyjmiemy wcześniej niż dodamy cytrynę to szkodliwe związki aluminium nie przedostaną się do naszego organizmu.

6. Kiwi, ananas i żelatyna.

W owocach typu kiwi i ananas występują tzw. enzymy proteolityczne (rozkładające białko). Żelatyna z kolei to białko pochodzenia zwierzęcego, które pozyskiwane jest z kolagenu. Połączenie tych 3 składników niestety nie przyniesienie oczekiwanych efektów. Deser nie uda się, ponieważ galaretka nie zetnie w obecności ananasa oraz kiwi.

7. Tłuste ryby i oleje roślinne.

Tłuste ryby to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które  korzystnie wpływają na układ krążenia oraz układ nerwowy. Oleje roślinne natomiast stanowią źródło kwasów omega-6, które również istotne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łączenie obu tych składników nie jest jednak dobrym rozwiązaniem, ponieważ działanie kwasów omega-3 jest spowalniane, a dodatkowo zaburzona proporcja obu rodzaju kwasów przyspiesza procesy starzenia się organizmu.

Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
11 komentarzy:
  1. Ania
    Ania says:

    Co do połączenia ogórka i pomidora – teoretycznie wszyscy już o tym wiedzą, ale niewiele osób wie dlaczego nie powinno się tego robić 🙂 Mało tego, ja słyszałam dotychczas odwrotną wersję, że to pomidor wywala witaminę C i to nie tylko z ogórka, ale ze wszystkiego 😛 W międzyczasie słyszałam też, że chodzi tylko o świeżego ogórka, a kiszone można już śmiało wcinać z pomidorkiem 😀 Herbata z cytryną – akurat jesień, więc chyba prawie każdy ją sobie robi 😀 Na szczęście już najczęściej są to torebki, więc problem trochę z głowy! Dobiła mnie jednak wołowina i wino… Ja lubię robić wołowinę bourguignon, więc jest mi troszkę przykro 😉

    Odpowiedz
  2. blurppp
    blurppp says:

    Jedzenie czerwonego mięsa bez wina nie ma sensu, w jedzeniu najważniejszy jest smak, a nic tak pięknie nie podkreśla krwistości steka jak dobre czerwone wino

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *