Ananas – co warto o nim wiedzieć?

Ananas - co warto o nim wiedzieć?Ananas zalicza się do owoców tropikalnych. Jest bardzo popularny, a jego smak i zapach sprawia, że zyskuje coraz więcej wielbicieli. Nie każdy z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego jakie wartości odżywcze posiada oraz jaki wywołuje wpływ na nasze zdrowie. Oto kilka cennych informacji na temat ananasa.

Ananas jest owocem charakterystycznym ze względu na swój oryginalny wygląd. Jego łupina jest dość twarda, a na jej czubku znajduje się skupisko długich, zielonych liści przypominających pióropusz. Krajem, z którego pochodzi ananas jest Brazylia. Jego plantacje występują również m.in. w Chinach, na Hawajach, w Meksyku i na Filipinach.

Ananas – wartości odżywcze

Ananas to owoc o bogatym składzie. Dzięki niemu wykazuje bardzo szeroki i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Największe działanie wywiera jeśli jest on świeży, a nie spożywany z puszek. Wówczas traci wiele swoich właściwości i nie smakuje tak jak powinien.

  • Ananas to bogate źródło wielu witamin. Zawiera witaminę A, która wpływa na kondycję naszej skóry czy warunkuje dobre widzenie. Obecne są w nim również witaminy z grupy B, witamina PP, kwas foliowy oraz witamina C, która wzmacnia odporność organizmu i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Jest ona przeciwutleniaczem, co skutkuje dobrym wyglądem i samopoczuciem.
  • Ananas posiada również cenny błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie, a także oczyszcza organizm usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii.
  • Ze względu na znaczną ilość wody, ananas dobrze nawadnia organizm i gasi pragnienie.
  • Zawiera enzym – bromelainę, który wykazuje właściwości odchudzające, a także działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Stąd też jej spore zastosowanie. Może być wykorzystywana u sportowców ze względu na możliwość niwelacji obrzęków pourazowych czy w chorobach serca z racji działania przeciwzakrzepowego. Ponadto wykorzystywana jest w alergiach i w zaburzeniach procesów trawiennych. Skutecznie leczy rany, oparzenia, a nawet ukąszenia owadów, ponieważ wykazuje właściwości odkażające.
  • Ananas posiada również składniki mineralne takie jak miedź, cynk, żelazo, magnez, potas, mangan. Dzięki nim owoc ten minimalizuje ryzyko pojawienia się osteoporozy. Dlatego też polecane jest jego spożywanie zwłaszcza kobietom w okresie przekwitania oraz dzieciom, których układ kostny wciąż się rozwija.

Ananas – zastosowanie

Ananas poprzez swoje właściwości wpływa na nasze zdrowie. Znalazł on nie tylko zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce.

1. W kosmetyce.

Ze względu na swój skład ananas wykorzystywany jest w kosmetyce. Znaczącą rolę odgrywa tu obecna w nim witamina C, która należy do grupy antyoksydantów. Wpływa na odpowiedni stan skóry, niweluje jej niedoskonałości w postaci przebarwień, działa rozjaśniająco oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Kwasy organiczne obecne w ananasie i bromelaina delikatnie złuszczają naskórek, prowadząc do jej odświeżenia, a minerały zawarte w tych owocach działają na skórę odżywczo.

Ananas w kosmetyce wykorzystywany jest do produkcji:

  • rozjaśniających i odżywczych maseczek (dzięki witaminie C mogą zostać rozjaśnione przebarwienia skóry, a składniki takie jak witamina A, B czy minerały będą ją odżywiać);
  • peelingów enzymatycznych (zawarte w nich enzymy ananasa rozpuszczają martwe komórki naskórka);
  • kremy i balsamy ( ze względu na sporą ilość wody, która występuje w ananasie działają zmiękczająco, a także nawilżająco na suchą i spierzchniętą skórę)

Kosmetyki na bazie ananasa mogą być stosowane przez osoby z każdym rodzajem cery. Jednak najbardziej polecane są osobom z cerą trądzikową, naczynkową i skłonną do przebarwień.

2. Dla zdrowia.

  • Dostarcza wielu składników odżywczych i usuwa niedobory witamin.
  • Wspomaga odchudzanie oraz naturalne oczyszczanie organizmu dzięki dużej zawartości błonnika.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Zapobiega rozwoju osteoporozy.
  • Przyspiesza procesy regeneracyjne.
  • Likwiduje obrzęki.
  • Łagodzi oparzenia i ukąszenia ze względu na działanie przeciwzapalne i odkażające.
  • Działa antyalergicznie.

3. W kuchni.

Ananas jako świeży owoc stanowi zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jest idealny jako dodatek do porannego musli lub jako składnik sałatek owocowych, który ciekawie komponuje się z innymi owocami, zarówno w smaku jak i kolorze. Ananas wykorzystywany jest do tworzenia różnego rodzaju deserów np. ciast czy lodów. Produkowane są z niego również dżemy. Tworzone z niego koktajle doskonale smakują i redukują uczucie głodu. Owoce ananasa to także główne składniki soków i napojów. Ananas, oprócz wykorzystania w deserach stanowi ciekawy dodatek do dań na ciepło. Często stosowany jest w przekąskach np. szaszłykach czy daniach rybnych, mięsnych lub makaronowych.

Kto powinien unikać spożywania ananasa?

  • Kobiety w ciąży nie powinny spożywać owoców ananasa, ponieważ jego liście lub nie w pełni dojrzałe owoce mogą spowodować poronienie.
  • Osoby mające problemy z chorobami nerek, wątroby i z wysokim ciśnieniem.
  • Osoby przyjmujące leki np. antybiotyki, leki przeciwzakrzepowe, antydepresyjne czy uspokajające.

Ciekawostki

  • Ananas może być hodowany w warunkach domowych. Ważne jest, aby posiadać jego koronę, która powinna być pozbawiona liści.
  • Często wykorzystywany jest w diecie sportowców, ponieważ posiada właściwości regenerujące i przyspieszające procesy gojenia. Ze względu na zawartość w nim enzymu – bromelainy może również niwelować obrzęki.
  • Owoce ananasa osiągają wagę od 1 do 5 kg.
  • Ananas, który przechowywany jest w niskiej temperaturze szybciej się psuje.
  • Owoc ten uważany jest za afrodyzjak.
  • Bromelaina w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest do zmiękczania mięsa.

Polecane produkty:

Spirulina + Wapń + Magnez - dla zdrowia Twoich kości, mięśni i serca!
Produkt ten zawiera wapń pozyskiwany z algi „Lithothamnium calcareum”. Jest to wapń w pełni naturalny i posiada przez to bardzo wysoką biodostępność, bo aż 96%!
Zobacz tutaj ...
Lacto Flora - zadbaj o florę bakteryjną
Lacto Flora zawiera m.in. laktobakterie i bifidobakterie, które stanowią główny składnik mikroflory u człowieka. W naturalny sposób pomaga zadbać o prawidłową florę bakteryjną w organizmie, ponieważ w każdej kapsułce znajduje się ...
Zobacz tutaj ...
Enzymix - naturalne enzymy
Enzymix zawiera naturalne enzymy takie jak bromelanina, papania, ficyna z figi oraz kurkumę. To właśnie one wspierają proces przyswajania białka w organizmie oraz odpowiadają za prawidłową przemianę materii ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *