Chilli con carne na ostro

Chilli con carne na ostroChilli con carne to nieskomplikowane, bardzo sycące i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej. Z pewnością sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub przyjaciół. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak aby smak mógł się “przegryźć” i dojrzeć.

Chilli con carne idealnie smakuje z ryżem, pieczywem czy tortillą. Również podane z nachosami jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi zrobi furorę (wtedy najlepiej zrobić podwójną porcję). Nie jest skomplikowane, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Chilli con carne na ostro

Składniki:

  • 0,5 km mięsa mielonego (może być wołowe lub z szynki) w zależności od preferencji
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 4 świeże (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 słoik sosu bolońskiego lub meksykańskiego do spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)

Przyprawy: sól, pieprz cayenne, pół łyżeczki chilli, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W tym momencie ewentualnie dodajemy także paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę.
  2. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kmin rzymski, pieprz cayenne, paprykę chilli, paprykę słodką wędzoną.
  3. Podsmażamy dosłownie chwilkę i dorzucamy mięso mielone.
  4. Całość smażymy około 10 minut często mieszając.
  5. W kolejnym kroku dodajemy odcedzoną białą i czerwoną fasolę, kukurydzę, świeże lub z puszki pomidory, a następnie całość mieszamy i dusimy przez 3 minuty.
  6. Następnie dodajemy słoik sosu bolońskiego lub meksykańskiego do spaghetti, mieszamy dokładnie zmniejszając moc kuchenki praktycznie do minimum.
  7. Gotujemy około godziny pod przykryciem często mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
  8. Na koniec można dodatkowo doprawić do smaku wedle uznania.

Przed podaniem, w celu złagodzenia ostrego smaku, chilli con carne można udekorować łyżeczką gęstej śmietany. Całe danie jednak najlepiej smakuje podane następnego dnia.

Smacznego!

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
8 komentarzy:
  1. Adriana
    Adriana says:

    Szczerze mówiąc nigdy nie mogłam przekonać się do tego dania, które dość często widziałam w angielskich knajpach. Może rzeczywiście powinnam spróbować zrobić je w domu? Wszystkie składniki mam, przepis nie jest trudny 🙂 Chyba będzie jutro dobry obiad 🙂

    Odpowiedz
  2. Małgorzata
    Małgorzata says:

    Jedno z moich ulubionych dań! Gotuję często, ale sos robię sama i dodaję kawałek gorzkiej czekolady, która niesamowicie podnosi smak dania. No i oczywiście robię bez kukurydzy jak w oryginale 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *