Kukurydza – wartości odżywcze i zastosowanie

Kukurydza - wartości odżywcze i zastosowanieKukurydza należy do jednych z najbardziej popularnych roślin uprawnych. Najczęściej spożywamy ją w postaci płatków na śniadanie lub jako zdrową, gotowaną przekąskę. Dodatkowo przetwarza się ją, co daje produkt końcowy w postaci mąki kukurydzianej. Skoro tak wszechstronnie występuje w naszej kuchni czy wiemy jakie wartości odżywcze posiada? Poznajmy bliżej właściwości kukurydzy.

Obecnie występuje wiele odmian kukurydzy. Jednak najbardziej popularna jest kukurydza biała i żółta. Do Polski warzywo to trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Oprócz uprawy kukurydzy w celach spożywczych, dokonuję się jej również z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt. Okres zbioru kukurydzy przypada na miesiąc sierpień i wrzesień. Wówczas ziarna powinny być miękkie i jasnożółte (w przypadku odmiany żółtej) lub perłowe (w przypadku odmiany białej).

Kukurydza – właściwości

Ziarna kukurydzy posiadają około 15% białka, około 70% węglowodanów, 8% tłuszczu oraz dość sporą ilość błonnika. Kukurydza charakteryzuje się słodkim smakiem. Spowodowane jest to dużą zawartością cukru w jej ziarnach, większą nawet niż w innych zbożach. W jej składzie znaleźć można także witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz związki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen i żelazo. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom (zeaksantyna i luteina). Występowanie tych związków korzystnie wpływa na nasz narząd wzroku oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

Ze względu na obecność w kukurydzy luteiny, polecana jest ona kobietom w ciąży, ponieważ składnik ten wpływa na odpowiedni rozwój płodu. Z kolei u kobiet nie będących w ciąży przekłada się na owulację. Spożywanie ziaren kukurydzy korzystnie wpływa także na wątrobę i pomaga usuwać złogi cholesterolu zalegającego w organizmie.

Czy wiesz, że woda z ugotowanej kukurydzy polecana jest w zapaleniach pęcherza moczowego.

Dzięki zawartości tak wielu antyoksydantów w swoim składzie kukurydza wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Zarówno witamina C, E jak i beta-karoten zawarty w kukurydzy chroni przed działaniem wolnych rodników. Niszczy je zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Kukurydza – zastosowanie

Kukurydza jest rośliną niezawierającą gluten. Dlatego jest alternatywą dla osób, które nie tolerują tego składnika lub posiadających na niego alergię. W kuchni polskiej bardzo często kukurydza jest gotowana z dodatkiem masła, prażona lub grillowana. Oprócz tego wykorzystywana jest do produkcji mąki, wafli, płatków czy chrupek (głównie przeznaczonych dla małych dzieci) i oleju kukurydzianego. Ponadto z kukurydzy produkuje się dekstrynę, cukier oraz syrop kukurydziany, który stosuje się w przemyśle spożywczym do słodzenia produktów.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Patryk
    Patryk says:

    Uwielbiam kukurydzę i jak tylko mam okazję, to bardzo chętnie po nią sięgam, ale muszę przyznać, że nigdy nie zastanawiałem się nad jej właściwościami odżywczymi. Nie spodziewałem się, że jest ich aż tyle! Człowiek uczy się całe życie!

    Odpowiedz
  2. Magdalena
    Magdalena says:

    Bardzo cenne informacje. Uwielbiam kukurydze ale nie wiedziałam o jej właściwościach zdrowotnych. Teraz z jeszcze większą radością będę ja spożywać 🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia
    Kasia says:

    U mnie kukurydza w kuchni i zatem na blogu. gości bardzo często, zwłaszcza odkąd zakochałam się w kuchni meksykańskiej, która w dania z kukurydzą obfituje! Oj, pycha! Super wiedzieć, że ma tyle właściwości odżywczych. Najważniejszy dla mnie punkt to ten o wpływie na wzrok, natomiast najbardziej zaskoczył mnie wpływ na owulację 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *