Śmietana - jak wpływa na nasze zdrowie

Śmietana – jak wpływa na nasze zdrowie

Śmietana - jak wpływa na nasze zdrowieŚmietana to produkt pochodzenia mlecznego, który powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od mleka krowiego. Występują różne rodzaje śmietany, które w dużej mierze zależne są od zawartości tłuszczu. Powszechnie uważa się, że śmietana jest niezdrowa i negatywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu. Ale czy faktycznie należy jej unikać?

Śmietana

Jest to produkt mleczny, który zbiera się z górnej warstwy mleka pełnotłustego. Posiada lekko żółty odcień, który jest wynikiem obecności wysokiego poziomu lipidów. Zebraną śmietanę poddaje się procesowi fermentacji mlekowej, w wyniku czego otrzymuje się kwaśną śmietanę. Następnie produkt ten można wykorzystać np. do produkcji masła.

Należy zaznaczyć, że śmietana występuje w różnych wariantach. W zależności od ilości tłuszczu wyróżnia się śmietanę:

  • kawową 9% (w proszku lub jednorazowych porcjach);
  • spożywczą 12-18% (stosowana do zup, sosów i sałatek);
  • kremową 36% (stanowi składnik kremów do ciast oraz ciasteczek).

Śmietanę można pasteryzować. Podgrzewa się ją wówczas w temperaturze 90 stopni Celsjusza, a następnie poddaje procesowi chłodzenia. Oba te czynniki przyczyniają się do wydłużenia terminu ważności śmietany. Jednak ma to również swoje minusy. Wysoka temperatura zastosowana podczas pasteryzacji zabija naturalnie występującą florę bakteryjną śmietany.

Śmietana UHT z kolei poddawana jest procesowi sterylizacji, który odbywa się w temperaturze 150 stopni Celsjusza, w związku z tym posiada dłuższy okres przydatności.

Właściwości zdrowotne śmietany

Śmietana to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Związek ten, jak wiadomo, jest jednym z głównych składników budulcowych naszych narządów. Uczestniczy również w wielu reakcjach zachodzących w naszym organizmie. Śmietana to także doskonałe źródło witaminy A, która wpływa na proces widzenia. Ponadto należy do grupy silnych antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki. Dodatkowo śmietana to źródło wapnia i fosforu, które odpowiedzialne są za prawidłowy stan kości i zębów. Zawiera również kultury bakterii, które wspomagają procesy trawienne, zwiększają odporność organizmu, odbudowując florę bakteryjną jelit.

Śmietana, która nie została poddana procesowi pasteryzacji zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także stymulują do pracy układ pokarmowy, szczególnie jeśli chodzi o metabolizm tłuszczów i węglowodanów.

Śmietana nie dla wszystkich

Ze względu na wysoką kaloryczność oraz na czynnik alergizujący jakim jest krowie białko, śmietana nie należy do produktów, które mogą spożywać wszyscy. W związku z tym na rynku pojawia się coraz więcej produktów alternatywnych. Dlatego też na sklepowych półkach można zauważyć śmietanę z mleka krowiego, ale pozbawionej laktozy lub śmietanę pochodzącą z mleka koziego.

Dla wegan oraz wegetarian również istnieje alternatywa w postaci śmietany z mleka roślinnego. W sklepach dostępna jest śmietana kokosowa, sojowa, owsiana oraz ryżowa.

Śmietana w kuchni

O szerokim zastosowaniu śmietany w kuchni nie trzeba nikogo uświadamiać. Stanowi bowiem składnik sosów, dipów, zup, a także dań tj. pierogi ruskie. Śmietana 36% z kolei idealnie nadaje się do deserów (ubita na sztywno) lub w tradycyjnej wersji stanowi składnik kremów do ciast lub ciasteczek.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *