Tran – właściwości i zastosowanie

Tran - właściwości i zastosowanieTran to tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Gatunek ten żyje w zimnych wodach. Z tego względu dostosowują się do otaczających warunków gromadząc w swoich tkankach duże ilości składników odżywczych. Tran to doskonały preparat o drogocennych właściwościach leczniczych. Jednak oprócz tego charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i zapachem, który może nieco zniechęcać do jego spożywania. Przyjrzymy się jednak bliżej jego działaniu.

Tran stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega 3 i najważniejszych z nich kwasów (EPA) i (DHA), a także kwasów z grupy omega 6. Ponadto w swoim składzie zawiera cenną dla naszego organizmu witaminę A i D. Ważną informacją jest fakt, że hasłem tran określa się oleje pozyskiwane z tak naprawdę różnych gatunków ryb m.in. z wątroby rekina czy halibuta.

Tran – właściwości lecznicze

1. Poprawia pracę mózgu.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 warunkują prawidłową pracę mózgu. Poprawiają jego ukrwienie, a także przepływ bodźców między substancją szarą i białą. Z tego względu tran polecany jest dzieciom w celu lepszego rozwoju, a także osobom starszym, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera.

2. Wzmacnia układ odpornościowy.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które polepszają pracę układu odpornościowego. Witamina A z kolei regeneruje błony śluzowe hamując przenikanie przez nie chorobotwórcze drobnoustroje.

3. Zapobiega chorobom oczu.

Witamina A obecna w tranie może zapobiegać chorobom wzroku, do której zalicza się m.in. zwyrodnienie plamki żółtej. Stanowi ona jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u dorosłych.

4. Wzmacnia kości.

Obecna w tranie witamina D bierze udział w gospodarce wapniowo-fosforowej. Jej główną funkcją jest ułatwianie przyswajania tych pierwiastków, a co za tym idzie warunkuje prawidłowy wzrost kości i rozwój uzębienia. Oprócz tego tran wykorzystywany jest w profilaktyce krzywicy. Pobudza procesy regeneracji kośćca i spowalnia procesy niszczenia tkanek organizmu.

5. Odżywia skórę.

Tran dzięki obecności witaminy A w swoim składzie doskonale wpływa na kondycję naszej skóry. Przede wszystkim przyspiesza procesy regeneracyjne przez co gojenie przebiega w krótszym czasie. Tran polecany jest również osobom ze skłonnością do przesuszania się skóry oraz nadmiernego rogowacenia naskórka.

6. Korzystnie działa na układ krwionośny.

Obecne w tranie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie obniżają poziom trójglicerydów, a co za tym idzie poziom złego cholesterolu. Jednocześnie zwiększają poziom tego dobrego. Ponadto NNKT zapobiegają tworzeniu się zakrzepów zmniejszając ryzyko pojawienia się chorób serca oraz miażdżycy. Dodatkowo tran pozwala regulować ciśnienie krwi.

Tran – dla kogo?

Tran może spożywać niemalże każdy z nas. A szczególnie osoby mające zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze typu witamina A, D czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Do tego grona zaliczyć można przede wszystkim dzieci, młodzież, osoby z niską odpornością, przebywające w permanentnym stresie, starsze czy prowadzące niezdrowy tryb życia.

Czy tran można przedawkować?

Tran należy przede wszystkim spożywać według zaleceń producenta opisanych na opakowaniu produktu. Mimo to długotrwałe stosowanie tranu w dużych ilościach może spowodować jego przedawkowanie i pojawienie się hiperwitaminozy. Efektem tego jest powiększenie wątroby i śledziony, zwiększenie masy ciała, brak apetytu, bóle głowy oraz zaburzenia neurologiczne.

Spożywanie tranu najczęściej polecane jest w okresie jesienno-zimowym. Głównym powodem jest zawartość w jego składzie witaminy D, której tylko latem produkcja pod wpływem słońca jest wzmożona. A to, podczas dodatkowej suplementacji okresie dużego nasłonecznienia, może doprowadzić do przedawkowania tej witaminy.

Polecane produkty:

Omega 3 perilla - czysty roślinny olej omega 3
Pierwszy czysto roślinny olej omega 3, który chcielibyśmy Państwu zaoferować i z którego jesteśmy naprawdę dumni. Wreszcie osoby, które nie jedzą ryb (tutaj bowiem głównie znajdują się kwasy tłuszczowe omega 3), mogą spożywać tą niezbędną do życia substan
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:
  1. Waldemar Pać
    Waldemar Pać says:

    Pamiętam jeszcze czasy gdy tran piłem na odporność. Nie mam dobrych wspomnień z tamtego okresu za gdyż zdecydowanie tran mi nie smakował.

    Odpowiedz
  2. health
    health says:

    Tran jako sezonowa kuracja jak najbardziej, choć trzeba uważać i zawsze sprawdzać skład tych preparatów, bo niestety nie wszystkie są takie jak być powinny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *