Zielona kawa – dlaczego warto ją pić?

Zielona kawa - dlaczego warto ją pić?Zielona kawa jest obecnie wciąż mało znanym produktem w porównaniu do tradycyjnej małej czarnej. Wielu nas uwielbia ją pić, najlepiej jednak smakuje z dodatkami takimi jak mleko, cukier czy bita śmietana. Niewiele jednak osób wie o istnieniu innych rodzajów tego pysznego napoju. Jednym z nich jest zielona kawa, która ma wiele cennych właściwości. Należą do nich m.in. redukcja masy ciała i tkanki tłuszczowej czy przyspieszanie procesów regeneracyjnych organizmu po wysiłku. Poznajmy bliżej właściwości zielonej kawy oraz powody, dla których warto ją pić.

Obecnie występuje ogromna ilość rodzajów kawy. Może być mielona, rozpuszczalna, wykonana z ziaren palonych lub niepalonych. Zielona kawa wytwarzana jest właśnie z tych niepalonych. Ponadto owoc kawowca, z którego powstaje późniejszy napój, podczas jego produkcji, jest jeszcze koloru zielonego.

Z tego też względu zielona kawa nie ma tak charakterystycznego smaku i aromatu jak kawa czarna. Jest bowiem łagodniejsza i bardziej kwaśna. Niektórym może w smaku przypominać zieloną herbatę. Ciekawe jest jednak to, że zielona kawa posiada tę samą ilości kofeiny co kawa czarna. Wykazuje więc takie same działanie pobudzające.

Zielona kawa – właściwości

Ziarna zielonej kawy dzięki nie poddawaniu ich procesom palenia posiadają duże ilości kwasu chlorogenowego, który zalicza się do grupy polifenoli. Posiada więc silne właściwości antyoksydacyjne. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, zapobiegając tym rozwojowi chorób nowotworowych, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warto również wiedzieć, że zielona kawa posiada trzykrotnie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata. Ponadto kwas chlorogenowy spowalnia i obniża wchłanianie cukrów w naszym przewodzie pokarmowym przez co organizm czerpie go chętniej ze swoich zapasów. Zielona kawa mocno polecana jest osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów. Odkryto bowiem, że kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną powoduje spadek masy ciała oraz zmniejszenie się cellulitu. Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Z kolei zawarty w zielonej kawie kwas kawowy posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Stanowi on również ważny antyoksydant. Z tego też względu spożywanie zielonej kawy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni organizm przed powstaniem kamieni żółciowych. Do cennych właściwości zielonej kawy należy także jej ochronne działanie na wątrobę, jak również wzmacnianie odporności organizmu poprzez zwiększanie produkcji w nim przeciwciał.

Jak przygotować zieloną kawę?

Gdy kupujemy zieloną kawę w ziarnach, warto najpierw zgnieść je w moździerzu, a następnie zmielić w młynku elektrycznym. Tak zmieloną kawę zalewamy gorącą wodą (najlepiej gdy posiada ona temperaturę 90 stopni Celsjusza). Napar wykonuje się z około 2-3 łyżeczek. Z kolei jeśli decydujemy się na pełne ziarna kawy warto pamiętać o tym, że możemy zalewać je aż trzykrotnie. Nie należy więc wyrzucać ich już po pierwszym użyciu.

Optymalna ilość spożywania zielonej kawy dziennie to 2-3 filiżanki. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie jej jako dodatek do niskokalorycznych diet.

Gdzie można kupić zieloną kawę?

Zieloną kawę możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością oraz w palarniach kawy. Cena za opakowanie 400 g zielonej kawy waha się w granicach 25 zł.

Jak smakuje zielona kawa?

Na pewno smakuje inaczej niż kawa czarna. Różnica w smaku polega przede wszystkim na braku wyraźnej goryczy, która występuje w kawie czarnej. Zielona kawa ma łagodniejszy smak, można w niej wyczuć również lekką kwaskowatość. Wiele osób spożywających zieloną kawę porównuje jej smak do zielonej herbaty. Pamiętajmy jednak, że tego rodzaju napoje niekoniecznie mają smakować, a przede wszystkim działać.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy
  1. Zołza
    Zołza says:

    Próbowałam kiedyś zieloną kawę – jednak jej smak, według mnie, daleko odchodził od smaku klasycznej, czarnej 😉

    Odpowiedz
  2. Ania
    Ania says:

    Słyszałam naprawdę różne opinie na temat zielonej kawy, skrajne opinie 😉 Ja chyba zostanę przy czarnej kawie, pitej dla przyjemności, a dla zdrowia bede piła zieloną herbate

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *