Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
3007, 2025

Gotowanie na parze

30 lipca, 2025|Dieta|

Gotowanie na parze to prosty, smaczny i niezwykle zdrowy sposób na przyrządzanie posiłków. Nie tylko są one wówczas lekkostrawne, ale nie dochodzi do utraty cennych [...]

2907, 2025

Otępienie starcze

29 lipca, 2025|Choroby|

Otępienie starcze (inaczej: demencja) stanowi zespół charakterystycznych do rozpoznania objawów będących konsekwencją postępującego uszkodzenia mózgu, co prowadzi do pogorszenia licznych funkcji poznawczych. Ryzyko problemu, jak [...]

2807, 2025

Gastroenterolog

28 lipca, 2025|Specjalizacje|

Gastroenterolog to lekarz specjalista zajmujący się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób układu pokarmowego, a w szczególności jego górnego i środkowego odcinka. Leczeniem chorób odbytnicy i [...]

2707, 2025

Zdrowa żywność

27 lipca, 2025|Zdrowie|

Zdrowa żywność to pojęcie najczęściej definiujące żywność naturalnego pochodzenia, bogatą w cenne i wartościowe substancje odżywcze lub biologicznie aktywne (np. enzymy roślinne, pełnowartościowe białka, antyoksydanty, [...]

2607, 2025

Octan linalilu

26 lipca, 2025|Chemia|

Octan linalilu to organiczny związek chemiczny zaliczany do estrów. Powstaje z linalolu oraz kwasu octowego. W warunkach naturalnych występuje m.in. w kwiatach i innych tkankach [...]

2607, 2025

Dorsz

26 lipca, 2025|Ryby|

Dorsz (łac. Gadus) to jedna z najpopularniejszych ryb w kuchniach całego świata. Charakteryzuje się jasnym, kruchym mięsem i bardzo wysoką zawartością cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. [...]

2507, 2025

Test ELISA

25 lipca, 2025|Diagnostyka|

Test ELISA to test immunoenzymatyczny, powszechnie wykorzystywany w badaniach biomedycznych zarówno naukowych, jak i diagnostycznych w przypadku chorób o podłożu bakteryjnym i wirusowym, ale także [...]

2407, 2025

Kolagen zwierzęcy

24 lipca, 2025|Kolagen|

Kolagen zwierzęcy to naturalne białko występujące w organizmach wszystkich zwierząt, w tym również w organizmach ludzkich. Stanowi podstawowy materiał budulcowy większości tkanek, odpowiadając za ich [...]

2307, 2025

Neandertalczyk

23 lipca, 2025|Biologia|

Neandertalczyk (inaczej: człowiek neandertalski, łac. Homo neanderthalensis) to wymarły przedstawiciel rodzaju ludzkiego, żyjący w pradawnej przeszłości. Szacuje się, że jego żywot przypadał na około 400 [...]

2207, 2025

Bulion warzywny

22 lipca, 2025|Przepisy|

Bulion warzywny to bardzo popularny w kuchni polskiej wywar przyrządzany z różnej mieszanki warzyw. Można na nim gotować zupy oraz inne dania czy sosy. Może [...]

2107, 2025

Anemia sierpowata

21 lipca, 2025|Choroby|

Anemia sierpowata (inaczej: niedokrwistość sierpowatokrwinkowa) to wrodzona choroba genetyczna krwi, wpływająca na kształt oraz funkcję czerwonych krwinek, zwanych także erytrocytami. Stanowi zagrożenie zdrowia i życia, [...]

1507, 2025

Kaszotto

15 lipca, 2025|Przepisy|

Kaszotto to bardzo popularne, niezwykle smaczne danie inspirowane włoskim risotto. Różnica wynika jednak z tego, że kaszotto przyrządza się (jak wskazuje nazwa) na bazie kaszy, [...]

1407, 2025

Czysta Spirulina

14 lipca, 2025|Spirulina|

Czysta Spirulina to jeden z najpopularniejszych współcześnie suplementów diety. Jest naturalną algą (glonem) z gromady sinic, stanowiącym powszechny składnik planktonu, zwłaszcza na terenach jezior Afryki. [...]

1307, 2025

Źródła probiotyków

13 lipca, 2025|Probiotyki|

Źródła probiotyków dzielą się na naturalną żywność probiotyczną oraz probiotyki izolowane w formie leków, stosowane zazwyczaj przy określonych wskazaniach zdrowotnych. Warto je znać, aby każdego [...]

1207, 2025

Morszczuk

12 lipca, 2025|Ryby|

Morszczuk zwyczajny (morszczuk europejski) to popularny gatunek ryby morskiej zaliczanej do rzędu dorszokształtnych. Należy do grona ryb chudych, lekkostrawnych, o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej [...]

1107, 2025

Sandacz

11 lipca, 2025|Ryby|

Sandacz to bardzo zdrowa ryba, znana głównie z wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Jest jednocześnie popularna ze względu na [...]

1007, 2025

Mintaj

10 lipca, 2025|Ryby|

Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb chudych, należąca do rodziny dorszowatych. W warunkach naturalnych znaleźć ją można w północnych morzach Pacyfiku. Jest polecana przez dietetyków [...]

807, 2025

Niebiesko-zielone algi

8 lipca, 2025|Algi|

Niebiesko-zielone algi, do których głównie zalicza się Spirulina, stanowią mikroskopijne organizmy wodne, łączące w sobie cechy bakterii i roślin. Choć technicznie są bakteriami, przeprowadzają fotosyntezę [...]

Przejdź do góry