Majonez domowy - jak go wykonać?

Majonez domowy - jak go wykonać?

/
Majonez domowy jak się okazuje nie jest taki trudny w wykonaniu jak się wielu osobom wydaje. Jego podstawę stanowią dobrej jakości produkty oraz sprawdzony przepis. Jak więc przygotować idealny majonez domowej roboty?
Zakażenie rany - objawy i leczenie

Zakażenie rany - objawy i leczenie

/
Zakażenie rany powoduje zapalenie, którego zaniedbanie może doprowadzić do niebezpiecznego stanu zagrażającego nawet życiu. Możliwość wystąpienia zakażenia może dotyczyć zarówno ran, które powstały na skutek wypadku jak i po interwencji chirurgicznej.
Pesto - właściwości zdrowotne

Pesto - właściwości zdrowotne

/
Pesto to włoski przysmak w postaci sosu, który szczyci się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowi bardzo dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz związków mineralnych.
Choroba lokomocyjna - przyczyny, objawy, leczenie

Choroba lokomocyjna - przyczyny, objawy, leczenie

/
Choroba lokomocyjna (kinetoza) występuje głównie u dzieci, jednak może dotyczyć również osób dorosłych. Schorzenie to aktywuje się w momencie gdy do mózgu docierają sprzeczne bodźce odnośnie ruchu ciała, które znajduje się w przestrzeni. Głównym objawem choroby lokomocyjnej są wymioty, zawroty głowy oraz nudności.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?

Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?

/
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Wiele osób, chcąc uniknąć syntetycznych leków, szuka naturalnej alternatywy na wzmocnienie organizmu. Odporność organizmu to reakcja obronna ustroju, której zadaniem jest eliminacja groźnych chorób, wirusów, bakterii i grzybów. Za ten proces odpowiedzialny jest m.in. układ immunologiczny, który współpracuje z innymi tkankami oraz narządami jak np. śledziona, grasica, szpik kostny czy węzły chłonne.
Pestki arbuza - jakie mają zalety?

Pestki arbuza - jakie mają zalety?

/
Pestki arbuza, mimo wielu różnych pogłosek, należą do części jadalnych tego owocu. Bardzo często lądują jednak w koszu, ponieważ mało kto zdaje sobie sprawę, że znajdują zastosowanie w kuchni. Co kryją w sobie pestki arbuza oraz jakie są zalety ich spożywania?
Siniak - przyczyny i leczenie

Siniak - przyczyny i leczenie

/
Siniak to nieestetyczna zmiana skórna, która stanowi efekt…
Przepisy z pokrzywy

Przepisy z pokrzywy

/
Przepisy z pokrzywy są różnorodne. Roślinę tę można wykorzystać zarówno jako naturalny kosmetyk oraz preparat o właściwościach prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że cenne działanie wykazuje cała roślina (liście, korzeń oraz jej owoce, zwane orzeszkami).
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego

Nalewka z zielonego orzecha włoskiego

/
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego nie tylko słynie ze swoich niepowtarzalnych walorów smakowych, ale również z właściwości typowo zdrowotnych. Polecana jest w szczególności na dolegliwości żołądkowe oraz schorzenia ze strony układu nerwowego.
Kiszona kapusta - właściwości i zastosowanie

Kiszona kapusta - właściwości i zastosowanie

/
Kiszona kapusta posiada wiele wartości odżywczych, a także niską kaloryczność dzięki poddaniu jej procesom fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego produkowane podczas kiszenia kapusty sprawiają, że produkt ten korzystnie wpływa na florę bakteryjną całego układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, a także poprawia stan i wygląd skóry.
Wrotycz pospolity - właściwości i zastosowanie

Wrotycz pospolity - właściwości i zastosowanie

/
Wrotycz pospolity skuteczny jest w walce z pasożytami, w związku z tym wykorzystuje się go w dolegliwościach tj. świerzb czy wszawica. Jego właściwości stosuje się również w zwalczaniu much, komarów i kleszczy. Należy jednak pamiętać, że wrotycz pospolity jest również rośliną trującą. Obecny w nim olejek eteryczny pod nazwą tujon jest toksyczny dla organizmu ludzkiego, dlatego też jego stosowanie wymaga dużej ostrożności.
Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

/
Kiszonki to naturalne probiotyki, czyli produkty spożywcze posiadające żywe i wyselekcjonowane kultury bakterii. Dzięki temu powodują odbudowę mikroflory bakteryjnej jelit, a przez to prawidłową pracę układu pokarmowego. Co jeszcze zawdzięczamy kiszonkom oraz dlaczego warto włączać je do codziennej diety?