Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2402, 2022

Witaminy na kości i mięśnie

24 lutego, 2022|Witaminy|

Witaminy na kości i mięśnie cieszą się niemalejącą popularnością w różnych grupach wiekowych i bez względu na codzienną aktywność fizyczną. Stosują je zarówno sportowcy, jak [...]

2402, 2022

Forsycja

24 lutego, 2022|Rośliny świata|

Forsycja (forsythia) to ozdobny krzew obejmujący 10 gatunków. W Polsce uprawia się najczęściej forsycje zwisłe oraz pośrednie. Kwitną wczesną wiosną i posiadają niezwykle piękne, miododajne [...]

2202, 2022

Zespół policystycznych jajników

22 lutego, 2022|Choroby|

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to jedna z najczęściej występujących endokrynopatii. Dotyka nawet do 12% kobiet w wieku reprodukcyjnym, stanowiąc u nich główną przyczynę zaburzeń miesiączkowania [...]

2102, 2022

Napady gorąca

21 lutego, 2022|Choroby|

Napady gorąca (znane również jako uderzenia gorąca) to przykra dolegliwość, która może wskazywać na wiele przyczyn. Najczęściej wiążą się z okresem klimakterium, czyli przekwitania, dotyczą [...]

2002, 2022

Wakame

20 lutego, 2022|Algi|

Wakame, Spirulina, Chlorella i wiele innych to algi i wodorosty, które są częścią diety i pielęgnacji ciała od tysięcy lat. Cieszą się niemalejącą popularnością także [...]

1902, 2022

Schizofrenia

19 lutego, 2022|Choroby|

Schizofrenia to poważna choroba, która może uaktywnić się w każdym wieku, bez względu na płeć czy styl życia. Jest to zaburzenie psychiczne zaliczane do psychoz. [...]

1802, 2022

Alanina

18 lutego, 2022|Aminokwasy|

Alanina to organiczny związek chemiczny z grupy alfa-aminokwasów. Jest jednym z dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni tym samym w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. [...]

1802, 2022

Botoks (toksyna botulinowa)

18 lutego, 2022|Uroda|

Botoks (toksyna botulinowa) to substancja produkowana przez bakterie beztlenowe Gram-dodatnie (laseczki jadu kiełbasianego). Odpowiada za zatrucie pokarmowe po spożyciu nieświeżych produktów spożywczych. Toksyna botulinowa w [...]

1702, 2022

Zaburzenia odżywiania

17 lutego, 2022|Choroby|

Zaburzenia odżywiania to problem głównie krajów wysokorozwiniętych, jako że w tych ubogich niemal nie występuje. Wiąże się z wieloma czynnikami, jednak najczęściej wyróżniamy problemy psychiczne [...]

1602, 2022

Jaki kolagen wybrać?

16 lutego, 2022|Kolagen|

Jaki kolagen wybrać, aby cieszyć się piękną skórą, jedwabistymi włosami i sprawnymi stawami? Od dawna wiadomo, że kolagen (naturalne białko powszechnie występujące w niemal wszystkich [...]

1602, 2022

Przetłuszczające się włosy

16 lutego, 2022|Uroda|

Przetłuszczające się włosy najczęściej są konsekwencją nadprodukcji łoju przez gruczoły łojowe skóry. Zbyt duża ilość łoju zatyka pory skóry, uniemożliwiając jej normalne oddychanie i obciąża [...]

1502, 2022

Męczennica cielista

15 lutego, 2022|Rośliny świata|

Męczennica cielista (łac. Passiflora incarnata) jest jedynym gatunkiem wśród 500 reprezentujących rodzaj Passiflora, posiadającym monografię oraz status leku roślinnego według Europejskiej Agencji Leków. Jej korzystne [...]

1402, 2022

Kwas cytrynowy

14 lutego, 2022|Chemia|

Kwas cytrynowy to związek stosowany powszechnie w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w spożywczym, chemicznym czy farmaceutycznym. Występuje naturalnie zarówno w tkankach roślinnych, jak i zwierzęcych. [...]

1302, 2022

Andropauza

13 lutego, 2022|Fizjologia|

Andropauza (męska menopauza, męskie przekwitanie, męskie klimakterium) to zjawisko dotyczące aż około 50% mężczyzn w wieku po 55. roku życia. Mimo tego, wciąż mało się [...]

1202, 2022

Olej sojowy

12 lutego, 2022|Oleje i olejki|

Olej sojowy pozyskiwany jest z nasion soi, niezwykle bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B. Wykorzystuje się go zarówno w gastronomii, jak [...]

1102, 2022

Antygen

11 lutego, 2022|Fizjologia|

Antygen to substancja charakteryzująca się zróżnicowaną budową oraz immunogennością, przy czym niektóre antygeny stają się immunogenne dopiero po związaniu się z nośnikiem. Pobudzają one układ [...]

1002, 2022

Hiperlipidemia

10 lutego, 2022|Choroby|

Hiperlipidemia to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób w Polsce (i w wielu innych krajach). Wiąże się ryzykiem wielu powikłań sercowo-naczyniowych, które można obniżać modyfikacją stylu [...]

1002, 2022

Hiperglikemia

10 lutego, 2022|Choroby|

Zgodnie z definicją, hiperglikemia jest wartością stężenia glukozy  przekraczającą 140 mg/dl, przy czym stale utrzymujące się stężenia powyżej 140 do 180 mg/dl stanowią wskazanie do [...]

Przejdź do góry