Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2310, 2020

Choroba niedokrwienna serca

23 października, 2020|Choroby|

Choroba niedokrwienna serca zwana jest zamiennie chorobą wieńcową. W jej przebiegu zauważa się między innymi charakterystyczny ból w klatce piersiowej, co jest wynikiem niedokrwienia mięśnia [...]

2210, 2020

Kwas palmitynowy

22 października, 2020|Tłuszcze, Trawa jęczmienna|

Kwas palmitynowy to popularny związek organiczny należący do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje w postaci estrów glicerynowych w olejach (zwłaszcza w oleju palmowym) oraz tłuszczach roślinnych [...]

2110, 2020

Pieluszkowe zapalenie skóry

21 października, 2020|Choroby|

Pieluszkowe zapalenie skóry to częsta dolegliwość wieku niemowlęcego. Może pojawić się u każdego dziecka noszącego pieluchy, szczególnie w przypadku obniżonej odporności. Problem objawia się powstawaniem [...]

2010, 2020

Wolne kwasy tłuszczowe

20 października, 2020|Zdrowie|

Wolne kwasy tłuszczowe to takie, które nie zostały zestryfikowane. Stanowią jeden z rodzajów lipidów osocza. Innymi słowy, nie wchodzą w skład innych tłuszczy, lecz występują [...]

1910, 2020

Mącznica lekarska

19 października, 2020|Zioła|

Mącznica lekarska to wiecznie zielona krzewinka o płożących pędach pokrytych łuszczącą się korą. Jej liście są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym głównie w [...]

1610, 2020

Hyzop lekarski

16 października, 2020|Zioła|

Hyzop lekarski to roślina zielna pochodząca z rodziny wargowych (do tej rodziny należą również: szałwia, tymianek, rozmaryn, lawenda czy mięta). Posiada wiele wszechstronnych właściwości, choć [...]

1510, 2020

Cząber ogrodowy

15 października, 2020|Zioła|

Cząber ogrodowy to popularna roślina zielna stosowana jako przyprawa. Znana jest już od 2 tysięcy lat – początkowo uznawana była za afrodyzjak i lek na [...]

1410, 2020

Nikiel

14 października, 2020|Minerały|

Nikiel (symbol: Ni) to pierwiastek chemiczny należący do niklowców. To metal o szerokim zastosowaniu w przemyśle, między innymi podczas wykonywania powłok ochronnych (tak zwane niklowanie). [...]

1310, 2020

Indeks glikemiczny

13 października, 2020|Zdrowie|

Indeks glikemiczny (IG) to termin odnoszący się do procentowej szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po [...]

1210, 2020

Kora sosny

12 października, 2020|Zdrowie|

Kora sosny to produkt pozyskiwany z sosny (można wykorzystywać różne gatunki tego drzewa, najczęściej jednak stosuje się sosnę zwyczajną, ze względu na jej powszechność i [...]

1010, 2020

Dym tytoniowy

10 października, 2020|Zdrowie|

Powszechnie wiadomo, jak bardzo szkodliwy jest dym tytoniowy – zarówno dla palaczy czynnych, jak i biernych. Zawiera on bowiem około 4000 związków chemicznych, które negatywnie [...]

910, 2020

Postbiotyki

9 października, 2020|Produkty|

Postbiotyki to stosunkowo nowe pojęcie na rynku farmaceutycznym i gastronomicznym. Z pewnością zainteresuje osoby dbające o zdrowie i wygląd, szczególnie poprzez stosowanie zbilansowanej, zdrowej diety [...]

810, 2020

Kora dębu

8 października, 2020|Zdrowie|

Kora dębu, jak wskazuje nazwa, jest wysuszoną korą (zewnętrzną warstwą pnia i gałęzi) dębu szypułkowego. Jest niezwykle cenionym i popularnym składnikiem wielu preparatów w medycynie [...]

710, 2020

Sok żołądkowy

7 października, 2020|Fizjologia|

Sok żołądkowy to ciecz produkowana przez komórki okładzinowe, główne i śluzowe żołądka. Posiada pH około 1-3,5, na co wpływa charakterystyczny skład soku żołądkowego. Jest to [...]

610, 2020

Synbiotyki

6 października, 2020|Zdrowie|

Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w [...]

510, 2020

Mikroflora jelitowa

5 października, 2020|Zdrowie|

Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu [...]

210, 2020

Miód gryczany

2 października, 2020|Miód|

Miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych miodów pszczelich na polskim rynku. Otrzymuje się go z nektaru gryki zwyczajnej, w okresie wakacyjnym (między [...]

110, 2020

Borówka brusznica

1 października, 2020|Borówka|

Borówka brusznica zwana jest również borówką czerwoną ze względu na swoją barwę. Należy do roślin wrzosowatych, porastając niemal cały obszar Polski. Jest znana przede wszystkim [...]

3009, 2020

Miód wrzosowy

30 września, 2020|Miód|

Miód wrzosowy to jeden ze smaczniejszych, jednak wciąż mało popularnych miodów pszczelich. Powstaje z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Na terenie Polski te niewielkie krzewinki występują [...]

Go to Top