Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1411, 2020

Reumatyzm

14 listopada, 2020|Choroby|

Reumatyzm to medyczne, skrócone określenie odnoszące się do chorób reumatycznych. Choroby te dotyczą współcześnie w równym stopniu dorosłych, jak i dzieci. Niestety, charakteryzują się przewlekłym, [...]

1311, 2020

Co jeść przy refluksie?

13 listopada, 2020|Dieta|

Co jeść przy refluksie, aby zmniejszać intensywność, a nawet całkowicie zapobiegać występowaniu przykrych objawów chorobowych? Ten temat został na przestrzeni lat dokładnie zbadany. Dzięki temu, [...]

1311, 2020

Amoniak

13 listopada, 2020|Chemia|

Amoniak to nieorganiczny związek chemiczny będący gazem o charakterystycznym, ostrym zapachu. W przyrodzie występuje jako produkt procesów gnicia ciał białkowych, przy czym w większych stężeniach [...]

1211, 2020

Kolor moczu – co oznacza?

12 listopada, 2020|Zdrowie|

Podstawowym badaniem diagnostycznym jest ocena składu i wyglądu moczu. Warto wiedzieć co oznacza jego kolor aby móc wstępnie oszacować swój stan zdrowia. Należy jednak pamiętać, [...]

1211, 2020

Hemoroidy

12 listopada, 2020|Choroby|

Hemoroidy to najbardziej charakterystyczny objaw choroby hemoroidalnej, której częstość występowania rośnie wraz z wiekiem. Występowanie hemoroidów przed 20. rokiem życia należy bowiem do rzadkości. Jak [...]

1111, 2020

Erytrytol

11 listopada, 2020|Zdrowie|

Erytrytol to cukier alkoholowy oznaczany symbolem E968. Występuje naturalnie w owocach i sfermentowanym jedzeniu, a także w wielu różnych produktach spożywczych, np. sosie sojowym. Charakterystyka [...]

1011, 2020

Jak wzmocnić osłabiony organizm?

10 listopada, 2020|Zdrowie|

Częstym pytaniem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jest jak wzmocnić osłabiony organizm? Przyczyn osłabienia odporności i zmniejszonej witalności może być wiele – w większości przypadków możemy [...]

1011, 2020

Melasa

10 listopada, 2020|Zdrowie|

Melasa to produkt uboczny powstający w procesie wytwarzania cukru białego. Stanowi gęsty, ciemnobrunatny syrop zawierający co najmniej 44% sacharozy. Ze względu na indeks glikemiczny wynoszący [...]

911, 2020

Karwakrol

9 listopada, 2020|Zioła|

Karwakrol to organiczny związek chemiczny będący izomerem tymolu. W dużych ilościach występuje naturalnie w niektórych ziołach, szczególnie tymianku i oregano. Właściwości tego związku sprawiają, że [...]

711, 2020

Hormon wzrostu

7 listopada, 2020|Fizjologia|

Hormon wzrostu (somatotropina) to białko produkowane w przednim płacie przysadki mózgowej. Stanowi łańcuch polipeptydowy składający się ze 191 aminokwasów. Jako hormon anaboliczny oddziałuje na wiele [...]

611, 2020

Pepsyna

6 listopada, 2020|Fizjologia|

Pepsyna jest endopeptydazą aspartylową o masie cząsteczkowej 35 kDa. Stanowi składnik podpuszczki zwierzęcej i bierze udział w dojrzewaniu serów twardych oraz półtwardych. W efekcie dzięki [...]

511, 2020

Izoflawonoidy

5 listopada, 2020|Antyoksydanty|

Izoflawonoidy to jedna z najważniejszych grup związków wchodzących w skład flawonoidów. Związki te są coraz częściej stosowane zarówno w kosmetologii, jak i medycynie czy farmakologii. [...]

411, 2020

Nikotyna

4 listopada, 2020|Zdrowie|

Nikotyna to bezbarwna, bezwonna i oleista ciecz otrzymywana z liści tytoniu. Jest powszechnie znanym środkiem, ponieważ stanowi składnik papierosów i wyrobów tytoniowych. Wykazuje silne właściwości [...]

311, 2020

Lipogeneza

3 listopada, 2020|Fizjologia|

Lipogeneza to proces odkładania się i magazynowania tłuszczu w tkance podskórnej. Głównym narządem odpowiedzialnym za to zjawisko jest wątroba. Ważne jest, aby utrzymywać równowagę pomiędzy [...]

211, 2020

DHA

2 listopada, 2020|Tłuszcze Omega 3|

Kwas dekozaheksaenowego (DHA) pełni w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. Jest wręcz niezbędny, aby ustrój mógł prawidłowo funkcjonować. Zalicza się go do długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów [...]

3010, 2020

Ziołolecznictwo

30 października, 2020|Zioła|

Ziołolecznictwo to nauka zajmująca się zastosowaniem środków leczniczych pochodzenia roślinnego w profilaktyce i terapii chorób. Wiedza o ziołach i szczegóły dotyczące najbardziej efektywnego ich użycia [...]

2910, 2020

Cytokiny

29 października, 2020|Fizjologia|

Cytokiny to peptydowe substancje hormonopodobne, wytwarzane przede wszystkim przez komórki układu immunologicznego. Oddziałują na aktywność biologiczną innych, sąsiadujących z nimi i współdziałających komórek. Czym są [...]

2810, 2020

Grelina

28 października, 2020|Fizjologia|

Grelina to hormon odkryty dopiero w 1999 roku. Za jego syntezę odpowiadają komórki dna żołądka. Jest związkiem polipeptydowym, odpowiadającym za uczucie głodu i sytości oraz [...]

2710, 2020

Babka płesznik

27 października, 2020|Zioła|

Babka płesznik (zwana również babką afrykańską) to jednoroczna roślina o pionowo rozgałęzionej łodydze. Ze względu na charakterystyczny skład znalazła zastosowanie w medycynie alternatywnej. Jej działanie [...]

2610, 2020

Rutyna

26 października, 2020|Witamina C|

Rutyna to glikozyd zbudowany z kwercetyny i rutynozy. Wykazuje działanie zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych, przez co wykorzystywana jest jako suplement diety oraz substancja lecznicza. Często [...]

Go to Top