Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 listopada 2022

Acerola na odpornośćAcerola na odporność powinna być przyjmowana przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jej suplementacja jest w pełni bezpieczna, głównie ze względu na całkowicie naturalne pochodzenie. Wybierając acerolę warto jednak zwrócić uwagę jaką renomę posiada producent suplementów diety, dokładny skład oraz zawartość aceroli w jednej kapsułce. Wysokiej jakości produkt może być stosowany przez kobiety ciężarne i karmiące piersią, po konsultacji lekarskiej.

Acerola na odporność – jak działa?

Liczne badania kliniczne udowodniły, że acerola:

Acerola na odporność wskazana jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Owoce aceroli zalicza się wręcz do grona najlepszych źródeł tej witaminy na całym świecie – w 100 gramach znaleźć można aż 2500 mg kwasu askorbinowego. Jak wiadomo, witamina C jest jednym z kluczowych związków dla utrzymania wysokiej odporności. Ma silne działanie antyoksydacyjne, a także zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, zwłaszcza leukocytów. Migrują one w kierunku miejsca reakcji zapalnej, w efekcie czego znacznie szybciej eliminują patogeny.

Dodatkowo witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza poziom cholesterolu LDL i wpływa na poprawę ogólnych parametrów krwi, przez co wszystkie tkanki mogą być lepiej dotlenione i ukrwione. Ma to duże znaczenie dla naszej odporności, ponieważ to właśnie z krwią inne związki wspierające odporność mogą krążyć po całym organizmie.

Acerola – skład

W aceroli znajdziemy jednak nie tylko bogactwo witaminy C, ale również inne składniki:

Wszystkie te związki mają swój wpływ na odporność. Przykładowo, chlorofil wspomaga oczyszczanie organizmu usuwając z niego toksyny. Dodatkowo reguluje pH, przez co komórki układu immunologicznego mogą prawidłowo funkcjonować,. Z kolei cynk wykazuje właściwości immunomodulujące.

Acerola na odporność czy inne suplementy diety?

Jeśli chodzi o wzmacnianie odporności, acerola jest najczęściej polecanym produktem. Wszystko przez to, że w małej ilości posiada najwięcej składników aktywnych, które wspierają odporność oraz pomagają zwalczać chorobotwórcze patogeny. Jednocześnie suplementacja aceroli jest korzystniejsza niż suplementacja samej witaminy C, ponieważ w aceroli znajdziemy nie tylko kwas askorbinowy, ale również inne, cenne związki aktywne i odżywcze. Znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest przyjęcie 2 kapsułek aceroli dziennie niż pamiętanie o przyjmowaniu kilku osobnych preparatów, np. witaminy C, cynku, witaminy A, kompleksu witamin z grupy B i innych. W aceroli wszystkie te składniki już się znajdują.

Acerola na odporność – dla kogo?

Acerola jest całkowicie naturalnym suplementem diety, dlatego praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego przyjmowania, poza alergią na acerolę. Mogą ją przyjmować również kobiety ciężarne i karmiące piersią (po konsultacji z lekarzem), a nawet dzieci od 3. roku życia. Zaleca się suplementację całoroczną – aceroli nie można przedawkować, a ciągłe jej przyjmowanie nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Szczególnie jednak acerolę na odporność poleca się:

  • wszystkim w okresie jesienno-zimowym;
  • pacjentom przewlekle chorym, u których wskutek choroby doszło do obniżenia odporności;
  • chorym z zaburzeniami odporności, np. AIDS;
  • sportowcom i osobom aktywnym fizycznie;
  • osobom starszym;
  • osobom prowadzącym siedzący tryb życia;
  • weganom i wegetarianom.

Osoby przyjmujące przewlekle jakiekolwiek leki powinny skonsultować się z lekarzem. Witamina C może bowiem wchodzić w interakcję z niektórymi składnikami aktywnymi leków. Dodatkowo należy pamiętać, że witamina C rozpuszcza się w wodzie, w związku z czym kapsułki aceroli należy obficie popić wodą.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami