Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 czerwca 2023

Owoce aceroli znane są jako skarbnica witaminy C, udowodniono, że zawierają jej więcej niż papryka, natka pietruszki, szpinak, cytrusy czy inne produkty spożywcze przez pewien czas uznawane za jej najlepsze źródło. Co więcej, wykazano, że acerola jest współcześnie najbogatszym znanym źródłem kwasu askorbinowego. Już 3 owoce dziennie pokrywają zapotrzebowanie na tę witaminę.

Owoc aceroli – charakterystyka botaniczna

Acerola, nazywana również wiśnią z Barbados, pochodzi z Wysp Karaibskich, ale rośnie także na terenach Ameryki Środkowej i Amazonii. Wiśnie z Barbados były popularne wśród mieszkańców Karaibów, ale międzynarodowym zainteresowaniem cieszą się od momentu opublikowania pierwszego raportu dotyczącego zawartego w nich bardzo wysokiego poziomu witaminy C, co miało miejsce w roku 1946. To drzewo rosnące na wysokość przeciętnie 5 metrów. Rodzi owalne owoce przypominające swoim wyglądem powszechnie znane wiśnie (stąd druga nazwa), mające pestki i średnicę 1-3 cm.

Owoce aceroli wyróżniają się kwaśnym, charakterystycznym smakiem, niezwykle orzeźwiającym. Wytwarza się z nich napoje, desery, lody, ciastka i konfitury. Ich miąższ jest wyjątkowo soczysty, co sprawia, że owoce te są jeszcze bardziej lubiane na terenach ich naturalnego wzrastania. Stanowią tam standardową część codziennej diety. W Polsce acerola dostępna jest głównie pod postacią suplementów diety. Co ciekawe, owoce aceroli pojawiają się dopiero po 4-5 latach uprawy.

Co zawiera owoc aceroli?

Około 26 dni po kwitnieniu miejsce ma degradacja chlorofilu oraz wzrost karotenoidów, które wspólnie z antocyjanami odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców. Ten owalny pestkowiec wyróżnia się wysoką zawartością karotenoidów, antocyjanów, a także polifenoli. W soku z aceroli stwierdzono obecność aż 17 karotenoidów, wśród których największą część stanowił β-karoten (do 75%). Pozostałe cenne składniki owoców aceroli to:

Na szczególną uwagę zasługuje jednak wysoka zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) w aceroli, ponieważ właśnie z tego zasłynęła omawiana roślina. Acerolę zalicza się do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C – od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy, co daje średnio około 1500 mg witaminy C czyli 3% składu całego owocu. Spożycie już tylko 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.

Owoce aceroli – zastosowanie

Owoce aceroli mogą być podawane zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są bezpieczne podczas spożywania, nie wywołują reakcji niepożądanych. Wyjątkiem są jedynie przeciwwskazania do spożywania dużych ilości witaminy C np. przy jednoczesnym przyjmowaniu niektórych leków. W medycynie tradycyjnej były stosowane w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne.

Współcześnie owoce aceroli dostępne są w postaci suplementów diety. Efekty z jej suplementacji wiążą się z dostarczaniem do organizmu sporych dawek witaminy C i pozostałych składników. Prezentują się one następująco:

  • stymulacja naturalnej produkcji kolagenu, który potrzebuje do tego właśnie witaminy C;
  • poprawa jędrności, wytrzymałości i kondycji skóry;
  • obniżanie subiektywnego odczucia zmęczenia, wzrost witalności i codziennej energii życiowej;
  • zachowanie prawidłowych funkcji psychicznych;
  • korzystny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, kości, chrząstek i dziąseł;
  • poprawa odporności, łagodzenie objawów chorób przewlekłych.

Warto wiedzieć, że acerola wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że minimalizuje stres oksydacyjny, będący jednym z podstawowych czynników chorób cywilizacyjnych i chorób autoimmunologicznych. Do nich natomiast zaliczamy m.in. nowotwory, miażdżycę, depresję, demencję, alergie czy chorobę Parkinsona. Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że tkanki starzeją się wolniej.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami