Wiosenna wyprzedaż kwas hialuronowy
Wiosenna wyprzedaż kwas hialuronowy

Aktualizacja: 21 kwietnia 2021

Beta-karotenBeta-karoten - prekursor witaminy A jest oprócz witaminy C, E i selenu jednym z najcenniejszych składników wchodzących w skład preparatów witaminowych o charakterze antyoksydacyjnym.

Beta-karoten i jego znaczenie

Jak cenny jest dla nas Beta Karoten? Jest on najbardziej aktywnym prekursorem witaminy A występującym również pod nazwą prowitaminy A. Spożywanie Beta-karotenu prowadzi do ogólnej poprawy zdrowia, zmniejsza podatność na choroby, jak również opóźnia starzenie się organizmu. Związek ten odpowiada przede wszystkim za:

  • opóźnianie powstawania zmarszczek, plam starczych i degradacji kolagenu;
  • zmniejszanie stanów zapalnych;
  • działanie ochronne w stosunku do wątroby, stawów i oczu;
  • zmniejszanie liczby uszkodzeń DNA;
  • ochronę organizmu przed nadmiernym promieniowaniem UV.

Beta-karoten wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Wpływa na obniżenie ilości wolnych rodników tlenowych, które krążąc po organizmie powodują przyspieszone starzenie organizmu oraz wiele chorób, zwanych cywilizacyjnymi.

Beta-karoten a witamina A

Beta-karoten jest znaczącym źródłem witaminy A w naszej diecie bowiem warunkuje zdrową skórę, doskonały wzrok i wzmacnia nasz system odpornościowy. Liczne badania naukowe wykazują, że odgrywa on szczególną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, chroni przed miażdżycą, zmniejsza ryzyko zawału serca, a także znacznie redukuje ich objawy. Beta-karoten będąc karetonoidem, wchodzi w skład grupy bardzo efektywnych antyoksydantów, takich jak alfa-karoten, likopen, zeaksantyna czy luteina. Jednak spośród wszystkich karetonoidów, tylko alfa-karoten i beta-karoten są zamieniane w znaczące ilości witaminy A w naszym organizmie.

Beta-karoten

Beta-karoten – źródła

Beta karoten zawiera również flawonoidy będące substancjami antyoksydacyjnymi nadającymi kolor i smak owocom oraz warzywom o barwach pomarańczowej i czerwonej. Doskonałym źródłem omawianego związku są między innymi:

Zielone warzywa takie jak szpinak, kapusta włoska i brokuły zawierają go również w znacznych ilościach. Jednakże żółty kolor niejako zakrywany jest przez zielony barwnik – chlorofil – którego w zielonych, liściastych roślinach znajdują się ogromne ilości.

Nasza wskazówka: najwięcej flawonoidów w owocach czy warzywach znajduje się w skórce, stąd od dawna zaleca się, aby nie obierać ich przed spożyciem. Z drugiej jednak strony, delikatne przetworzenie niektórych warzyw, jak np. grillowanie czy gotowanie marchewki lub szpinaku, powoduje, że zawarte w nich flawonoidy stają się znacznie łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu.

Polecane produkty

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gwóźdź E., Gębczyński P., Owoce pomidora źródłem karotenoidów, Medycyna Rodzinna, 20/2017.
  2. Igielska-Kalwat J., Wawrzyńczak A., Nowak I., Karotenoidy i ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym na przykładzie beta-karotenu, Chemik, 2/2012.
  3. Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, Postępy jako naturalne antyoksydanty, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
  4. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, Postępy Fitoterapii, 2/2011.
  5. Hamułka J., Wawrzyniak A., Sulich A., Ocena spożycia beta-karotenu, likopenu i luteiny w wybranej grupie osób dorosłych, Roczniki Państwowych Zakładów Higienicznych, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami