Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 27 lutego 2023

Co to jest acerola?Wiele osób zastanawia się co to jest acerola i jakie właściwości posiada. Acerola (łac. Malpighia glabra) jest tropikalnym owocem pochodzącym z wysp Karaibskich, rośnie również w Ameryce Środkowej i w rejonach Amazonii. Zwana jest inaczej wiśnią z Barbados. Jadalną częścią aceroli są czerwone, niewielkie i lekko spłaszczone owoce o soczystym miąższu.

Co to jest Acerola i jaki ma skład?

Jednym z głównych i najbardziej docenianych składników aceroli jest witamina C. Pierwszy raport na ten temat opublikowano już w 1946 roku. Jej zawartość waha się w zależności od miejsca uprawy (nasłonecznienie, wilgotność), stadium rozwoju oraz rodzaju owocu. Uznaje się, że w 100 gramach świeżej masy owocu znajduje się od 1000 do 4500 mg witaminy C. Spożycie zaledwie 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.

Dodatkowo acerola charakteryzuje się wysoką zawartością karotenoidów (wykryto do tej pory 17, przy czym aż 75% stanowi beta karoten), bioflawonoidów, a także polifenoli. Zawiera również witaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Badania wykazały, że acerola posiada dwa razy więcej magnezu, potasu i witaminy B5 (kwasu pantotenowego) niż pomarańcza.

Acerola – wpływ na zdrowie

Dawniej, w medycynie tradycyjnej, acerolę stosowało się głównie w leczeniu anemii, ospy wietrznej i dolegliwości płuc. Obecnie najczęściej podaje się ją w celu wspomagania układu odpornościowego. Acerola wpływa na zmniejszenie objawów przeziębienia, ponieważ wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

Pozostałe właściwości aceroli obejmują poniższe działania:

  • korzystny wpływ na wzrok (pozwala zmniejszyć ryzyko zaćmy np. w przebiegu cukrzycy);
  • wspomaganie pracy serca, między innymi poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i rozszerzanie naczyń krwionośnych;
  • obniżanie stresu oksydacyjnego u palaczy (łagodzenie skutków wdychania dymu tytoniowego);
  • zmniejszanie stanów zapalnych i poziomu białek zapalnych w organizmie;
  • wspomaganie odchudzania. Często acerolę dodaje się do diety osób cierpiących na otyłość, ponieważ regularnie stosowana zmniejsza wskaźnik otłuszczenia ciała;
  • przeciwdziałanie zmęczeniu (badania laboratoryjne udowodniły, że myszy suplementowane acerolą potrafiły dłużej utrzymać się na wodzie w porównaniu z grupą kontrolną).

Na podstawie licznych badań można wnioskować, że acerola ma pewien wpływ na przebieg chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Jest to związane z bardzo dużą zawartością antyoksydantów.

Acerola – wpływ na urodę

Acerola wpływa korzystnie na stan skóry i włosów. Opóźnia procesy starzenia się, dlatego niekiedy można ją spotkać w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej oraz w kremach przeciwzmarszczkowych. Właśnie z tego względu często mówi się o odmładzających właściwościach aceroli.

Przeprowadzono badania na kobietach, które wykazały, że regularna suplementacja aceroli spowodowało:

  • poprawę ogólnego stanu skóry;
  • zmniejszenie ilości zmarszczek;
  • zmniejszenie przebarwień;
  • poprawę stopnia nawilżenia skóry.

W badaniu histologicznym odnotowano zwiększoną zawartość włókien kolagenowych oraz sprężystych, natomiast ultradźwiękowy pomiar gęstości skóry wykazał jej znaczne zwiększenie. Często wspomina się również o wpływie owocu na psychikę, ponieważ zwiększa dobre samopoczucie i zapobiega depresji.

Co to jest Acerola – podsumowanie

A więc już wiemy co to jest acerola, która zyskuje coraz większą popularność, głównie ze względu na zawartość witaminy C. Nie jest to jednak jedyna substancja obecna w owocach, która korzystnie wpływa na stan zdrowia. Acerola wykazuje wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm człowieka.

Istnieją prognozy, które przewidują znaczne zwiększenie popularności tego owocu w przyszłości, ponieważ potencjalnie może on znaleźć zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, chorób związanych ze stresem oksydacyjnym i prewencji nowotworów płuc. Dodatkowo wspomoże w walce z otyłością i problemami skóry.

Oprócz licznych substancji odżywczych acerola dostarcza wielu walorów smakowych. Miąższ jest bardzo soczysty, z lekko kwaskowatym posmakiem. Coraz częściej można spotkać te egzotyczne owoce na półkach sklepowych. Nie należy zapominać również o regularnej suplementacji.  Ponieważ aceroli nie można przedawkować, a ciągłe jej przyjmowanie nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi można ją przyjmować przez cały rok.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Majewski J., Orylski M., Majewski M., Całkosiński A. – „Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C” Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Cieślik E., Gębusia A. – „Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych” Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami