Algi czerwone czy zielone?

Algi czerwone czy zieloneRóżne gatunki alg rosną na różnej głębokości, a to zmienia widmo światła, które do nich dociera – najgłębiej przenika światło niebieskie, najpłycej zatrzymywane jest czerwone i zielone. Przystosowały się do tego algi, które wykształciły różne zestawy barwników pozwalających im na wykorzystanie światła w fotosyntezie. Algi czerwone (brunatnice) żyją głębiej, a zielone (zielenice i sinice) płycej. Oczywiście wraz ze zmianą podstawowego barwnika nastąpiły też dość daleko idące zmiany w szeroko rozumianym składzie chemicznym, a ten przekłada się na aktywność biologiczną alg wykorzystywanych w kosmetyce i suplementacji diety.

Podstawowe różnice w składzie chemicznym alg

Algi zielone zawierają więcej magnezu i zdecydowanie więcej białek. Z kolei algi czerwone zawierają więcej substancji utrzymujących wilgoć (woda głębiej jest silniej zasolona, więc utrzymanie mniejszego stężenia soli w tkance alg wymaga aktywnego wiązania wody). Substancją, której czerwone algi zawierają więcej jest też błonnik i pektyny.

Zastosowania alg czerwonych i zielonych – porównanie

  • Algi czerwone są częściej wykorzystywane w kosmetyce. Zawierają spore ilości związków o działaniu nawilżającym, w tym kilka o niewielkich cząsteczkach, co pozwala im na przenikanie o kilka warstw komórek głębiej niż w przypadku związków uwolnionych przez algi zielone.
  • Wyższa zawartość błonnika sprawia, że brunatnice są wykorzystywane w suplementach diety wspomagających odchudzanie, jednak w praktyce w obu przypadkach, zarówno w algach zielonych, jak i czerwonych, przy dawce przewidzianej przez producentów, błonnika jest zbyt mało, aby dał on widoczne efekty.
  • Algi czerwone chronią się przed wolnymi rodnikami przede wszystkim dzięki swoim czerwonym barwnikom, natomiast u zielonych role ochronna odgrywają białka enzymatyczne i witaminy. To sprawia, że obie grupy alg mogą być wykorzystywane w diecie ochronnej, ale ich skuteczność będzie różna. Nie można jednak wskazać, które z alg są skuteczniejsze, jako że zależy to nie tylko nawet od gatunku tych roślin, ale także indywidualnych cech organizmu człowieka. Każdy będzie w innym tempie reagował na suplementację obiema grupami alg.
  • Ze względu na wyższą zawartość błonnika suplementacja alg czerwonych minimalnie częściej powoduje przykry skutek uboczny jakim jest krótkotrwała biegunka.
  • Nieduża zawartość białka sprawia, że algi czerwone nie nadają się do suplementacji w diecie sportowej. Z kolei zielone algi, które w suchej masie mają nawet do 80% białka, znakomicie się do tego nadają.
  • Zarówno czerwone, jak i zielone algi mają dobre właściwości oczyszczające, stąd w czasie detoksu można stosować je zamiennie. To samo dotyczy kosmetyków oczyszczających – czerwone algi wprawdzie lepiej nawilżają, ale za to zielone skuteczniej odżywiają, a obie grupy doskonale oczyszczają.

Porównanie na zasadzie lepszy-gorszy jest w tym przypadku niemożliwe, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i oczekiwań pacjenta, a także składu danego preparatu. Ten nie zależy wyłącznie od dominującego typu algi, ale także od sposobu obróbki, gatunków alg czy zawartości substancji pomocniczych.

Jeśli chodzi o ceny, tutaj także nie ma zwycięzcy. W zależności od jakości preparatu, wielkości opakowania i gatunku użytego surowca mogą się one zmieniać w zakresie od kilkunastu do kilkuset złotych za opakowanie, przy czym te najtańsze zwykle nie są ani skuteczne, ani bezpieczne. Wybierając więc między czerwonymi i zielonymi algami warto zastanowić się nad tym, jaki cel się chce osiągnąć, bo poszczególne suplementy mogą być w różnym stopniu przydatne w konkretnych przypadkach. Jedyną zasadą, której przestrzegać należy zawsze, jest niekupowanie produktów od nieznanych producentów.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *