Brokuł – skąd w nim taka moc?

Brokuł - skąd w nim taka moc?Brokuł należy do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w jego składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

Pochodzenie

Brokuły pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego, a dokładnie z terenów Starożytnych Włoch. Co ciekawe to właśnie tam nazywano je kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. Brokuły należą do rodziny kapustowatych, czyli do tej samej co kalafior, brukselka czy jarmuż.

Brokuł – właściwości

Brokuł to doskonałe źródło wielu witamin. Znajdują się w jego składzie m.in. witamina A, C, K oraz witamin z grupy B. Ponadto warzywo to zawiera cenne dla nas składniki mineralne takie jak potas, siarka, żelazo, wapń, magnez, selen, sulforafan, błonnik, kwas foliowy i chlorofil.

W szczególności bardzo cenne są tu dwa minerały – selen i sulforafan. Ten pierwszy zapobiega rakowi prostaty, z kolei sulforafan skuteczny jest w walce z drobnoustrojami wywołującymi wrzody i nowotwory żołądka. Ponadto udrażnia tętnice oraz przywraca im umiejętność samoregeneracji. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, brokuł reguluje procesy trawienne oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poprzez takie działanie i swoją niską kaloryczność warzywo to skutecznie wspomaga odchudzanie. Ze względu na dużą ilość chromu w składzie, brokuły zalecane są osobom mającym cukrzycę oraz wysoki poziom cholesterolu. Brokuły skutecznie obniżają poziom kortyzolu (hormonu stresu), który ma działanie kataboliczne na mięśnie oraz powoduje ich ból.

Dzięki obecności w brokule witaminy A, warzywo to korzystnie wpływa na procesy widzenia. Zapobiega także kurzej ślepocie, czyli tzw. słabemu widzeniu po zmroku. Z kolei witamina C zwiększa odporność organizmu oraz poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Ponadto wzmacnia ona wzmacnia strukturę stawów i sprawia, że stają się bardziej elastyczne. Witamina C jest bowiem niezbędna procesie syntezy kolagenu, który stanowi główny budulec tkanki chrzęstnej.

Antyoksydanty takie jak witamina A i C usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc go przed rozwojem chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia. Ze względu na zawartość kwasu foliowego spożywanie brokułów polecane jest kobietom w ciąży. Jest to ważny składnik dla tej grupy kobiet, ponieważ tego rodzaju związek zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega jego wadom.

Obecny w brokule potas udrażnia naczynia krwionośne co powoduje, że krew znacznie swobodniej w nich przepływa. Efektem jest zmniejszenie ciśnienia. Oprócz tego potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu, co również przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.

Czy brokuły są dla wszystkich?

Mimo że brokuł zawiera wiele cennych składników odżywczych, jego spożywanie nie jest polecane każdemu. A to ze względu na goitrogeny – związki, które utrudniają wchłanianie jodu. Dlatego też w dużej ilości nie powinny spożywać go osoby posiadające niedoczynność tarczycy. Z częstego spożywania brokułów powinny zrezygnować również osoby borykające się z zapaleniem jelit. Częsta obecność brokułów w diecie może powodować wzdęcia co może pogorszyć samopoczucie i stan chorego.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Karola
    Karola says:

    Pomyśleć, że był czas, gdy nie mogłam patrzeć na brokuły. Teraz mogłabym jeść pod każdą postacią. Czy to podgotowane, czy we wszelkich maści sałatkach. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *