Acerola
Acerola

Aktualizacja: 27 czerwca 2022

Morele - czy na pewno owoce dla wszystkich?Morele, poza smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.

Morele – odmiany

Morela jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, który osiąga wysokość około 6-8 metrów. Owoce moreli dojrzewają w lipcu oraz sierpniu. Mają kształt kulisty, choć lekko spłaszczony. Pokryte są delikatną skórką. Miąższ moreli jest słodki i soczysty, a jego barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu i zwykle posiada kolor żółty lub pomarańczowy. Wyróżniamy następujące rodzaje moreli:

  • Heja – drzewo tego gatunku moreli tworzy dość luźne i rozłożyste korony. Owoce pokryte są pomarańczową skórką. Z kolei miąższ jest soczysty i bardzo dobrze oddziela się od pestki;
  • Harcot – owoce tego gatunku posiadają zwykle rozmiar średni i duży. Ich kształt jest owalny o barwie pomarańczowej z elementami czerwonego. Miąższ z kolei jest ciemnopomarańczowy i soczysty;
  • Somo – jest to odmiana późnych moreli, ponieważ dojrzewają dopiero w połowie sierpnia. Owoce są dość małe, koloru pomarańczowego. Ten gatunek moreli odporny jest na niskie temperatury;
  • Darina – charakteryzują się sporą wielkością i małą pestką. Ich skórka oprócz zabarwienia pomarańczowego posiada także odcienie barwy czerwonej. Miąższ owocu jest mało soczysty. Krzew moreli odporny jest na mróz;
  • Early Orange – to wczesna odmiana moreli. Owoce posiadają średni rozmiar, są kuliste lub lekko owalne. Miąższ jest dość kwaśny, ale soczysty i smaczny. Drzewo odporne jest na niskie temperatury.

Morela – właściwości

Morele to źródło wielu składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnezfosfor. W jej składzie znaleźć można również witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy i jabłkowy), beta-karoten oraz błonnik.

Ze względu na dużą zawartość potasu spożywanie moreli może wpływać na regulację ciśnienia krwi i pracy nerek. Dzięki błonnikowi regulują procesy trawienne i sprawniej usuwają zbędne produkty przemiany materii. Wykazują także działanie zasadotwórcze, zwłaszcza morele suszone. Z tego względu poleca się je osobom z nadkwasotą żołądka. Ponadto dzięki takiemu działaniu morele zapobiegają dolegliwościom wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

Duża zawartość związków mineralnych zawartych w morelach sprawia, że polecane są osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także z chorobami nerek. Dodatkowo obecne w nich flawonoidy wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, hamując tym rozwój teleangiektazji i wenektazji. Przeciwutleniacze, jak np. witamina C, wzmacniają ogólną odporność organizmu, a także usuwają wolne rodniki zapobiegając pojawieniu się groźnych chorób, w tym również nowotworów.

Morela – zastosowanie

Owoce moreli bardzo dobrze nadają się do spożywania na surowo. Stanowią smaczny dodatek do ciast oraz innych deserów np. lodów. Wytwarza się z nich różnego rodzaju przetwory np. konfitury, dżemy, kompoty, soki czy koktajle owocowe. Mogą być również zdrowym dodatkiem do śniadań np. musli czy owsianki, a także sałatek owocowych.

Morele działają ściągająco oraz łagodzą stany zapalne. Dlatego polecana jest osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Bardzo mocno wykorzystywane są w kosmetologii nasiona moreli do produkcji kremów, olejków i balsamów do ciała.

Kto powinien unikać spożywania moreli?

Morele wykazują właściwości przeczyszczające, z tego też względu jedzenie ich w dużych ilościach może powodować bóle żołądka, biegunkę oraz utratę składników mineralnych. Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego też nie powinny być spożywane na czczo, a także z mięsem. Nie powinno się moreli popijać zimną wodą, ponieważ czynność ta może wywołać biegunkę. Owoców tych nie powinno się łączyć również z jednoczesnym spożywaniem śliwek, zimnego mleka i ogórków. Może to doprowadzić do problemów żołądkowych.

Moreli nie powinny spożywać osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby. Należy ograniczać ich ilość przy chorobach dwunastnicy oraz wrzodach i zapaleniu błony śluzowej żołądka.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jakubowski T., Grzyb Z., Gromadzenie i ocena zasobów genowych brzoskwini i moreli, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 497/2004.
  2. Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami