Aktualizacja: 2 lipca 2017
Morele, po za smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.
Morela jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, który osiąga wysokość około 6-8 metrów. Owoce moreli dojrzewają w lipcu oraz sierpniu. Mają kształt kulisty, choć lekko spłaszczony. Pokryte są delikatną skórką. Miąższ moreli jest słodki i soczysty, a jego barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu i zwykle posiada kolor żółty lub pomarańczowy.
Morele – odmiany
Morela Heja – drzewo tego gatunku moreli tworzy dość luźne i rozłożyste korony. Owoce pokryte są pomarańczową skórką. Z kolei miąższ jest soczysty i bardzo dobrze oddziela się od pestki.
Morela Harcot – owoce tego gatunku posiadają zwykle rozmiar średni i duży. Ich kształt jest owalny o barwie pomarańczowej z elementami czerwonego. Miąższ z kolei jest ciemnopomarańczowy i soczysty.
Morela Somo – jest to odmiana późnych moreli, ponieważ dojrzewają dopiero w połowie sierpnia. Owoce są dość małe, koloru pomarańczowego. Ten gatunek moreli odporny jest na niskie temperatury.
Morela Darina – charakteryzują się sporą wielkością i małą pestką. Ich skórka oprócz zabarwienia pomarańczowego posiada także odcienie barwy czerwonej. Miąższ owocu jest mało soczysty. Krzew moreli odporny jest na mróz.
Morela Early Orange – to wczesna odmiana moreli. Owoce posiadają średni rozmiar, są kuliste lub lekko owalne. Miąższ jest dość kwaśny, ale soczysty i smaczny. Drzewo odporne jest na niskie temperatury.
Morela – właściwości
Morele to źródło wielu składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez i fosfor. W jej składzie znaleźć można również witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy i jabłkowy), beta-karoten oraz błonnik.
Ze względu na dużą zawartość potasu spożywanie moreli może wpływac na regulację ciśnienia krwi i pracy nerek. Dzięki błonnikowi regulują procesy trawienne i sprawniej usuwają zbędne produkty przemiany materii. Wykazują także działanie zasadotwórcze, zwłaszcza morele suszone. Z tego względu poleca się je osobom z nadkwasotą żołądka. Ponadto dzięki takiemu działaniu morele zapobiegają dolegliwościom wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.
Duża zawartość związków mineralnych zawartych w morelach sprawia, że polecane są osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także z chorobami nerek. Dodatkowo obecne w nich flawonoidy wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, hamując tym rozwój teleangiektazji i wenektazji. Przeciwutleniacze, jak np. witamina C, wzmacniają ogólną odporność organizmu, a także usuwają wolne rodniki zapobiegając pojawieniu się groźnych chorób, w tym również nowotworów.
Produkowany sok z moreli wykazuje działanie antybiotyczne oraz wykorzystywany jest w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego. Z kolei wytwarzany olej z pestek moreli wchodzi skład niektórych leków na kaszel, zapalenie krtani czy oskrzeli.
Morela – zastosowanie
Morele w kuchni.
Owoce moreli bardzo dobrze nadają się do spożywania na surowo. Stanowią smaczny dodatek do ciast oraz innych deserów np. lodów. Wytwarza się z nich różnego rodzaju przetwory np. konfitury, dżemy, kompoty, soki czy koktajle owocowe. Mogą być również zdrowym dodatkiem do śniadań np. musli czy owsianki, a także sałatek owocowych.
Morele dla urody.
Morele działają ściągająco oraz łagodzą stany zapalne. Dlatego polecana jest osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Bardzo mocno wykorzystywane są w kosmetologii nasiona moreli do produkcji kremów, olejków i balsamów do ciała.
Kto powinien unikać spożywania moreli?
Morele wykazują właściwości przeczyszczające, z tego też względu jedzenie ich w dużych ilościach może powodować bóle żołądka, biegunkę oraz utratę składników mineralnych. Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego też nie powinny być spożywane na czczo, a także z mięsem. Nie powinno się moreli popijać zimną wodą, ponieważ czynność ta może wywołać biegunkę. Owoców tych nie powinno się łączyć również z jednoczesnym spożywaniem śliwek, zimnego mleka i ogórków. Może to doprowadzić do problemów żołądkowych.
Moreli nie powinny spożywać osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby. Należy ograniczać ich ilość przy chorobach dwunastnicy oraz wrzodach i zapaleniu błony śluzowej żołądka.


Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz