Mango – powody, dla których warto go jeść

5.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

Mango - powody, dla których warto go jeśćMango, choć zaliczane jest do owoców tropikalnych często pojawia się na naszych stołach. Posiada przyjemny smak za co go bardzo cenimy. Często spożywamy go jako przekąskę w ciągu dnia lub dodajemy do różnego rodzaju deserów. Oprócz dobrego smaku i walorów estetycznych posiada wiele witamin i minerałów. Oto kilka innych powodów, dla których warto jeść mango.

Mango pochodzi z Indii. Do Europy owoc ten trafił dopiero w XVI wieku. Dziś jego uprawa odbywa się na wszystkich kontynentach świata w wielu gatunkach. Pojedynczy owoc mango osiągać może wagę nawet 0,5 kg, a drzewo, na którym rośnie sięga aż 30 metrów wysokości. Mango nie jest owocem kalorycznym, więc mogą spożywać go wszyscy nawet Ci, którzy dbają o sylwetkę. Ze względu na swoje właściwości polecany jest szczególnie osobom o niskiej odporności oraz poddawanym rekonwalescencji.

Mango –  dlaczego warto go jeść?

1. Witamina A obecna w mango warunkuje prawidłowy stan skóry i układu kostnego. Z kolei witamina C działa przyspieszająco na procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na naczynia krwionośne wzmacniając ich ścianki. Witamina E warunkuje właściwy stan skóry oraz  jej poziom nawilżenia.

2. Mango to źródło dużej ilości przeciwutleniaczy. Należą do nich m.in. witamina A, C i E. Są one bardzo ważnym składnikiem żywności, ponieważ zwalczają szkodliwe, wolne rodniki. Poprzez swoje działanie zapobiegają rozwoju wielu groźnym chorobom, w tym także nowotworom. Ponadto hamują procesy starzenia się organizmu.

3. W mango występuje także witamina K, która odpowiedzialna jest za właściwy proces krzepnięcia krwi.

4. Owoc ten w sowim składzie posiada wiele składników mineralnych takich jak potas, miedź czy magnez.

5. Mango powinno być przez nas często spożywane, ponieważ zawiera dużo błonnika, który jak wiemy pomocny jest w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Ponadto zapewnia właściwą mikroflorę w jelitach.

6. Pektyny, które zawiera mango utrzymują właściwy poziom cukru we krwi.

Mango – zastosowanie

Jak widać owoce mango posiadają wiele składników odżywczych, a co za tym idzie wykazują szerokie i korzystne działanie na nasz organizm. Jednak to nie wszytko jeśli chodzi o powody, dla których warto jeść mango ze względu na właściwości, które posiada.

  • Owoc ten, a dokładnie jego kwiaty ze względu na swój skład stosowane są w leczeniu biegunki oraz chorób układu moczowego.
  • Wykonywane z pestek mango masło w przemyśle kosmetycznym działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, a ze względu na dużą ilość antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry.
  • Produkowany z niego peeling nie tylko doskonale działa na nasz zmysł węchu, ale świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry całego ciała wykazując dodatkowo właściwości przeciwzapalne.
  • Wykonywane z mango maski czy kremy, a także popularne również masło bardzo dobrze nawilży i odżywi skórę.
  • Mango wykorzystywane jest również w produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów. Występujące w postaci odżywek czy szamponów dobrze regeneruje włosy, nadając im miękkości i połysku.
  • Mango korzystnie wpływa również na płytkę paznokciową zapobiegając ich kruszeniu i łamaniu się.
  • Owoce mango mogą być spożywane w wielu formach np. na świeżo jako zdrowa przekąska lub w postaci przetworzonej jako dżem czy galaretka.
  • Może stanowić świetny produkt do stworzenia orzeźwiających soków czy koktajli, zwłaszcza latem. Dobrze rozdrobnione mango w postaci koktajlu wykazuje właściwości chłodzące. Może więc być stosowany w upalne dni, kiedy organizm poddawany jest działaniu wysokiej temperatury.
  • Wykonując sałatki owocowe, mango może być również jednym z jej zdrowych składników.
  • Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów np. lodów czy ciast.

Jak dobrze wybierać owoc mango w sklepie?

Przede wszystkim należy na początku dobrze przyjrzeć się jego skórce. Powinien znajdować się na niej kolor, żółty, zielony i czerwony. Jeśli przeważać będzie na niej kolor zielony, okazać się może, że mango będzie niedojrzałe. Z kolei widoczny w przewadze kolor czerwony wskazuje na owoc przejrzały. Skórka nie powinna mieć żadnych uszkodzeń i przebarwień. Im bardziej miękki owoc tym bardziej dojrzały i lepszy do spożycia. Warto więc zwracać uwagę i na ten aspekt.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Mango – powody, dla których warto go jeść"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agnesja
Gość

Świetny post 🙂

Patka
Gość

Uwielbiam Mango. Bardzo często go jem, dodaję do sałatek oraz koktajli. Pozdrawiam. Gotowaniepatki.blogspot.co.uk

Agata
Gość

Uwielbiam mango za jego tropikalny smak i właściwości odżywcze. Wykorzystuję go do szejków owocowych, pysznych i zdrowych 🙂

Zołza
Gość

Gdy byłam młodsza, bardzo nie lubiłam mango. CHyba tak po prostu na przekór – bo wszyscy się nim zachwycali. Z wiekiem jednak pokochałam ten owoc! Za jego słodycz, smak, zapach 🙂

krysia
Gość

uwielbiam mango! Naszła mnie ochota na koktail z mango 😉

Karolina
Gość

Uwielbiam mango! Jest to moj ulubiony owoc pod kazda postacia 🙂

Klaudia
Gość

A ja przeciwnie – nie cierpię mango. Chyba nic mnie do nich nie przekona 🙂

wpDiscuz