Mango – powody, dla których warto go jeść

5.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

Mango - powody, dla których warto go jeśćMango, choć zaliczane jest do owoców tropikalnych często pojawia się na naszych stołach. Posiada przyjemny smak za co go bardzo cenimy. Często spożywamy go jako przekąskę w ciągu dnia lub dodajemy do różnego rodzaju deserów. Oprócz dobrego smaku i walorów estetycznych posiada wiele witamin i minerałów. Oto kilka innych powodów, dla których warto jeść mango.

Mango pochodzi z Indii. Do Europy owoc ten trafił dopiero w XVI wieku. Dziś jego uprawa odbywa się na wszystkich kontynentach świata w wielu gatunkach. Pojedynczy owoc mango osiągać może wagę nawet 0,5 kg, a drzewo, na którym rośnie sięga aż 30 metrów wysokości. Mango nie jest owocem kalorycznym, więc mogą spożywać go wszyscy nawet Ci, którzy dbają o sylwetkę. Ze względu na swoje właściwości polecany jest szczególnie osobom o niskiej odporności oraz poddawanym rekonwalescencji.

Mango –  dlaczego warto go jeść?

1. Witamina A obecna w mango warunkuje prawidłowy stan skóry i układu kostnego. Z kolei witamina C działa przyspieszająco na procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na naczynia krwionośne wzmacniając ich ścianki. Witamina E warunkuje właściwy stan skóry oraz  jej poziom nawilżenia.

2. Mango to źródło dużej ilości przeciwutleniaczy. Należą do nich m.in. witamina A, C i E. Są one bardzo ważnym składnikiem żywności, ponieważ zwalczają szkodliwe, wolne rodniki. Poprzez swoje działanie zapobiegają rozwoju wielu groźnym chorobom, w tym także nowotworom. Ponadto hamują procesy starzenia się organizmu.

3. W mango występuje także witamina K, która odpowiedzialna jest za właściwy proces krzepnięcia krwi.

4. Owoc ten w sowim składzie posiada wiele składników mineralnych takich jak potas, miedź czy magnez.

5. Mango powinno być przez nas często spożywane, ponieważ zawiera dużo błonnika, który jak wiemy pomocny jest w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Ponadto zapewnia właściwą mikroflorę w jelitach.

6. Pektyny, które zawiera mango utrzymują właściwy poziom cukru we krwi.

Mango – zastosowanie

Jak widać owoce mango posiadają wiele składników odżywczych, a co za tym idzie wykazują szerokie i korzystne działanie na nasz organizm. Jednak to nie wszytko jeśli chodzi o powody, dla których warto jeść mango ze względu na właściwości, które posiada.

  • Owoc ten, a dokładnie jego kwiaty ze względu na swój skład stosowane są w leczeniu biegunki oraz chorób układu moczowego.
  • Wykonywane z pestek mango masło w przemyśle kosmetycznym działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, a ze względu na dużą ilość antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry.
  • Produkowany z niego peeling nie tylko doskonale działa na nasz zmysł węchu, ale świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry całego ciała wykazując dodatkowo właściwości przeciwzapalne.
  • Wykonywane z mango maski czy kremy, a także popularne również masło bardzo dobrze nawilży i odżywi skórę.
  • Mango wykorzystywane jest również w produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów. Występujące w postaci odżywek czy szamponów dobrze regeneruje włosy, nadając im miękkości i połysku.
  • Mango korzystnie wpływa również na płytkę paznokciową zapobiegając ich kruszeniu i łamaniu się.
  • Owoce mango mogą być spożywane w wielu formach np. na świeżo jako zdrowa przekąska lub w postaci przetworzonej jako dżem czy galaretka.
  • Może stanowić świetny produkt do stworzenia orzeźwiających soków czy koktajli, zwłaszcza latem. Dobrze rozdrobnione mango w postaci koktajlu wykazuje właściwości chłodzące. Może więc być stosowany w upalne dni, kiedy organizm poddawany jest działaniu wysokiej temperatury.
  • Wykonując sałatki owocowe, mango może być również jednym z jej zdrowych składników.
  • Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów np. lodów czy ciast.

Jak dobrze wybierać owoc mango w sklepie?

Przede wszystkim należy na początku dobrze przyjrzeć się jego skórce. Powinien znajdować się na niej kolor, żółty, zielony i czerwony. Jeśli przeważać będzie na niej kolor zielony, okazać się może, że mango będzie niedojrzałe. Z kolei widoczny w przewadze kolor czerwony wskazuje na owoc przejrzały. Skórka nie powinna mieć żadnych uszkodzeń i przebarwień. Im bardziej miękki owoc tym bardziej dojrzały i lepszy do spożycia. Warto więc zwracać uwagę i na ten aspekt.

Polecane produkty:

Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

16 komentarzy do "Mango – powody, dla których warto go jeść"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agnesja
Gość

Świetny post 🙂

Patka
Gość

Uwielbiam Mango. Bardzo często go jem, dodaję do sałatek oraz koktajli. Pozdrawiam. Gotowaniepatki.blogspot.co.uk

Agata
Gość

Uwielbiam mango za jego tropikalny smak i właściwości odżywcze. Wykorzystuję go do szejków owocowych, pysznych i zdrowych 🙂

Zołza
Gość

Gdy byłam młodsza, bardzo nie lubiłam mango. CHyba tak po prostu na przekór – bo wszyscy się nim zachwycali. Z wiekiem jednak pokochałam ten owoc! Za jego słodycz, smak, zapach 🙂

krysia
Gość

uwielbiam mango! Naszła mnie ochota na koktail z mango 😉

Karolina
Gość

Uwielbiam mango! Jest to moj ulubiony owoc pod kazda postacia 🙂

Klaudia
Gość

A ja przeciwnie – nie cierpię mango. Chyba nic mnie do nich nie przekona 🙂

Daria
Gość

Uwielbiam mango, ale muszę się przyznać, że jemy go z raz w miesiącu …

Joanna
Gość

Jest smaczne i można nim pięknie udekorować potrawę.

Zielona
Gość

Wow! Nie wiedziałam, że z jedzenia mango jest tyle korzyści 🙂 Ja osobiście uwielbiam ten owoc więc nei trezba mnie do niego dodatkowo przekonywać ale fajnie, że ma tyle zalet 🙂

Sylwia K-a
Gość

Kocham mango! Dodaję go nawet do sałatek i to nie owocowych 🙂 Mam jednak pytanie dotyczące tych przebarwień na skórce. Czasami się zdarzy, że są to małe czarne tak jakby plamki. Waham się wtedy nad zakupem. Czy to są też jakieś poważniejsze uszkodzenia i lepiej omijać takie owoce?

Agata
Gość

Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam mango! Nie mam pojęcia jak to się stało, ale koniecznie musze to narobić 😉

Agnieszka
Gość

Niedawno zastanawiałam się, jak kupować mango, więc przydały mi się informacje. Dzięki 🙂

Agata
Gość

Nie trzeba mnie przekonywać do jedzenia mango. Uwielbiam ten owoc!

Ania
Gość

Fajny post 🙂

piotrek
Gość

bardzo lubię, szczególnie w postaci koktajlu

wpDiscuz