Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
702, 2024

Śledź w śmietanie

7 lutego, 2024|Przepisy|

Śledź w śmietanie to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przez Polaków przekąsek. Pojawia się na stołach podczas wesel, przyjęć rodzinnych, domówek, karnawałów. Bywa także [...]

602, 2024

Preeklampsja

6 lutego, 2024|Choroby|

Preeklampsja (inaczej: stan przedrzucawkowy) to niebezpieczne powikłanie ciąży związane z błędną implantacją naczyń krwionośnych podczas tworzenia się łożyska we wczesnym etapie ciąży. Problem dotyczy do [...]

602, 2024

Ból w stopie

6 lutego, 2024|Schorzenia|

Ból w stopie może mieć wiele przyczyn - zarówno wynikających z toczącej się choroby (np. dermatologicznej), jak i z błędnych nawyków czy kontuzji ortopedycznych. Dlatego [...]

502, 2024

Domowe pączki

5 lutego, 2024|Przepisy|

Domowe pączki zawsze będą bardzo dobrą alternatywą dla ciastek, placków czy innych słodkich przekąsek podawanych na rozmaite okazje. Sprawdzą się również jako słodki dodatek do [...]

502, 2024

Śledzie po kaszubsku

5 lutego, 2024|Przepisy|

Śledzie po kaszubsku to klasyczna przekąska spożywana głównie na Kaszubach (regionie północnej Polski, obejmującym część Pomorza Gdańskiego i wschodnią część Pomorza Zachodniego) już od ponad [...]

402, 2024

Na co jest koenzym Q10?

4 lutego, 2024|Koenzym Q10|

Na co jest koenzym Q10? Kto powinien rozważyć jego suplementację? Związek ten naturalnie występuje w organizmie człowieka, jednak z różnych przyczyn może dojść do wzmożonego [...]

402, 2024

Rośliny wysokobiałkowe

4 lutego, 2024|Rośliny świata|

Rośliny wysokobiałkowe to szerokie grono roślin (głównie z rodziny bobowatych), których cechą charakterystyczną jest ponadprzeciętna zawartość białka roślinnego w nasionach. Dzięki temu są wykorzystywane w [...]

302, 2024

Badania prenatalne

3 lutego, 2024|Diagnostyka|

Badania prenatalne to zbiór rozmaitych (mniej lub bardziej inwazyjnych) badań diagnostycznych wykonywanych u kobiet ciężarnych. Mają one na celu określić stan rozwijającego się płodu i [...]

202, 2024

Pszenżyto

2 lutego, 2024|Zboża|

Pszenżyto jest zbożem łączącym w sobie cechy zarówno pszenicy, jak i żyta, odkrytym w roku 1889. Zalicza się go do rodziny wiechlinowatych. Współcześnie należy do [...]

202, 2024

Renaturacja

2 lutego, 2024|Chemia|

Renaturacja to zjawisko chemiczne stanowiące odwrotność denaturacji. Polega na przywróceniu II- i III-rzędowej budowy prostych białek. Należy zaznaczyć, że w wielu przypadkach nie istnieje możliwość [...]

202, 2024

Brak kolagenu w skórze

2 lutego, 2024|Kolagen|

Brak kolagenu w skórze dotyczy głównie osób dojrzałych i starszych, ponieważ wraz z upływem lat fizjologiczna synteza tego białka stopniowo maleje, co jest zjawiskiem nieodwracalnym. [...]

102, 2024

Fitofenole

1 lutego, 2024|Antyoksydanty|

Fitofenole to naturalne związki chemiczne powszechnie występujące w tkankach roślin. Należą do grona związków fenolowych, znanych głównie ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Nie spełniają funkcji [...]

3101, 2024

Śledzie

31 stycznia, 2024|Dieta|

Śledzie to jedne z najchętniej spożywanych przez Polaków ryb - zarówno na co dzień, jak i od święta. Są częstą przystawką na weselach, imprezach okolicznościowych, [...]

3101, 2024

Zboża

31 stycznia, 2024|Zboża|

Zboża to grupa różnych roślin uprawnych należących do rodziny traw, których owoce (ziarna) wyróżniają się bardzo wysoką zawartością skrobi, w efekcie czego wykorzystywane są powszechnie [...]

3001, 2024

Brak kolagenu w kolanach

30 stycznia, 2024|Kolagen|

Brak kolagenu w kolanach to poważny problem, którego początek ma miejsce już w okolicach 25.-30. roku życia. Wówczas jednak nie obserwuje się jeszcze pierwszych objawów [...]

Przejdź do góry