Acerola
Acerola

Aktualizacja: 12 kwietnia 2022

Mango - powody, dla których warto go jeśćMango, choć zaliczane jest do owoców tropikalnych, to często pojawia się na naszych stołach. Szczególnie ceni się ten owoc za bardzo przyjemny smak. Często spożywamy go jako przekąskę lub dodajemy do różnego rodzaju deserów. Oprócz dobrego smaku i walorów estetycznych posiada wiele witamin i minerałów. Oto kilka innych powodów, dla których warto go jeść.

Co to mango?

Mango pochodzi z Indii. Do Europy owoc ten trafił dopiero w XVI wieku. Dziś uprawa wielu jego gatunków odbywa się na wszystkich kontynentach świata. Pojedynczy owoc osiągać może wagę nawet 0,5 kg. Natomiast drzewo, na którym rośnie, może sięgać aż 30 metrów wysokości. Mango nie jest owocem kalorycznym, więc mogą spożywać go wszyscy. Nawet ci, którzy dbają o sylwetkę. Ze względu na swoje właściwości poleca się go szczególnie osobom o niskiej odporności oraz poddawanym rekonwalescencji.

Dlaczego warto jeść mango?

Witamina A, która w dużej ilości obecna jest w mango, warunkuje prawidłowy stan skóry i układu kostnego. Z kolei witamina C działa przyspieszająco na procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, wzmacniając ich ścianki. Witamina E warunkuje właściwy stan skóry oraz  jej poziom nawilżenia. W mango występuje także witamina K, która odpowiedzialna jest za właściwy proces krzepnięcia krwi.

Mango to źródło dużej ilości przeciwutleniaczy. Są one bardzo ważnym składnikiem żywności, ponieważ zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Poprzez swoje działanie zapobiegają rozwoju wielu groźnym chorobom, w tym także nowotworom. Ponadto hamują procesy starzenia się organizmu. Owoc ten w sowim składzie posiada wiele składników mineralnych takich jak potas, miedź czy magnez.

Mango powinno być często spożywane, ponieważ zawiera dużo błonnika, który pomocny jest w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Ponadto wspiera mikroflorę w jelitach. Pektyny utrzymują właściwy poziom cukru we krwi.

Zastosowanie mango

Jak widać owoce te posiadają wiele składników odżywczych, dlatego wykazują szerokie i korzystne działanie na nasz organizm. Jednak to nie wszytko jeśli chodzi o powody, dla których warto jeść mango. Dodatkowo:

  • wspomaga leczenie biegunki oraz chorób układu moczowego;
  • masło z owocu w przemyśle kosmetycznym działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. Dodatkowo, ze względu na dużą ilość antyoksydantów, opóźnia procesy starzenia się skóry;
  • peeling nie tylko doskonale działa na nasz zmysł węchu, ale świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry całego ciała, wykazując dodatkowo właściwości przeciwzapalne;
  • maski czy kremy bardzo dobrze nawilżają i odżywiają skórę;
  • w postaci odżywek czy szamponów dobrze regeneruje włosy, nadając im miękkości i połysku;
  • korzystnie wpływa na płytkę paznokciową zapobiegając ich kruszeniu i łamaniu się.

Owoce mango mogą być spożywane w wielu formach np. na świeżo jako zdrowa przekąska lub w postaci przetworzonej, jako dżem czy galaretka. Mogą stanowić świetny produkt do stworzenia orzeźwiających soków czy koktajli, zwłaszcza latem. Dobrze rozdrobniony owoc w postaci koktajlu wykazuje właściwości chłodzące. Może więc być stosowany w upalne dni, kiedy organizm poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Wykonując sałatki owocowe, mango może być również jednym z jej zdrowych składników.

Zobacz również: Spirulina z mango – energetyczny koktajl.

Jak dobrze wybierać owoc mango w sklepie?

Przede wszystkim należy na początku dobrze przyjrzeć się jego skórce. Powinien znajdować się na niej kolor, żółty, zielony i czerwony. Jeśli przeważać będzie na niej kolor zielony, okazać się może, że mango będzie niedojrzałe. Z kolei widoczny w przewadze kolor czerwony wskazuje na owoc przejrzały. Skórka nie powinna mieć żadnych uszkodzeń i przebarwień. Im bardziej miękki owoc tym bardziej dojrzały i lepszy do spożycia. Warto więc zwracać uwagę i na ten aspekt.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Hering A., Ochocka J., Mangiferyna – naturalnie występujący polifenol o właściwościach antyoksydacyjnych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  2. Shah K., Patel M., Patel R., Parmar P., Mangifera Indica (Mango), Pharmacognosy Reviews, 4/2010.
  3. Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami