Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Aktualizacja: 27 października 2020

Mango - powody, dla których warto go jeśćMango, choć zaliczane jest do owoców tropikalnych, to często pojawia się na naszych stołach. Szczególnie ceni się ten owoc za bardzo przyjemny smak. Często spożywamy go jako przekąskę lub dodajemy do różnego rodzaju deserów. Oprócz dobrego smaku i walorów estetycznych posiada wiele witamin i minerałów. Oto kilka innych powodów, dla których warto go jeść.

Mango pochodzi z Indii. Do Europy owoc ten trafił dopiero w XVI wieku. Dziś jego uprawa odbywa się na wszystkich kontynentach świata w wielu gatunkach. Pojedynczy owoc mango osiągać może wagę nawet 0,5 kg. Natomiast drzewo, na którym rośnie, może sięgać aż 30 metrów wysokości. Mango nie jest owocem kalorycznym, więc mogą spożywać go wszyscy. Nawet ci, którzy dbają o sylwetkę. Ze względu na swoje właściwości poleca się go szczególnie osobom o niskiej odporności oraz poddawanym rekonwalescencji.

Dlaczego warto jeść mango?

1. Witamina A, która w dużej ilości obecna jest w mango, warunkuje prawidłowy stan skóry i układu kostnego. Z kolei witamina C działa przyspieszająco na procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, wzmacniając ich ścianki. Witamina E warunkuje właściwy stan skóry oraz  jej poziom nawilżenia.

2. Mango to źródło dużej ilości przeciwutleniaczy. Należą do nich m.in. witamina A, C i E. Są one bardzo ważnym składnikiem żywności, ponieważ zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Poprzez swoje działanie zapobiegają rozwoju wielu groźnym chorobom, w tym także nowotworom. Ponadto hamują procesy starzenia się organizmu.

3. W mango występuje także witamina K, która odpowiedzialna jest za właściwy proces krzepnięcia krwi.

4. Owoc ten w sowim składzie posiada wiele składników mineralnych takich jak potas, miedź czy magnez.

5. Mango powinno być często spożywane, ponieważ zawiera dużo błonnika, który pomocny jest w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Ponadto zapewnia właściwą mikroflorę w jelitach.

6. Pektyny, które zawiera mango, utrzymują właściwy poziom cukru we krwi.

Zastosowanie mango

Jak widać owoce te posiadają wiele składników odżywczych, dlatego wykazują szerokie i korzystne działanie na nasz organizm. Jednak to nie wszytko jeśli chodzi o powody, dla których warto jeść mango.

  • Owoc ten, a dokładnie jego kwiaty, ze względu na swój skład stosowane są w leczeniu biegunki oraz chorób układu moczowego.
  • Wykonywane z pestek mango masło w przemyśle kosmetycznym działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. Dodatkowo, ze względu na dużą ilość antyoksydantów, opóźnia procesy starzenia się skóry.
  • Produkowany z niego peeling nie tylko doskonale działa na nasz zmysł węchu, ale świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry całego ciała, wykazując dodatkowo właściwości przeciwzapalne.
  • Wykonywane z mango maski czy kremy, a także popularne również masło, bardzo dobrze nawilży i odżywi skórę.
  • Owoc ten wykorzystywany jest również w produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów. Występujące w postaci odżywek czy szamponów dobrze regeneruje włosy, nadając im miękkości i połysku.
  • Mango korzystnie wpływa również na płytkę paznokciową zapobiegając ich kruszeniu i łamaniu się.
  • Owoce mango mogą być spożywane w wielu formach np. na świeżo jako zdrowa przekąska lub w postaci przetworzonej, jako dżem czy galaretka.
  • Może stanowić świetny produkt do stworzenia orzeźwiających soków czy koktajli, zwłaszcza latem. Dobrze rozdrobniony owoc w postaci koktajlu wykazuje właściwości chłodzące. Może więc być stosowany w upalne dni, kiedy organizm poddawany jest działaniu wysokiej temperatury.
  • Wykonując sałatki owocowe, mango może być również jednym z jej zdrowych składników.
  • Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów np. lodów czy ciast.

Jak dobrze wybierać owoc mango w sklepie?

Przede wszystkim należy na początku dobrze przyjrzeć się jego skórce. Powinien znajdować się na niej kolor, żółty, zielony i czerwony. Jeśli przeważać będzie na niej kolor zielony, okazać się może, że mango będzie niedojrzałe. Z kolei widoczny w przewadze kolor czerwony wskazuje na owoc przejrzały. Skórka nie powinna mieć żadnych uszkodzeń i przebarwień. Im bardziej miękki owoc tym bardziej dojrzały i lepszy do spożycia. Warto więc zwracać uwagę i na ten aspekt.

Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...