Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 kwietnia 2021

Spirulina z mangoSpirulina jest niezwykle korzystnie działającą algą, zaś mango to jeden z najbardziej popularnych owoców na świecie. Nie bez powodu takie połączenie polecane jest przez specjalistów. Zawiera wiele niezbędnych witamin i minerałów wpływających bardzo korzystnie na zdrowie. Pijąc koktajl z mango w łatwy i szybki sposób dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Sok z mango jest doskonałym źródłem witaminy A, B, C, E, K, żelaza, fosforu, wapnia, potasu, kwasu foliowego, niacyny, selenu, magnezu, manganu i kwasu galusowego.

Koktajl z mango – same zalety

Sok z mango jest bardzo ważny dla układu krążenia. Wysoka zawartość beta-karotenu pomaga w zapobieganiu miażdżycy i innych powikłań serca. Mango jest również bogate w potas, który wspomaga pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Połączenie magnezu i potasu znajdującym się w mango służą do łagodzenia stresu, zmniejszania problemów związanych z  zaparciami, a także skurczami mięśniowymi. Co bardzo ważne, mango wykazuje również pozytywne działanie we wspomaganiu leczenia chorób wątroby pomagając przy tym w problemach z trawieniem i kwasowością żołądka

Witamina A i C, które znajdują się w mango są niezbędne dla zdrowych oczu, zębów i skóry. Mają one pozytywne działanie w leczeniu przeziębienia, grypy oraz gorączki. Witaminy te są niezbędne w procesie gojenia się ran, jak również do utrzymania zdrowych kości czy chrząstek stawowych, a także utrzymania odpowiednio funkcjonującego systemu immunologicznego. Picie soku z mango wspiera układ odpornościowy poprzez stymulowanie białych krwinek, jak również pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu.

Mango jest również doskonałym źródłem żelaza. Żelazo jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ pomaga w produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen w naszym ciele. Ponadto dieta bogata w żelazo zapobiega niedokrwistości. Koktajl z mango jest również korzystne wpływa na pamięć i koncentrację.

Spirulina z mango – idealne połączenie

To tylko niektóre z bogactw ukryte w mango. Dodanie algi Spirulina spowoduje, że otrzymamy pożywny koktajl, a jednocześnie bardzo energetyczny, ponieważ uzupełnione zostaną braki w witaminy, minerały (w tym pierwiastki śladowe), a także niezbędne aminokwasy do prawidłowego funkcjonowania układów organizmu. Spirulina zawiera w swoim składzie ponad 4 000 składników odżywczych. Jest to idealne, naturalne źródło 10 endogennych, a także 8 egzogennych aminokwasów (takich, które nasz organizm nie jest w stanie samemu wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem), wysokiego poziomu kwasu gamma-linolenowego (GLA), kwasu linolowego, kwasu arachidonowego, kwasów nukleinowych DNA i RNA, beta-karotenu, kompleksu witamin z grupy B, fosforu, wapnia oraz żelaza. Jest ona bardzo bogata w fikocyjaniny, jak również w chlorofil.

Spirulina i mango w koktajlu – sposób przygotowania

Przygotowanie koktajlu ze Spiruliny i mango jest niezwykle proste. Wystarczy, że zmiksujemy:

  • Spirulina w proszku (1-10 gram, najlepiej 5 g = 1 łyżeczka od herbaty);
  • 1 mango pokrojone na kawałki;
  • jogurt naturalny (100 ml);
  • wodę mineralną (w celu zmniejszenia gęstości powstałego koktajlu).

Aby urozmaicić smak możemy dodać jeszcze, w zależności od upodobań:

i inne owoce czy warzywa.

Podsumowanie

Codzienne spożywanie różnorodnie przygotowanych koktajli ze Spiruliną, mango, szpinakiem, jagodami i innymi wartościowymi składnikami z pewnością doda nam energii na cały dzień. Dodatkowo sprawi, że będziemy dłużej czuli sytość, a co za tym idzie, nie będziemy musieli podjadać. To wpłynie pozytywnie nie tylko na zredukowanie kilogramów, ale również uregulowana zostanie praca metabolizmu, dzięki czemu będziemy czuli się po prostu dobrze.

Polecane produkty

Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Karkos P., Leong S., Karkos C., Sivaji N., Assimakopoulos D. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications, Evid Based Complement Alternat Med, 2011.
  3. Singh V., Musthafa M., Waly M., Mango (MangiferaInfica Linn) and its Health Benefits, Nova Science Publishers 2012.
  4. Jung F., Kruger-Genge A., Spirulina platensis, a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
  5. Grosshahauer S., Kraemer K., Somoza V., The True Value of Spirulina, J Agric Food Chem, 8/2020
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami