Morele – czy na pewno owoce dla wszystkich?

Morele - czy na pewno owoce dla wszystkich?Morele to nie tylko smaczne owoce, ale również sprzyjają one naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.

Morela jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, który osiąga wysokość około 6-8 metrów. Owoce moreli dojrzewają w lipcu oraz sierpniu. Mają kształt kulisty, choć delikatnie spłaszczony. Pokryte są delikatną skórką. Miąższ moreli jest słodki i soczysty, a jego barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu i zwykle posiada kolor żółty lub pomarańczowy.

Morele – odmiany

Morela Heja – drzewo tego gatunku moreli tworzy dość luźne i rozłożyste korony. Owoce pokryte są pomarańczową skórką. Z kolei miąższ jest soczysty i bardzo dobrze oddziela się od pestki.

Morela Harcot – owoce tego gatunku posiadają zwykle rozmiar średni i duży. Ich kształt jest owalny o barwie pomarańczowej z elementami czerwonego. Miąższ z kolei jest ciemnopomarańczowy i soczysty.

Morela Somo – jest to odmiana późnych moreli, ponieważ dojrzewają dopiero w połowie sierpnia. Owoce są dość małe, koloru pomarańczowego. Ten gatunek moreli odporny jest na niskie temperatury.

Morela Darina – charakteryzują się sporą wielkością i małą pestką. Ich skórka oprócz zabarwienia pomarańczowego posiada także odcienie barwy czerwonej. Miąższ owocu jest mało soczysty. Krzew moreli odporny jest na mróz.

Morela Early Orange – to wczesna odmiana moreli. Owoce posiadają średni rozmiar, są kuliste lub lekko owalne. Miąższ jest dość kwaśny, ale soczysty i smaczny. Drzewo odporne jest na niskie temperatury.

Morela – właściwości

Morele to źródło wielu składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez i fosfor. W jej składzie znaleźć można również witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy i jabłkowy), beta-karoten oraz błonnik.

Ze względu na dużą zawartość potasu morele regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Dzięki błonnikowi regulują procesy trawienne i sprawniej usuwają zbędne produkty przemiany materii. Wykazują także działanie zasadotwórcze zwłaszcza morele suszone. Z tego względu poleca się je osobom z nadkwasotą żołądka. Ponadto dzięki takiemu działaniu morele zapobiegają dolegliwościom wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

Duża zawartość związków mineralnych zawartych w morelach sprawia, że polecane są osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także z chorobami nerek. Dodatkowo obecne w nich flawonoidy wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, hamując tym rozwój teleangiektazji i wenektazji. Przeciwutleniacze jak np. witamina C wzmacniają ogólną odporność organizmu, a także usuwają wolne rodniki zapobiegając pojawieniu się groźnych chorób, w tym również nowotworów.

Produkowany sok z moreli wykazuje działanie antybiotyczne oraz wykorzystywany jest w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego. Z kolei wytwarzany olej z pestek moreli wchodzi skład niektórych leków na kaszel, zapalenie krtani czy oskrzeli.

Morela – zastosowanie

Morele w kuchni.

Owoce moreli bardzo dobrze nadają się do spożywania na surowo. Stanowią smaczny dodatek do ciast oraz innych deserów np. lodów. Wytwarza się z nich różnego rodzaju przetwory np. konfitury, dżemy, kompoty, soki czy koktajle owocowe. Morele mogą być również zdrowym dodatkiem do śniadań np. musli czy owsianki, a także sałatek owocowych.

Morele dla urody.

Morele działają ściągająco oraz łagodzą stany zapalne. Dlatego polecana jest osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Bardzo mocno wykorzystywane są w kosmetologii nasiona moreli do produkcji kremów, olejków i balsamów do ciała.

Kto powinien unikać spożywania moreli?

Morele wykazują właściwości przeczyszczające, z tego też względu jedzenie ich w dużych ilościach może powodować bóle żołądka, biegunkę oraz utratę składników mineralnych. Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego też nie powinny być spożywane na czczo, a także z mięsem. Nie powinno się moreli popijać zimną wodą, ponieważ czynność ta może wywołać biegunkę. Owoców tych nie powinno się łączyć również z jednoczesnym spożywaniem śliwek, zimnego mleka i ogórków. Może to doprowadzić do problemów żołądkowych.

Moreli nie powinny spożywać osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby. Należy ograniczać ich ilość przy chorobach dwunastnicy oraz wrzodach i zapaleniu błony śluzowej żołądka.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *