Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 listopada 2022

DiabetykDiabetyk to osoba chorująca na cukrzycę. Nazwa ta pochodzi od łacińskich słów „diabetes mellitus„, co oznacza właśnie cukrzycę. Cukrzyca natomiast jest chorobą metaboliczną przebiegającą z hiperglikemią, co może wynikać z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Diabetycy powinni stale kontrolować glikemię (poziom glukozy we krwi) i stosować odpowiednią dietoterapię czy farmakoterapię.

Diabetyk – kto to?

Diabetyk to inaczej osoba zmagająca się z cukrzycą, czyli chorobą cywilizacyjną XXI wieku. W medycynie wyróżniamy 2 postacie cukrzycy:

  • typu 1 – stanowi jedynie 10% wszystkich przypadków, jest jednak poważniejsza i trudniejsza w leczeniu. Stanowi chorobę autoimmunologiczną, w przebiegu której komórki odpornościowe pacjenta wywierają destrukcyjny wpływ na proces produkcji insuliny przez trzustkę. Przyczyny nie są znane;
  • typu 2 – stanowi około 90% wszystkich przypadków choroby. Najczęściej wynika z otyłości lub innych czynników nabytych związanych ze stylem życia. Podłożem jest oporność tkanek na insulinę, co powoduje utrudnienie wchłaniania glukozy i w konsekwencji podwyższenie jej stężenia we krwi.

Diabetykiem jest zarówno człowiek zmagający się z cukrzycą typu 1, jak i z cukrzycą typu 2. Aby móc nazywać się diabetykiem cukrzyca musi być stwierdzona przez lekarza. Diagnostyką i leczeniem zajmuje się lekarz diabetolog.

Diabetyk – co powinien robić?

Przede wszystkim każdy diabetyk powinien znać specyfikę swojej choroby i wiedzieć co powoduje zaostrzenie jej przebiegu. Jest to przede wszystkim nieodpowiednia dieta (zwłaszcza w cukrzycy typu 2) oraz rezygnacja z farmakoterapii (zwłaszcza w cukrzycy typu 1). Mając wysoką świadomość własnego stanu zdrowia warto więc zwrócić uwagę w pierwszej kolejności na dietę, a dokładniej na:

  • niską podaż węglowodanów łatwo przyswajalnych – znacznie lepiej wybierać źródła węglowodanów złożonych, takie jak ciemne pieczywo czy gruboziarniste kasze. Wówczas glikemia będzie utrzymywana na stałym poziomie i zapobiegnie się jej nagłym skokom, co ma miejsce podczas spożywania cukrów prostych;
  • niską kaloryczność – dzienne zapotrzebowanie kaloryczne najlepiej ustalić wspólnie z dietetykiem klinicznym na podstawie codziennej aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu oraz stylu życia;
  • indeks glikemiczny – spożywane produkty powinny odznaczać się niskim indeksem glikemicznym, czyli poniżej 50.

Jako że diabetykom trudno jest samodzielnie ustalać jadłospis, zawsze dobrym pomysłem jest wizyta u dietetyka klinicznego. Sprawi on, że dieta nie będzie niebezpieczna, a jednocześnie będzie ciekawa, smaczna i różnorodna. A przede wszystkim – dostarczy do organizmu wszystkich cennych składników odżywczych. Należy mieć na uwadze, że inaczej będzie wyglądać dieta w cukrzycy typu 1 a inaczej w cukrzycy typu 2.

Czy można przestać być diabetykiem?

Raz stwierdzona cukrzyca pozostaje w życiu pacjenta już na zawsze. Oznacza to, że diabetykiem pozostaje się do końca życia mimo podjętych metod leczniczych czy przestrzegania odpowiedniej diety. Cukrzyca ma charakter przewlekły i nieuleczalny, za pomocą właściwego stylu życia i przestrzegając zaleceń lekarza można jedynie ją ustabilizować, czyli unikać przykrych czy niebezpiecznych objawów i powikłań.

Diabetyk a diabetolog

Bardzo często można spotkać się ze stosowaniem tych pojęć zamiennie. Jest to duży błąd, ponieważ termin „diabetyk” odnosi się do osoby chorej na cukrzycę, natomiast termin „diabetolog” opisuje lekarza zajmującego się leczeniem cukrzycy. Innymi słowy diabetolog leczy diabetyków. Specjalizację z diabetologii można uzyskać po ukończeniu studiów na kierunku lekarskim oraz po wcześniejszym uzyskaniu specjalizacji z chorób wewnętrznych bądź pediatrii. Jest to więc lekarz trudno dostępny w Polsce, ponieważ sam proces kształcenia się na diabetologa trwa bardzo długo.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Myśliwiec M., Jarosz-Chobot P., Diabetologia wieku rozwojowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
  2. Levy D., Praktyczna opieka diabetologiczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami