Rodzynki

Rodzynki – jakie właściwości wykazują?

RodzynkiRodzynki należą do grupy bakalii, czyli suszonych owoców południowych, które cieszą się dużą popularnością. Są bardzo słodkie, dzięki czemu doskonale komponują się z deserami jak np. lody czy ciasta. Oprócz wysokich walorów smakowych, rodzynki stanowią także bogate źródło cennych składników odżywczych. Co kryją w sobie rodzynki oraz jak przez to wpływają na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

Rodzynki

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona, które uważane są za najzdrowszy rodzaj bakalii. Występuje wiele rodzajów rodzynek, które uwarunkowane są ich wielkością oraz kolorem. W zależności od koloru występują smyrneńskie (sułtanki, damascenki, sułtanki perskie), jumbo, koryntki oraz włoskie.

Właściwości zdrowotne rodzynek

Mimo że rodzynki należą do dość kalorycznych przekąsek, w swym składzie zawierają wiele cennych składników odżywczych, co oznacza, że zaliczane są również do jednych z najzdrowszych. Do codziennej diety powinny wprowadzić je osoby mające problem z nadciśnieniem, osteoporozą oraz cholesterolem. Ze względu na zawartość jodu wspomagają pracę tarczycy. Obecny w nich bor wspomaga funkcję szarych komórek, a także zwiększa możliwość koncentracji. Tak jak świeże winogrona, rodzynki stanowią źródło resweratrolu – przeciwutleniacza chroniącego komórki organizmu przed uszkodzeniem.

W skład rodzynek wchodzi również błonnik pokarmowy, a więc związek wpływający na poprawę procesów trawiennych, a także na redukcję cholesterolu. Z tego względu może chronić przed rozwojem miażdżycy. Produkty z wysoką zawartością błonnika pozwalają na dłużej utrzymać uczucie sytości. Ze względu na błonnik rodzynki polecane są również osobom z zaparciami. Należy jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że rodzynki są bardzo słodkie. Dlatego też dietetycy alarmują, aby ich spożywana ilość w ciągu dnia była ograniczona. Nie powinna więc przekraczać wielkości jednej garści.

Ponadto rodzynki stanowią bardzo dobre źródło jodu co oznacza, że powinny się znaleźć w diecie osób mający problemy z tarczycą. Oprócz tego występuje w nich również fosfor, wapń, żelazo oraz witamina D. Ze względu na tak bogaty skład ta słodka przekąska wzmacnia układ kostny oraz zęby, a także zapobiega anemii.

Kto powinien unikać rodzynek?

Rodzynki to produkt o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego też nie są polecane osobom z cukrzycą. Mimo, że wspomagają one perystaltykę jelit i całego układu pokarmowego, powinny na nie uważać osoby z zespołem jelita drażliwego. Nie zaleca się rodzynek osobom z migreną, ponieważ występująca w nich tyramina nasila jej symptomy.

Rodzynki w kuchni

Rodzynki mogą stanowić składnik wielu potraw. Często dodawane są do ciast typu sernik, makowiec czy ciasto drożdżowe. Ponadto znaleźć je można w lodach oraz typowej owsiance czy musli. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że suszone winogrona wykorzystuje się również do sporządzania dań mięsnych, mogą być składnikiem ich farszu lub sosu.

Ciekawostką może być fakt, że z rodzynek wykonuje się również wino, podobnie jak ze świeżych owoców.

Resvaxan
Resvaxan to produkt, w którym połączono unikalne składniki wspierające organizm w walce z wolnymi rodnikami. Są nimi likopen, astaksantyna, ekstrakt z kadzidłowca, a także ekstrakt z kurkumy. Te naturalne przeciwutleniacze zapobiegają procesom utleniania
Zobacz tutaj ...
Palma sabałowa + likopen
Produkt Palma sabałowa + likopen zawiera specjalną kombinację naturalnych składników. Wpływają one bardzo korzystnie na funkcjonowanie pęcherza dojrzałego mężczyzny, szczególnie po 60 roku życia.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *