Letnia wyprzedaż
Letnia wyprzedaż

Aktualizacja: 8 listopada 2020

Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane to idealna propozycja na chłodne jesienne dni. To czas, gdy chętnie sięgamy po dobrą książkę czy nadrabiamy zaległości filmowe, a doskonałym tego dopełnieniem będzie niskokaloryczna i pyszna przekąska.

Dlaczego owies? Ponieważ jest to jedna z najzdrowszych roślin na Ziemi. Płatki owsiane są bezglutenowym, doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Jednak największy wpływ wywierają na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Przede wszystkim dzięki zawartości beta-glukanu, który jest rozpuszczalnym składnikiem błonnika pokarmowego. Beta-glukan częściowo rozpuszcza się, tworząc żelopodobną substancję, która:

  • redukuje poziom cholesterolu; [1]
  • powoduje uczucie sytości; [2]
  • zmniejsza stężenie cukru we krwi; [3]
  • wpływa na ilość korzystnych bakterii w układzie pokarmowym. [4]

Natomiast orzechy włoskie są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie dzięki spożyciu kwasu alfa-linolenowego możemy obniżyć ryzyko zgonu, spowodowanego chorobą serca. [5]

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2,5 szklanki dość grubo zmielonych płatków owsianych
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • o,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru nierafinowanego trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • posiekane orzechy włoskie.

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy masło i mieszamy z cukrem.
  2. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste i dość lepkie.
  3. W kolejnym kroku blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  4. Zamaczamy łyżkę w wodzie (ciasto nie będzie się tak lepić), a następnie układamy w dużych odstępach kule wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczymy je łyżką.
  5. Pieczemy około 14 minut.
  6. Na koniec wyjmujemy ciasteczka i odczekujemy 10 minut przed wyłożeniem na kratkę w celu ostudzenia.

Smacznego!!!

Bibliografia:

  1. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials.
  2. Whole-grain cereal products based on a high-fibre barley or oat genotype lower post-prandial glucose and insulin responses in healthy humans.
  3. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial.
  4. Oatmeal porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects.
  5. α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.
Polecane produkty

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami