Olej Arganowy z owoców Arganu (Argania Spinosa)

Drzewo arganoweArgan jest ciernistym drzewem, które rośnie prawie wyłącznie na zachodzie Maroka. Drzewo arganowe jest w swojej rodzinie roślin wyjątkowym egzemplarzem. Pośród około 1000 gatunków należących do rodziny Sapotaceae, Argan jest rośliną żyjącą w suchym klimacie. W przeciwieństwie do innych tego rodzaju, które są drzewami i krzewami tropikalnymi, jest także jedyną roślina spośród nich, która rośnie na północy pustyni Sahara.

Zielono-białe kwiaty drzewa arganowego kwitną od maja do sierpnia w małych kępkach o przekroju liści od 5 do 6 mm grubości. Owoc tego drzewa potrzebuje do roku, aby dojrzeć. Niedojrzały jest zielony. Z kolei dojrzały, przybiera jasnożółty kolor. Kształt owocu przybiera koliste lub owalne formy i zazwyczaj jest nieco większy niż oliwki. Owoc składa się w większości z twardego orzecha, zawierającego do trzech nasion o migdałowatym kształcie. Cienka, mięsista i bardzo trudna do przecięcia powłoka otacza orzech. Nasiona zawierają bardzo cenny i pożyteczny olej, wzbogacony esencjonalnymi kwasami tłuszczowymi.

Tradycja i historia

Olej arganowy jest tradycyjnie wytwarzany ręcznie. Owoce są zbierane i suszone w słońcu. Miąższ jest oddzielany i wykorzystywany jako pokarm dla bydła. Ten pracochłonny proces produkcji jest zazwyczaj udziałem kobiet, które zajmują się rozłupywaniem orzechów rękoma, sortowaniem i prażeniem nasion, rozdrabnianiem i mieleniem nasion między bardzo ostrymi kamieniami oraz mieszaniem ich w zimnej wodzie. Następnie do pasty dodawana jest ciepła woda przez co olej wypływa na powierzchnie i jest z niej zbierany. Po niedługim leżakowaniu, ciemny olej staje się przejrzysty i przez ostrożne odlewanie jest oczyszczany.

Szacuje się, że każdy litr oleju arganowego kosztuje około 10 godzin pracy. Wydajność produkcji jest bardzo mała: ze 100 kg owoców otrzymuje się 2 litry oleju. Każdy, kto w czerwcu podróżuje przez prowincję Tamanar w południowo-zachodnim Maroku, może być pewny, że spotka na ulicach chłopców sprzedających butelki wypełnione cennym olejem arganowym. Olej arganowy jest ciemniejszy od oleju z oliwek, najczęściej używanego oleju spożywczego w Maroku, który w opisywanej prowincji często bywa zastępowany przez olej oliwkowy. Olej ten jest bogaty w smaku, a aromatem przypomina masło orzechowe. 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych w nim zawartych to kwas olejowy i kwas linolowy. Udział kwasu linolowego (37%) jest znacznie większy niż jego udział w oliwie z oliwek (10%). Kwas linolowy jest esencjonalnym kwasem tłuszczowym, który musimy przyjmować z pożywieniem, ponieważ nie jest on produkowany przez ludzki organizm.

W medycynie naturalnej, dzięki swoim właściwościom odmładzającym, olej arganowy jest wykorzystywany jako afrodyzjak. Od setek lat, marokańskie kobiety wykorzystują go jako kosmetyk do skóry i włosów.

Chemiczny skład kwasów tłuszczowych:

Kwas tłuszczowyZawartość
Kwas oleinowy43%
Kwas linolowy37%
Kwas palmitynowy13%
Kwas stearynowy6%
Inne kwasy tłuszczowe1%

Olej arganowy zawiera także około 1% nie podlegających hydrolizie tłuszczów, biologicznie aktywnych substancji, takich jak: fitosterole, alkohole triterpenowe, tokoferole (witamina E), związki węgla, karotenoidy i ksantofile.

Tokoferole

Olej arganowy jest wyjątkowo bogaty w tokoferol: 620 mg/kg (olej z oliwek: 320 mg/kg). Alfa-tokoferol, który posiada największą aktywność witaminy E, stanowi 69% udziału wszystkich tokoferoli w oleju arganowym (inne to beta-, gamma-, i delta-tokoferol). Tokoferole są ważne ze względu na ich przeciw utleniające działanie i niszczenie wolnych rodników. Ochrona skóry i zdolność jej szybkiej regeneracji odnajdują logiczne wytłumaczenie w naturalnej zawartości przeciwutleniaczy w tym oleju. Naturalne występowanie przeciwutleniaczy umożliwia także doskonałe magazynowanie oleju arganowego i zapobiega jego starzeniu się.

Fitosterole

Grupa fitosteroli zawartych w oleju arganowym składają się głównie z schotenolu i alfa-spinasterolu. Są to tak zwane 7-stigmasterole, które występują stosunkowo rzadko pośród steroli roślinnych i są w tej kombinacji, zawartej w oleju arganowym, wyjątkiem. Pochodnym schotenolu i alfa-spinasterolu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe oraz stymulujące procesy komórkowe.

Alkohole triterpenowe

Głównymi składnikami alkoholu triterpenowego to tirucallol, beta-amyrin, butyrospermol i lupeol. Triterpeny posiadają właściwości przeciwnowotworowe i antyhiperglikemiczne oraz hipotensyjne obok innych oddziaływań psychologicznych.

Nie poddany hydrolizie alkohol triterpenowe
Zastosowanie, obszary oddziaływania
Beta-amyrinochrona skóry
tirucallolwłaściwości regeneracyjne, gojenie, przeciwdziałanie alergiom słonecznym
lupeolwłaściwości dezynfekujące
butyrospermolochrona skóry przed i po kąpielach słonecznych
Fitosterole:
Alfa-spinasterolstymulacja procesów komórkowych
delta 7-stigmasterolregeneracja skóry

Zastosowanie w kosmetyce

Olej arganowy ma doskonałe właściwości chroniące skórę, zmiękczające ją i nawilżające. Charakteryzuje się działaniem rewitalizującym i polepszającym elastyczność skóry. Efekt nawilżania i odbudowy jest wynikiem wysokiej koncentracji i specjalnego składu nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowej, naturalnej zawartości składników aktywnych fizjologicznie, które zostały już wyżej opisane.

Olej arganowy ma zastosowanie przede wszystkim:

  • w produktach przeznaczonych dla skóry zniszczonej lub postarzałej
  • w nawilżających kremach do rąk
  • w balsamach do ciała
  • w kremach odmładzających i przeciwzmarszczkowych do stosowania na skórze wokół oczu

Olej arganowy powinien być produkowany w specjalnym procesie ekstrakcji na zimno, który zapewnia, że wszystkie właściwości oleju arganowego, oraz wszelkie cenne i dobroczynne właściwości będą w nim zawarte.

Bio Olej Arganowy - 100% naturalny
Olej arganowy działa na nasz organizm bardzo wszechstronnie. Wszystko ze względu na naturalną równowagę znajdujących się w jego składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Ewa
    Ewa says:

    Olejek arganowy stosuję głównie na włosy, ale dobrze wiedzieć też o innych sposobach wykorzystania w kosmetyce. Nie sądziłam, że to kosztuje tyle pracy…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *