Wyprzedaż Spirulina Febico
Wyprzedaż Spirulina Febico

Aktualizacja: 24 marca 2017

Szkodliwe produkty, które przyspieszają starzenieWszyscy doskonale wiedzą, że proces starzenia dotyka każdego z nas. Polega on na wywoływaniu w organizmie trwałych zmian degeneracyjnych. Przyczyn powodujących ten proces jest bardzo wiele. Do jednej z nich należy m.in. sposób w jaki się odżywiamy. Wiele produktów, które jemy na co dzień przyspieszają ten mechanizm. Co takiego należy ograniczać lub całkowicie wyeliminować z diety, aby móc choć trochę spowolnić procesy starzenia?

Odżywianie ma znaczenie

Sposób naszego odżywiania odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Niestety przyjmowanie niektórych produktów w ciągu dnia w sposób regularny i przez długi czas może fatalnie odbić się na naszej kondycji, wywołując zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Dodatkowo może również przyspieszać procesy starzenia. Wszystko to w znaczny sposób utrudni nam codzienne funkcjonowanie. Dlatego tak ważne jest przywiązywanie szczególnej uwagi do tego co jemy każdego dnia.

Tak naprawdę nasze zdrowie jest wyłącznie w naszych rękach i zależy od tego jakie produkty dostarczamy organizmowi. Starajmy się, aby nasza dieta składała się ze zdrowych produktów, a unikajmy tych, które dostarczają nam szkodliwych składników. Poniżej przedstawiamy produkty, które dodadzą nam lat.

Szkodliwe produkty, które przyspieszają starzenie

Szkodliwe produkty, które mogą wpłynąć na przyspieszenie starzenia się organizmu zaliczamy:

1. Wędliny.

Oprócz tego, że wędliny zawierają duże ilości tłuszczu są również źródłem “dodatkowych” szkodliwych substancji dla naszego organizmu, takich jak barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku i utrwalacze koloru. Wszytko to może wspomagać rozwój nowotworów żołądka i wątroby. Ponadto inne zawarte w wędlinach związki mogą wywoływać reakcje zapalne przyspieszające procesy starzenia. Wędliny, które często pakowane są w plastikowe opakowania mogą dodatkowo zawierać substancje zwane ftalanami. Są one w stanie przechodzić na pokarm, a spożywając go, odkładają się w tkankach naszego organizmu m.in. zaburzając gospodarkę hormonalną. Wędliny posiadają także duże ilości soli, która spożywana w nadmiarze działa destrukcyjnie na żywotność naszych komórek.

2. Słodycze.

Słodycze to przede wszystkim cukier. Spożywanie cukru w nadmiarze prowadzi do otyłości, a następnie do pojawienia się cukrzycy. Częste przyjmowanie słodyczy (cukrów prostych) prowadzi do szkodliwych i przede wszystkim trwałych zmian w tkankach organizmu oraz przyspieszenia procesów ich starzenia. Węglowodany znajdując się we krwi łączą się z białkami (kolagenem i elastyną warunkując kondycję skóry m.in. jej jędrność, elastyczność i nawilżenie) niszcząc naczynia krwionośne, przyczyniając się do powstania wielu chorób przewlekłych.

3. Smażone mięso.

Smażone mięso również należy do produktów negatywnie wpływających na nasze zdrowie oraz przyspieszających starzenie się organizmu. Głównie ze względu na to, że podczas jego obróbki termicznej wytwarzanych jest wiele związków AGE – produkty procesu glikacji (przyłączania się cukrów do białek krwi). Ilość tych związków zwiększa się wraz z temperaturą oraz z długością czasu w jakim je smażymy. Najwięcej związków AGE znajduje się w mięsach tłustych np. w wieprzowinie, dlatego jeśli decydujemy się na mięso grillowane lub smażone, warto wybierać te chude np. drób. Mięso smażone w wysokich temperaturach zawiera też inne, szkodliwe związki działające rakotwórczo. Są to m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

4. Kawa.

Kawa posiada wielu swoich zwolenników, ale również przeciwników. Słusznie. Pita w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Z kolei spożywana w nadmiarze, z cukrem, wysokoprocentowym mlekiem i innymi kalorycznymi dodatkami może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Zawarta w niej kofeina zwiększa insulinooporność organizmu, która z dodatkiem dużej ilości cukru może rozregulować pracę trzustki, a także przyczynić się do powstania cukrzycy. Niestety częste picie kawy przyspiesza także procesy starzenia. Głównie dlatego, że stymuluje produkcję kortyzolu tzw. hormonu stresu, Wpływa on negatywnie na zdrowie, ponieważ potęguje stres i sprzyja bezsenności.

5. Sól.

Sól obecna jest w dużej ilości pożywienia. Dlatego należy na nią szczególnie uważać, ponieważ bardzo łatwą ją nadużyć. Spożywana w dużej ilości w znaczny sposób podnosi ciśnienie krwi, a to z kolei sprzyja rozwojowi chorób serca. Zbyt duża ilość soli w naszej diecie również powoduje starzenie się komórek organizmu, przyczynia się do powstania otyłości oraz cukrzycy typu 2. Dodatkowo zatrzymuje wodę w organizmie, a także wypłukuje wapń z organizmu przyczyniając się do zachorowań na osteoporozę.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...