Oliwki – powody, dla których warto je jeść

Oliwki - powody, dla których warto je jeśćOliwki stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej. Są one składnikiem wielu potraw greckich, bez których nie mogą się obejść. Oprócz tego, że oliwki bardzo dobrze smakują, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Poznajmy powody, dla których warto jeść oliwki.

Drzewo oliwne powszechnie nazywane jako oliwka europejska naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego. Rosną one bardzo powoli, a pierwsze owoce wydają dopiero po upływie 10 lat.

Oliwki czarne, a zielone

Wyróżniamy dwa rodzaje oliwek – zielone i czarne. Tak naprawdę barwa ich nie świadczy o innym pochodzeniu, a o dojrzałości owoców drzewa oliwnego. Oliwki zielone są zbierane dużo wcześniej, zanim całkowicie dojrzeją. Z kolei czarne w momencie kiedy osiągają pełną dojrzałość. To powoduje, że różnią się od siebie barwą oraz smakiem. Im oliwki są bardziej dojrzałe tym posiadają w sobie więcej goryczy i związków mineralnych.

Powody, dla których warto jeść oliwki

Oliwki to źródło wielu kwasów tłuszczowych m.in. kwasu oleinowego. Ponadto zawierają wiele witamin m.in. witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. W skład oliwek wchodzą również minerały takie jak fosfor, potas, żelazo i miedź.

1. Oliwki stanowią doskonałe źródło antyoksydantów w tym m.in. kwas oleinowy. Jest on bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, ponieważ hamuje rozwój genu, który odpowiedzialny jest za występowanie raka piersi. Antyoksydanty pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie, bowiem chronią przed rozwojem i namnażaniem się komórek nowotworowych. Ponadto spowalniają procesy starzenia się organizmu usuwając z niego szkodliwe wolne rodniki.

2. Oliwki obniżają poziom złego cholesterolu, który sprzyja rozwojowi miażdżycy. Obecne w nich sterole zapobiegają wchłanianie jelitowe cholesterolu LDL.

3. Oliwki wspomagają odchudzanie, ponieważ są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dlatego też polecane są osobom będącym na diecie redukującej zbędne kilogramy. Dzięki zawartości błonnika pozytywnie wpływają na przemianę materii. Wspomagają odchudzanie, ponieważ stymulują wątrobę do wydzielania soków żółciowych. Dzięki takiemu działaniu organ ten szybciej oczyszcza cały organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto zawarty w nich błonnik pokarmowy nadają uczucie sytości przez długi czas, co hamuje zachcianki na “niebezpieczne” dla naszej sylwetki słodycze.

4. Oliwki łagodzą nerwy poprzez zawartość fosfolipidów, które stanowią podstawowy składnik błon komórkowych, szczególnie układu nerwowego. Dlatego też wykonywanie masażu na oliwie z oliwek redukuje stres, a regularne ich spożywanie zapobiega migrenom.

5. Oliwki są afrodyzjakiem, ponieważ w ich składzie znajdują się żeńskie hormony płciowe – estrony. A ich zwiększona ilość w organizmie zwiększa popęd seksualny u kobiet.

Oliwki w kuchni

Oprócz tego, że oliwki wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie wykazują także szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią wszechstronny dodatek  do wielu dań m.in. pizzy, makaronów, sosów czy sałatek. Wszystkie potrawy, do których wykorzystane są oliwki zyskują wyraźniejszy smak i aromat zarówno przy odmianie czarnej jak i zielonej. Z oliwek można wykonać również bardzo smaczne przekąski w postaci koreczków z dodatkiem sera i papryki.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
bioalgi Spirulina - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Joanna Betlejewska
    Joanna Betlejewska says:

    Mają wiele zalet. Ja niestety trzymam się od nich z daleka – nie przepadam. Ale, co mnie zdziwiło, moja córeczka je uwielbia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *